Media Sosial

Adakah Instagram Memiliki Gambar & Foto yang Anda Posting?

Instagram adalah rangkaian sosial yang sangat berjaya, satu dengan lebih daripada satu bilion pengguna dan sokongan kewangan Facebook. Ini adalah aplikasi harian dan penting untuk berjuta-juta pengguna di seluruh dunia, yang menjadi bahagian masyarakat kita di mana-mana. Semasa anda berkongsi foto dan video dengan rakan dan keluarga anda, tentu saja, anda mungkin menemui soalan yang jelas: apa yang berlaku dengan hak foto yang anda siarkan di Instagram? Sebagai rangkaian perkongsian foto yang pertama dan paling utama, hak gambar yang disiarkan dalam talian lebih mendesak daripada di Facebook atau Twitter. Instagram mendorong anda untuk memuat naik gambar terbaik anda, dan itu selalu bermaksud kerja yang boleh membuat anda mendapat bayaran. Selain itu, anda tidak mahu berbalik dan melihat Instagram menggunakan foto anda dalam iklan, atau menjual foto anda kepada pihak ketiga.

Adakah Instagram Memiliki Gambar & Foto yang Anda Posting?

Seperti biasa, anda menandatangani banyak hak dan keistimewaan anda di sekitar data anda semasa menerima syarat dan ketentuan mana-mana rangkaian sosial. Sama ada foto anda tetap menjadi milik anda pasti akan dilindungi dalam terma perjanjian anda, jadi mari kita selami apakah anda sebenarnya memiliki foto di akaun Instagram anda.

Pemilikan dan hak cipta kandungan

Hak cipta telah disalahgunakan pada masa lalu, tetapi secara umum, ini adalah alat penting untuk pencipta dari semua ukuran. Ini penting untuk memberikan perlindungan undang-undang kepada kandungan yang anda buat sama ada dalam talian atau luar talian. Sekiranya anda telah meletakkan karya itu dan membuat karya yang asli, anda akan memiliki hak cipta untuknya. Lebih baik lagi, hak itu automatik dan tidak memerlukan tindakan dari pihak anda.

Sekiranya anda mempunyai masa atau kesabaran, Pejabat Hak Cipta AS mempunyai penjelasan yang memberitahu anda bagaimana hak cipta diterapkan dan apa yang dapat dan tidak dapat dilindungi. Sekiranya anda tidak sabar untuk membacanya, anda boleh membuat hak cipta karya asli yang anda buat seperti filem, novel, lukisan, puisi, lagu, ilustrasi dan sebagainya. Anda tidak boleh membuat fikiran, idea, fakta, gaya, sistem atau abstrak hak cipta. Sekiranya anda menggunakan kaedah unik untuk menyatakan perkara ini, anda mungkin dapat hak cipta itu tetapi bukan idea atau fakta itu sendiri.

Adakah Instagram memiliki hak cipta gambar yang anda hantar?

Oleh itu dengan pengetahuan hak cipta, adakah Instagram memiliki gambar yang anda hantar? Mereka tidak memiliki hak cipta. Anda lakukan. Sekiranya anda mengambil gambar sesuatu, anda memiliki hak cipta untuknya. Sekiranya anda menghantar gambar ke Instagram, anda masih memiliki hak cipta tetapi biasanya memberikan hak kepada syarikat untuk menggunakan semula kandungan tersebut jika mereka mahu.

Inilah yang dinyatakan oleh Instagram mengenai perkara itu dalam istilah mereka:

Instagram tidak menuntut pemilikan Kandungan apa pun yang anda siarkan di atau melalui Perkhidmatan. Sebagai gantinya, dengan ini anda memberikan kepada Instagram lesen di seluruh dunia yang tidak eksklusif, berbayar sepenuhnya dan bebas royalti, boleh dipindah milik, sub-lesen, untuk menggunakan Kandungan yang anda hantar di atau melalui Perkhidmatan, tertakluk kepada Dasar Privasi Perkhidmatan, yang terdapat di sini / /instagram.com/legal/privacy/termasuk tetapi tidak terbatas pada bahagian 3 ("Berkongsi Maklumat Anda"), 4 ("Bagaimana Kami Menyimpan Maklumat Anda"), dan 5 ("Pilihan Anda Mengenai Maklumat Anda"). Anda dapat memilih siapa yang dapat melihat Konten dan aktiviti Anda, termasuk foto Anda, seperti yang dijelaskan dalam Dasar Privasi.

Facebook mengatakan ini:

Kebenaran untuk menggunakan kandungan yang anda buat dan bagikan: Anda memiliki kandungan yang anda buat dan bagikan di Facebook dan Produk Facebook lain yang anda gunakan, dan tiada apa pun dalam Syarat ini yang mengambil hak anda terhadap kandungan anda sendiri. Anda bebas untuk berkongsi kandungan anda dengan orang lain, di mana sahaja anda mahu. Namun, untuk menyediakan perkhidmatan kami, kami memerlukan anda untuk memberi kami kebenaran yang sah untuk menggunakan kandungan ini. Khususnya, apabila anda berkongsi, menyiarkan atau memuat naik kandungan yang dilindungi oleh hak kekayaan intelektual (contohnya gambar atau video) pada atau berkaitan dengan Produk kami, anda memberi kami yang tidak eksklusif, boleh dipindah milik, tidak dilesenkan, bebas royalti dan di seluruh dunia lesen untuk menjadi tuan rumah, menggunakan, menyebarkan, mengubah, menjalankan, menyalin, membuat atau memaparkan secara terbuka, menterjemahkan dan membuat karya terbitan kandungan anda (sesuai dengan tetapan privasi dan aplikasi anda).

Menyiarkan kandungan dalam talian

Seperti yang anda lihat, anda menyimpan hak cipta setiap gambar yang anda hantar di Instagram atau di tempat lain tetapi anda juga memberi kebenaran kepada rangkaian untuk menggunakan kandungan anda untuk keuntungan mereka sendiri. Oleh itu, anda memiliki gambar yang anda hantar ke Instagram tetapi semasa mendaftar anda memberi mereka kebenaran untuk menggunakannya sesuai yang mereka fikirkan. Satu perkara lain yang perlu anda perhatikan adalah ketika gambar anda menampilkan orang lain. Walaupun anda sebagai jurugambar menyimpan hak cipta untuk karya tersebut, jika orang-orang dalam gambar itu dapat dikenali, anda mungkin memerlukan izin mereka untuk mempostingnya dalam talian. Pengecualian di sini adalah jika anda dibayar sebagai jurugambar untuk mengambil gambar tersebut. Maka hak cipta adalah dengan pelanggan dan bukan jurugambar.

Saya bukan peguam, jadi jika anda mempunyai masalah khusus, masuk akal untuk berunding dengan profesional sebelum mengambil tindakan. Hak cipta adalah subjek yang mendalam dan rumit dan memerlukan seseorang dengan latihan undang-undang yang jauh lebih baik daripada saya untuk memahami!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found