Media Sosial

Mengapa Mesej Saya Biru di Instagram?

Adakah mesej Instagram anda baru-baru ini berubah warna? Anda meraih telefon anda suatu hari untuk menghantar DM kepada seseorang, dan anda menyedari bahawa mesej anda bertukar dari kelabu menjadi biru atau ungu. Apa yang sedang berlaku?

Mengapa Mesej Saya Biru di Instagram?

Sebilangan orang menyukai ciri baru ini, sementara yang lain sukar menyesuaikan diri dengan perubahan. Bahagian yang paling menarik adalah bahawa ini belum pernah berlaku kepada semua pengguna Instagram. Terdapat banyak kemungkinan sebab, seperti yang akan kami jelaskan dalam artikel ini.

Latar Belakang Cerita

Instagram mula bereksperimen dengan warna mesej pada bulan September 2019. Warna baru perlahan-lahan dilancarkan untuk melihat reaksi pengguna. Perubahan ini tidak disedari. Nampaknya ada dua jenis orang: mereka yang menyukai DM baru dan mereka yang membencinya.

Beberapa pengguna, terutama yang lebih muda, menerima perubahan ini. Ia adalah masa DM menjadi lebih moden! Sebaliknya, sesetengah orang tidak menyukainya apabila keadaan berubah. Mereka mendapati mesej baru agak membingungkan, dan mereka tidak pasti sama ada perubahan ini diperlukan.

instagram mesej saya berwarna biru

Sebab yang Mungkin

Seperti biasa, Instagram tidak memberikan penjelasan rasmi. Namun, itu tidak menghalang pengguna dan pakar media sosial untuk meneka. Kami akan menyampaikan kepada anda apa yang kami yakini adalah sebab yang paling mungkin berlaku untuk perubahan ini.

Membezakan Mesej yang Dihantar dan Diterima

Anda mungkin menyedari bahawa hanya mesej yang anda hantar mempunyai penampilan yang berbeza. Sekiranya anda menghantar beberapa berturut-turut, warnanya biasanya pudar dari ungu ke biru. Walau bagaimanapun, yang anda terima tidak sedikit berubah; mereka masih kelabu.

Sebilangan orang percaya bahawa perubahan ini seharusnya menjadikan perbincangan lebih mudah. Ini dapat membantu pengguna membezakan yang dikirim dari pesan yang diterima, yang ternyata sangat berguna ketika anda terburu-buru.

Diilhamkan oleh Facebook Messenger

Ketika pertama kali muncul, Facebook dan Instagram adalah dua aplikasi yang sama sekali berbeza. Sejak Facebook membeli Instagram, kita dapat melihat bahawa mereka cenderung kelihatan lebih mirip dan bahkan memperkenalkan ciri serupa. Lihat sahaja kisah Facebook!

Pada mulanya, Instagram tidak mempunyai mesej peribadi. Mula-mula mereka menambahkan pilihan pesanan terhad dan sejak itu berusaha untuk memperbaikinya. Hari ini, banyak orang menggunakan DM Instagram untuk berbual dengan rakan mereka setiap hari.

Sekiranya anda menggunakan Facebook Messenger, anda tahu bahawa mesej telah lama menjadi biru. Ada kemungkinan Instagram terinspirasi oleh ini dan ingin melakukan perkara yang serupa dengan bahagian sembangnya.

Di Facebook Messenger, adalah mungkin untuk mengubah warna mesej anda ke warna yang anda inginkan. Instagram mungkin mengikuti petunjuk di sini juga dan membolehkan semua orang memilih warna yang mereka suka.

Perubahan Reka Bentuk

Mungkin alasannya adalah sesuatu yang mudah, dan kita tidak seharusnya mencari penjelasan yang rumit. Mungkin pengurus Instagram sudah muak dengan DM lama dan memutuskan sudah tiba masanya untuk mengubah sesuatu. Sama seperti ketika mereka tiba-tiba menukar logo aplikasi beberapa tahun yang lalu.

Ramai pengguna tidak menyetujui logo baru dan meminta Instagram untuk beralih ke logo sebelumnya. Namun, seiring dengan berjalannya waktu kita semua terbiasa, dan ramai orang tidak ingat bagaimana logo lama itu.

Perkara yang sama mungkin akan berlaku dengan mesej. Sekali lagi, tidak ada yang tahu mengapa mereka memilih warna biru dan bukan hijau atau kuning sebagai gantinya. Satu-satunya penjelasan yang mungkin kita ada ialah mereka ingin menjadikannya serupa dengan Facebook Messenger. Namun, kami tidak akan pernah mengetahui kebenarannya melainkan Instagram keluar dengan pernyataan rasmi.

instagram mengapa mesej berwarna biru

Mesej Biru Di Sini untuk Tinggal

Sama ada anda suka atau tidak, mesej biru ada di sini untuk kekal. Paling tidak, begitulah rupanya. Instagram tidak mempunyai niat untuk kembali kelabu buat masa ini. Anda boleh mendapatkan mesej biru tidak lama lagi jika anda belum mendapatkannya.

Apa pendapat anda mengenai warna mesej yang baru? Versi mana yang anda lebih suka, kelabu atau biru? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found