Media Sosial

Cara Melihat Analisis & Dapatan Instagram anda

Pemasaran media sosial adalah mengenai data. Analisis, metrik, ukuran dan nombor. Sekiranya anda tidak menyukai data, anda berada dalam perniagaan yang salah kerana terdapat banyak data yang perlu dikendalikan di setiap akaun yang anda kendalikan. Oleh kerana Instagram adalah bintang media sosial yang sedang meningkat naik sekarang, data apa yang tersedia untuk mengukur kejayaan? Adakah Instagram juga menyediakan analisis?

Cara Melihat Analisis & Dapatan Instagram anda

Instagram memang menyediakan analisis. Wawasan Instagram akan menunjukkan kepada anda apa yang sedang berlaku, kesan, jangkauan, klik, pandangan dan pengikut anda. Cukup untuk mengetahui sama ada kempen pemasaran media sosial anda berfungsi atau tidak dan di mana untuk memperbaiki atau mengubah pendekatan anda. Dapatan berguna untuk perniagaan yang lebih kecil yang ingin memulakan perjalanan menuju pemasaran berdasarkan data dan berfungsi sebagai pengenalan yang ideal untuk dunia metrik yang indah.

Dapatan Instagram

Insight Instagram memberikan lebih banyak metrik asas daripada beberapa alat analisis premium tetapi percuma dan termasuk dalam Instagram. Ia sangat sesuai untuk perniagaan yang lebih kecil yang ingin memahami metrik dan analitik dan yang ingin maju dari menyiarkan dan berharap kepada pendekatan yang lebih terukur.

Untuk mengakses Wawasan Instagram, anda perlu menggunakan akaun perniagaan. Anda boleh menukar akaun peribadi anda menjadi akaun perniagaan tetapi satu-satunya data yang tersedia adalah selepas penukaran. Anda boleh mendapatkan maklumat dalam tiga cara.

 • Sekiranya anda berada di halaman akaun anda, anda akan melihat analisis umum. Untuk mengakses Wawasan Instagram, pilih ikon grafik di kanan atas skrin anda semasa log masuk.
 • Sekiranya anda berada di halaman catatan, anda dapat melihat data dari catatan tersebut. Untuk mengakses Wawasan Instagram di sini, pilih ikon dunia di sebelah kanan bawah halaman catatan skrin anda.
 • Sekiranya anda menggunakan Cerita, anda dapat melihat data Cerita dengan memilih ikon nama di kiri bawah skrin.

Dapatan Akaun

Analisis Akaun akan menunjukkan kepada anda data umum seperti berapa banyak pengikut yang anda miliki dan peroleh dalam 7 hari terakhir. Berapa banyak catatan yang anda ada dan hantar dalam 7 hari yang lalu. Anda juga harus melihat rangkaian grafik yang menunjukkan tera, jangkauan, paparan, klik dan lain-lain. Anda boleh memilih setiap graf untuk mengakses lebih terperinci mengenai apa yang terkandung di dalamnya.

Metrik utama untuk dianalisis adalah:

 • Tayangan memberitahu anda berapa kali siaran atau iklan anda muncul kepada pengguna.
 • Jangkau memberitahu anda berapa banyak pengguna unik yang melihat siaran anda.
 • Klik laman web memberitahu anda berapa kali pautan ke laman web anda digunakan dari catatan Instagram anda.
 • Lawatan profil menunjukkan berapa kali profil anda dilihat.
 • Pengikut mengira jumlah pengikut yang anda miliki secara total dan telah diperoleh dalam 7 hari yang lalu.

Kirimkan Dapatan

Analisis Pos akan menunjukkan kepada anda jumlah tera pada catatan anda sepanjang tahun lalu, komen, suka, penglibatan, prestasi terbaik, prestasi terburuk dan banyak lagi. Anda boleh melihat lebih banyak maklumat untuk mengakses lebih banyak maklumat.

Di sini anda akan mendapat data yang paling berguna dari:

 • Suka memberitahu anda berapa banyak orang yang menyukai catatan individu.
 • Komen memberitahu anda berapa orang yang meninggalkan komen pada siaran.
 • Menjimatkan memberitahu anda berapa orang yang menyimpan catatan anda atau menggunakan ciri penanda halaman.
 • Tindakan tunjukkan kepada anda apa yang orang itu lakukan setelah melihat siaran anda.
 • Penemuan memberitahu anda dari mana catatan anda dilihat, atau bagaimana mereka sampai di sana.

Wawasan Cerita

Cerita Cerita akan menunjukkan kepada anda berapa banyak cerita yang anda hantar dalam 14 hari terakhir dan berapa banyak tera yang diperolehi masing-masing. Selesaikan dengan memilih Cerita dan kemudian pilih Dilihat oleh di kiri bawah. Ini menunjukkan kepada anda siapa yang melihatnya dan tindakan apa yang diambil.

Perhatikan metrik berikut:

 • Tayangan menunjukkan berapa kali cerita anda dilihat.
 • Jangkau memberitahu anda berapa banyak penonton unik yang diperoleh setiap cerita.
 • Ketuk ke hadapan memberitahu anda berapa kali seseorang melangkau cerita anda dan meneruskannya.
 • Ketuk ke belakang memberitahu anda berapa kali seseorang melangkau ke belakang.
 • Balasan memberitahu anda berapa kali seseorang menggunakan ciri Kirim Mesej dalam cerita anda.
 • Leret ke luar menunjukkan kepada anda berapa kali seseorang melangkau cerita anda dari satu pengguna yang berbeza.
 • Jalan Keluar memberitahu anda berkali-kali seseorang keluar dari ciri Cerita untuk melakukan perkara lain.

Mengetahui siapa yang menyukai siaran apa, jawatan mana yang berprestasi baik dan catatan yang berprestasi buruk adalah asas pemasaran yang berjaya. Walaupun dengan sedikit data itu, anda boleh mula menyempurnakan catatan Instagram anda untuk menghasilkan lebih banyak kandungan yang berkinerja baik dan kurang siaran yang berkinerja buruk. Dari sana, anda boleh melihat demografi dan data terperinci mengenai pengikut anda untuk menyesuaikan pendekatan anda. Ini adalah tugas yang panjang dan sukar tetapi akhirnya akan membayar sendiri!