Media Sosial

Apa maksud Titik Hijau di Instagram

Berjuta-juta pengguna Instagram berkongsi foto, fikiran, dan video melalui Instagram. Ini telah mengalami banyak perubahan sejak pertama kali diperkenalkan pada tahun 2010. Pemesejan Langsung adalah salah satu peningkatan penting yang memungkinkan untuk menghubungi pengguna lain secara langsung.

Apa maksud Titik Hijau di Instagram

Sistem pesanan langsung di Instagram telah melihat banyak peningkatan selama bertahun-tahun, dan ciri terbarunya adalah titik hijau kecil yang muncul di sebelah beberapa pengguna. Ciri-ciri serupa dengan yang ini sudah menjadi standard di Facebook, yang memiliki Instagram, dan sekarang ia juga merupakan bahagian Instagram.

Ketahui Bilakah Rakan Anda Menggunakan Instagram

Titik hijau kecil di Instagram muncul sebagai sebahagian daripada kemas kini status aktiviti. Ia direka untuk membantu pengguna berhubung dengan rakan mereka dengan memberitahu mereka ketika seseorang sedang dalam talian. Titik kelihatan dalam senarai rakan dan juga peti masuk mesej langsung.

Namun, tidak seperti Facebook, titik hijau di Instagram berfungsi sedikit berbeza, yang menyebabkan banyak kekeliruan di kalangan pengguna rangkaian sosial ini.

Sebagai contoh, sebilangan pengguna mempunyai titik hijau setiap masa, sementara yang lain tidak kelihatan dalam talian. Itu kerana memerlukan sedikit lebih daripada sekadar mengikuti untuk mengetahui kapan seseorang aktif.

Titik Hijau Instagram

Bagaimana Membuat Titik Hijau Berfungsi?

Walaupun anda mengikuti seseorang di Instagram, anda tidak akan dapat melihat titik hijau kecil yang memberitahu anda ketika orang itu dalam talian. Itu kerana kedua-dua pihak harus saling mengikutinya agar ia berjaya.

Tetapi tunggu, bukan itu saja, kerana anda juga harus bertukar-tukar pesanan dengan seseorang agar dapat melihat status dalam talian mereka. Ciri ini diperkenalkan pada pertengahan Julai 2018, dan pengguna telah dibahagikan mengenai apakah ini lebih membingungkan daripada berguna.

Yang Baik

Nampaknya cara penyambungan ini tidak masuk akal, tetapi sebenarnya. Instagram adalah platform yang digunakan oleh semua orang, termasuk selebriti. Bayangkan sakit kepala yang mereka alami jika semua orang tahu ketika mereka menggunakan aplikasinya.

Titik diaktifkan hanya apabila platform menyedari bahawa kedua-dua pihak saling mengenali, yang berguna terutamanya jika anda seorang selebriti atau pemilik perniagaan. Ini adalah cara memprioritaskan rakan anda sambil meninggalkan pengikut lain yang kurang penting di bahagian bawah senarai rakan.

Yang jahat

Dengan ciri aktiviti baru ini, anda dan semua rakan anda dapat mengesan ketika seseorang sedang dalam talian. Itu bukan perkara buruk semestinya, tetapi ada kemungkinan jika beberapa rakan anda menyalahgunakannya untuk mengekori anda.

Bahagian lain yang berpotensi buruk untuk titik hijau adalah hakikat bahawa anda tidak akan dapat menangguhkan balasan kerana pihak lain tahu bahawa anda aktif. Untuk keluar dari yang satu ini memerlukan sedikit usaha daripada mengatakan bahawa telefon anda sedang dicas pada masa itu.

Idea Di Sebalik Titik Hijau Kecil

Sejauh ciri ini, kami pernah melihatnya di platform rangkaian sosial lain sebelumnya, jadi tidak begitu revolusioner. Namun, yang berbeza adalah bagaimana ia berfungsi. Instagram telah banyak memikirkan cara untuk mendorong penggunanya menghabiskan lebih banyak masa di aplikasi, dan fitur titik hijau telah membantu.

Pengguna Instagram kini boleh log masuk dan menjalani perbualan mereka, mencari rakan yang dalam talian dan tersedia untuk berbual. Apabila anda menambahkan sistem keutamaan ke dalam campuran, menghabiskan lebih banyak masa di rangkaian sosial ini pasti terjamin. Oleh itu, apa yang berlaku jika anda mahu terus tersembunyi dari semua mata yang memalukan? Kami mendapat berita baik untuk anda, Instagram memungkinkan untuk mematikan status aktiviti sepenuhnya.

Tetap Tidak Terlihat Juga Pilihan

Mari kita menghadapinya. Sebilangan daripada kita menggunakan Instagram untuk melihat foto atau produk daripada berbual dengan rakan kita. Sudah tentu, Instagram telah berjalan jauh sejak awal yang sederhana. Ia mempunyai semua ciri terbaik yang terdapat di rangkaian sosial lain, seperti pesanan langsung, siaran langsung, dan cerita, tetapi bagaimana jika ada yang menyukainya seperti sebelum semua kemas kini?

Jika anda tidak mahu diganggu dalam perbualan, anda boleh mematikan ciri titik hijau dengan menuju ke tetapan dan mematikan status aktiviti secara manual. Dengan begitu, anda tidak akan muncul dalam talian walaupun anda berada, jadi anda boleh memintas ciri ini sepenuhnya.

Untuk melumpuhkan ciri ini, buka Instagram dan ketik gambar profil anda di sudut kanan bawah. Kemudian, klik pada menu tiga baris di sudut kanan atas.

Seterusnya, ketik ‘Tetapan’ dan kemudian ‘Privasi’.

Titik Hijau Instagram

Di sini, anda akan menemui pilihan Status Aktiviti. Ketuk dan matikan suis.

Apa maksud Instagram Green Dot

Garisan bawah

Secara keseluruhan, status aktiviti adalah ciri hebat yang memudahkan memulakan perbualan dengan orang yang anda kenali sedang dalam talian pada masa itu. Anda akan mendapat balasan serta-merta, dan anda dapat mengesan semua perbualan penting dengan lebih mudah.

Sekiranya anda mempunyai kebiasaan mengabaikan mesej atau menjawabnya di kemudian hari, anda mungkin perlu memberikan beberapa alasan kreatif. Oleh itu, jika anda tidak mahu berbual, mungkin lebih baik anda mematikan titik hijau. Anda akan dapat menggunakan Instagram tanpa kelihatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found