Media Sosial

Cara Mengubah Alamat E-mel Anda di Instagram

Seperti kebanyakan laman web, Instagram memerlukan alamat e-mel untuk pembuatan dan log masuk akaun. Mungkin anda telah menukar alamat e-mel anda, atau anda bimbangkan keselamatan akaun anda. Walau apa pun, Instagram memudahkan anda menukar alamat e-mel anda.

Cara Mengubah Alamat E-mel Anda di Instagram

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui mengenai cara mengemas kini alamat e-mel anda di Instagram. Selain itu, kami akan menawarkan beberapa petua tentang cara menjadikan akaun anda lebih selamat.

Cara Mengubah Alamat E-mel Instagram anda di iOS dan Android

Lebih kerap daripada pengguna Instagram menelusuri catatan di telefon mereka. Nasib baik, arahan untuk versi aplikasi Android dan iOS adalah sama. Sekiranya anda ingin mengemas kini alamat e-mel anda pada versi mudah alih Instagram, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Instagram.

 2. Ketuk foto profil anda, dan ia akan membawa anda ke halaman profil anda.

 3. Ketuk tiga garis mendatar di sudut kanan atas. Kemudian, ketik ‘Tetapan’.

 4. Seterusnya, ketik ‘Akaun’.

 5. Pada halaman seterusnya, ketik ‘Maklumat peribadi’ di bahagian atas.

 6. Setelah anda memasukkan alamat e-mel baru anda, klik pada ikon jika anda mempunyai telefon Android atau ketuk "Selesai" jika anda mempunyai iPhone.

Cara Mengubah Alamat E-mel Instagram anda di Windows, Mac, dan Chromebook

Mengubah e-mel anda adalah proses yang sangat mudah, walaupun anda tidak menggunakan Instagram di telefon anda. Inilah caranya:

 1. Buka Instagram di penyemak imbas atau komputer anda.

 2. Klik pada foto profil anda dan pergi ke halaman profil anda.

 3. Di sebelah nama pengguna anda, klik pada pilihan "Edit Profil".

 4. Setelah anda memasukkan alamat e-mel anda, klik "Kirim".

Cara Mengubah Alamat E-mel Perniagaan Anda di Instagram

Setiap akaun perniagaan membolehkan pengguna menambahkan lebih banyak maklumat mengenai perniagaan mereka, seperti laman web, e-mel perniagaan, dan butiran penting lain. Sekiranya anda ingin mengemas kini alamat e-mel perniagaan anda, berikut cara melakukannya:

 1. Klik pada foto profil anda dan pergi ke halaman profil anda.

 2. Klik "Edit Profil."

 3. Di bahagian "Maklumat Perniagaan Awam", anda boleh menulis alamat e-mel perniagaan anda.

 4. Anda boleh memilih sama ada anda mahu maklumat perniagaan anda menjadi umum atau tidak.

 5. Pada akhirnya, klik "Selesai" untuk menyimpan semua perubahan.

Cara Mengubah Alamat E-mel Log Masuk Anda di Instagram

Mengubah alamat e-mel masuk anda di Instagram adalah mungkin apabila anda membuka halaman profil Instagram dan mengetuk "Edit Profil." Di sini, anda boleh memasukkan alamat e-mel baru anda.

Tukar Alamat E-mel Instagram

Bagaimana Saya Menetapkan Semula Alamat E-mel Saya di Instagram?

Sekiranya, atas sebab tertentu, anda tidak dapat menggunakan telefon atau alamat e-mel yang disambungkan ke akaun Instagram anda, pastikan anda log masuk ke Instagram dan ubah maklumat peribadi anda secepat mungkin. Setelah akaun anda selamat dengan alamat e-mel baru, cuba tetapkan semula yang lama dengan bantuan penyedia anda.

Untuk bantuan lebih lanjut mengenai keselamatan Instagram, atau jika akaun anda digodam, kami mempunyai artikel lengkap di sini yang akan membantu.

Beberapa Petua untuk Menjaga Akaun Anda Selamat

Inilah cara menjaga keselamatan akaun Instagram anda:

 • Dayakan pengesahan dua faktor.
 • Pilih kata laluan yang kuat.
 • Jangan gunakan Instagram pada peranti orang lain.
 • Selamatkan alamat e-mel utama anda.
 • Cabut akses Instagram ke aplikasi lain.

Soalan Lazim Tambahan

Instagram Cara Menukar E-mel

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Tidak Dapat Mengakses Instagram untuk Mengubah Alamat E-mel Anda

Sekiranya akses anda ditolak, cuba masukkan alamat e-mel anda, ketuk Lupa Kata Laluan atau Perlu Bantuan Lebih Banyak, dan ikuti arahan untuk mengemukakan permintaan khas.

Bagaimana saya menukar nombor telefon saya di Instagram?

Mengubah nombor telefon anda cukup mudah di Instagram, dan anda boleh melakukannya dengan beberapa langkah mudah:

1. Buka halaman profil anda.

2. Klik Edit Profil

3. Tukar nombor telefon anda.

Bagaimana saya boleh mengetahui alamat e-mel saya untuk Instagram?

Kadang kala, pengguna Instagram lupa alamat e-mel mana yang mereka gunakan untuk membuat akaun. Sekiranya anda ingin mengetahuinya, pergi ke halaman profil anda dan ketuk Edit Profil. Di sana, buka Tetapan Maklumat Peribadi, dan anda dapat melihat alamat e-mel anda.

Apa yang Boleh Saya Lakukan Sekiranya Saya Tidak Mengakses Alamat E-mel atau Nombor Telefon yang Saya Gunakan di Instagram?

Sekiranya anda kehilangan akses ke alamat e-mel dan nombor telefon yang anda gunakan di Instagram, cuba log masuk dan ubah nombor telefon dan alamat e-mel anda untuk menjadikan akaun anda selamat. Namun, jika anda tidak dapat log masuk ke akaun Instagram anda dengan bukti kelayakan tersebut, anda perlu menggunakan pilihan Lupa Kata Laluan Anda atau mengemukakan permintaan khas dan meminta akses sementara.

Jaga Profil Anda

Adakah anda suka menggunakan Instagram? Adakah anda menggunakannya untuk perniagaan atau akaun peribadi anda? Sekiranya anda menggunakan Instagram untuk berhubung dengan rakan atau menjual produk anda, sekarang anda akan tahu bagaimana menyelesaikan masalah keselamatan ini dan memastikan maklumat peribadi anda selamat.

Apabila anda tahu bagaimana melindungi akaun anda dan memperkuat data anda, ada kemungkinan seseorang akan menggunakan akaun anda tanpa anda sedari. Adakah anda mengalami masalah keselamatan dengan Instagram? Berapa kerap anda menukar kata laluan anda?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.