Media Sosial

Adakah Instagram Memberitahu Anda Apabila Seseorang Log masuk ke Akaun Anda?

Instagram mungkin merupakan platform media sosial paling trend pada masa ini. Facebook terasa ketinggalan zaman, dan kebanyakan orang muda telah beralih ke IG. Walau bagaimanapun, ada persoalan keselamatan akaun di Instagram.

Adakah Instagram Memberitahu Anda Apabila Seseorang Log masuk ke Akaun Anda?

Facebook mempunyai keselamatan yang cukup ketat, tetapi bagaimana dengan Instagram? Adakah Instagram memberitahu anda apabila orang lain log masuk ke akaun anda? Jawapan untuk soalan itu adalah: ia bergantung. Instagram akan memberitahu anda melalui e-mel mengenai "aktiviti mencurigakan" di akaun anda dalam beberapa kes.

Instagram mempunyai beberapa kaedah keselamatan untuk membantu anda melindungi akaun anda. Baca terus untuk maklumat lebih lanjut mengenai keselamatan akaun Instagram.

Bilakah Instagram Memberitahu Anda melalui E-mel

Ramai pengguna sebelum ini melaporkan bahawa Instagram telah memberitahu mereka tentang percubaan masuk yang luar biasa ketika orang lain log masuk ke akaun mereka. Instagram boleh mengambilnya jika seseorang menggunakan peranti lain dari lokasi yang berbeza, tidak seperti log masuk biasa anda.

Apabila anda menggunakan satu telefon pintar, tablet, atau komputer untuk mengakses Instagram, dan anda melakukannya dari rangkaian Wi-Fi yang sama, Instagram akan mengingat data ini dan menetapkannya sebagai log masuk standard anda. Sekiranya seseorang cuba log masuk ke akaun anda dari tempat lain, ini akan merosakkan coraknya, dan anda akan mendapat pemberitahuan.

Walau bagaimanapun, sistem ini tidak sempurna. Anda boleh menukar telefon anda, atau menggunakan komputer rakan anda untuk log masuk. Apabila Instagram memberitahu anda mengenai kejadian seperti itu, anda boleh mengabaikan e-mel tersebut. Sekiranya pemberitahuan mempunyai beberapa lokasi dan peranti log masuk secara rawak, maka anda harus mengambil tindakan.

Tindakan terbaik yang boleh anda lakukan adalah dengan menukar kata laluan Instagram anda dengan segera. Itu akan mengelakkan pelakunya menyalahgunakan akaun anda lagi. Sekiranya Instagram terus memberitahu anda mengenai log masuk yang mencurigakan, itu mungkin kesalahan.

Cuba gunakan data selular telefon anda dan bukannya Wi-Fi untuk mengakses Instagram untuk menyelesaikan masalah biasa ini.

Memeriksa E-mel Instagram

Nasib baik, Instagram menawarkan semua komunikasi mereka tepat di dalam platform Instagram. Ini bermaksud bahawa walaupun anda bimbang e-mel dihapuskan, anda boleh pergi ke Tetapan Keselamatan di Instagram untuk melihat apakah ada mesej masuk yang dihantar kepada anda.

Dengan andaian terdapat log masuk yang mencurigakan, anda akan menjumpainya di sini. Sekiranya anda bimbangkan keselamatan akaun anda, pastikan anda memeriksa log masuk dan komunikasi anda dari Instagram secara berkala.

Pengesahan Dua Faktor Instagram

Anda mungkin sudah mengetahui sedikit mengenai pengesahan dua faktor (2FA). Anda dapat menggunakannya untuk mencegah pengguna lain mengakses akaun dan data dalam talian anda. Banyak program dan perkhidmatan menggunakan 2FA, dan juga tersedia untuk Instagram.

Anda boleh menggunakan 2FA asli Instagram, yang berfungsi melalui SMS. Itu adalah pilihan yang baik, dan kami mengesyorkan agar anda mula menggunakannya. Terdapat beberapa pengesahan pihak ketiga yang lain, seperti Google Authenticator, yang juga boleh dipercayai.

E-mel dapat dikompromikan dengan lebih mudah daripada SMS dan kod unik yang dihasilkan oleh aplikasi pengesah. Mari kita mulakan dengan pengesahan dua faktor Instagram.

Cara Mengaktifkan 2FA Instagram

Anda boleh mengaktifkan pengesah SMS atau pengesah pihak ketiga di Instagram dari menu yang sama. Sekiranya anda menggunakan aplikasi pengesah, gunakan Google Authenticator. Muat turunnya terlebih dahulu, menggunakan pautan ini untuk peranti Android, atau pautan ini untuk peranti iOS.

Setelah anda memasang aplikasi Google Authenticator, ikuti langkah-langkah untuk mengaktifkannya di Instagram (atau ikuti arahan untuk pengesahan SMS):

 1. Buka Instagram pada peranti anda.
 2. Ketuk ikon profil dan pilih menu hamburger.
 3. Pilih ikon gear.
 4. Pilih Keselamatan.
 5. Seterusnya, ketik Pengesahan Dua Faktor.

  Adakah Instagram Memberitahu Anda

 6. Ketik butang Bermula.
 7. Gerakkan slaid di sebelah pilihan Mesej teks, atau di sebelah pilihan Aplikasi Pengesahan, bergantung pada pilihan anda. Kami mendapati pilihan SMS lebih mudah dikendalikan, tetapi kedua-duanya sama berkesan dan selamat.
 8. Sekiranya anda memilih Authentication App, ketuk Set Up Secara Manual di tetingkap seterusnya.

  Pengesah Google

 9. Selepas itu, pilih Salin Kunci dan tampal ke aplikasi Google Authenticator.
 10. Akhirnya, anda perlu menyalin kod dari Google Authenticator dan menampalnya ke aplikasi Instagram.

Itu sahaja. Kaedah ini mungkin sedikit lebih rumit, tetapi tetap berkesan jika anda tidak menyukai SMS dan lebih suka aplikasi dalam talian. Berita baiknya ialah anda tidak perlu mengulangi proses ini pada peranti anda yang lain.

Anda boleh menyalin kod Instagram yang dihasilkan pada peranti pertama anda ke dalam aplikasi Google Authenticator pada peranti tersebut. Kedengarannya agak membosankan, tetapi memberikan perlindungan yang sangat baik dari penggodam dan pihak jahat yang lain.

Soalan Lazim

Oleh itu, Instagram tidak selalu memberitahu saya bahawa seseorang telah log masuk?

Tidak, melainkan jika anda telah menetapkan pengesahan dua faktor, kemungkinan anda sama sekali tidak akan menerima pemberitahuan. Log masuk mesti dianggap "mencurigakan" sebelum anda menerima sebarang komunikasi.

Bagaimana saya tahu jika seseorang menggunakan akaun saya?

Terdapat banyak cara untuk memberitahu jika seseorang mengakses akaun Instagram anda dan kami mempunyai artikel mengenai perkara ini. Pada akhirnya, anda akan melihat rakan baru, atau mungkin anda telah disekat, atau anda menerima mesej dan permintaan dari orang yang belum pernah anda temui sebelumnya.

Perkara lain yang perlu diperhatikan adalah resit yang dibaca. Apabila anda membuka mesej Instagram, jika nampaknya sudah dibaca, anda mungkin mengalami masalah akses akaun.

Bagaimana jika seseorang menukar e-mel hubungan saya?

Sekiranya ini berlaku kepada anda, senario terbaik akan datang dari sokongan Instagram. Dengan andaian anda tidak dapat log masuk kerana seseorang telah merampas akaun anda sepenuhnya, hubungi pasukan sokongan yang dapat membawa anda melalui langkah-langkah pengesahan untuk mendapatkan kembali akaun anda.

Pada akhirnya, anda mungkin ingin melaporkan akaun anda sendiri sebagai penipuan untuk mematikannya sekiranya pasukan Sokongan tidak dapat membantu.

Sentiasa Selamat di Instagram

Platform media sosial terdedah kepada cubaan penggodaman kerana mereka menyimpan maklumat peribadi yang sangat berharga. Kaedah terbaik untuk memastikan akaun anda selamat adalah dengan menyediakan proses pengesahan dua faktor untuk akaun anda.

Instagram mungkin memberitahu anda mengenai percubaan log masuk yang mencurigakan melalui e-mel tetapi tidak begitu dipercayai. Sebaiknya gunakan pengesah pihak ketiga yang dipercayai atau pengesahan SMS asli platform.

Adakah Instagram memberitahu anda mengenai aktiviti yang mencurigakan? Tukar kata laluan anda dengan segera! Beritahu kami jika ada perkara lain di fikiran anda mengenai topik ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found