PC & Mudah Alih

Adakah Instagram Membuang Data EXIF ​​dari Imej?

Saya diajukan soalan menarik pada hari yang lain. Itu adalah sesuatu yang tidak pernah saya fikirkan tetapi membuatkan saya cukup berfikir untuk mengetahui jawapan dan mengongsinya dengan pembaca TechJunkie. Pertanyaannya ialah ‘Adakah Instagram membuang data EXIF ​​dari gambar? Saya ingin memastikan bahawa Instagram dan Facebook tidak mengumpulkan lokasi atau data lain dari gambar yang saya muat naik.

Adakah Instagram Membuang Data EXIF ​​dari Imej?

Sebenarnya sukar untuk mengetahui jawapannya tetapi saya yakin bahawa saya ada.

Apakah data EXIF?

Pertama, mari kita bahas apa sebenarnya data EXIF ​​sehingga anda mempunyai idea yang lebih baik mengapa soalan itu penting. Data EXIF ​​adalah metadata yang disertakan dalam setiap gambar yang anda ambil. Bergantung pada perangkat yang anda gunakan untuk mengambil gambar, perangkat ini dapat meliputi jenis kamera, tanggal, waktu, koordinat GPS, tetapan kamera dan bahkan maklumat hak cipta.

EXIF bermaksud Format Fail Gambar Boleh Tukar dan merangkumi semua data di atas. Ia terpisah dari data gambar dalam fail JPEG dan akan dimasukkan ke dalam JPEG. Ia akan mengumpulkan dan memasukkan data secara automatik. Ia juga dapat dilengkapi secara manual menggunakan perisian penyuntingan foto seperti Photoshop.

Data EXIF ​​tidak jahat tetapi ia dapat memberikan terlalu banyak. Sekiranya anda menggunakan kamera telefon anda dan mengaktifkan GPS, EXIF ​​mungkin mengandungi koordinat GPS di mana gambar itu diambil. Sekiranya anda jenis keselamatan, anda tidak mahu ini berakhir di internet.

Untuk melihat data EXIF ​​pada gambar, klik kanan dan pilih Properties di Windows. Sekiranya anda pengguna Mac, anda perlu menggunakan Inspector untuk melihat EXIF. Kedua-dua OS ini menawarkan kemampuan untuk membuang data lokasi. Windows membolehkan anda melangkah lebih jauh dan membuang semua data peribadi dengan memilih tab Details dan memilih Remove Properties and Personal Information di bahagian bawah.

Kembali ke soalan asal.

Adakah Instagram membuang data EXIF ​​dari catatan anda?

Mustahil untuk mencari jawapan yang pasti tetapi daripada bercakap dengan beberapa jurugambar profesional yang menggunakan Instagram, jawapannya adalah ya, Instagram memang membuang data EXIF ​​dari gambar.

Apabila gambar dimuat ke mana-mana rangkaian sosial, ia dimampatkan dan sering berubah format. Sebilangan besar, jika tidak semua, data EXIF ​​dikeluarkan semasa proses ini jadi data peribadi akan dilucutkan semasa memuat naik. Ini sama untuk kedua-dua data EXIF ​​yang dihasilkan secara automatik dan setiap data EXIF ​​yang diedit secara manual yang ditambahkan menggunakan penyunting foto.

Ini termasuk sebarang maklumat hak cipta yang secara kebetulan bermaksud rangkaian sosial yang dimaksudkan menghindari sebarang masalah tanggungjawab sekiranya gambar tersebut berakhir di tempat lain.

Melucutkan data EXIF ​​secara manual dari gambar sebelum memuat naik

Sekiranya anda tidak mahu bergantung pada rangkaian sosial untuk membuang data EXIF ​​dari gambar anda sebelum memuat naiknya, anda boleh melakukannya secara manual. Bergantung pada kaedah apa yang anda gunakan, anda boleh membuang sebahagian besar data sebelum memuat naik gambar ke internet.

Di Windows:

 1. Pilih gambar dan klik kanan.
 2. Pilih Properties dan tab Details.
 3. Pilih Hapus Properties dan Maklumat Peribadi di bahagian bawah.
 4. Pilih pilihan untuk dikeluarkan di tetingkap seterusnya dan pilih OK.

Anda tidak dapat membuang semua data EXIF ​​dari gambar tetapi anda mempunyai lebih banyak kawalan daripada yang anda lakukan pada Mac.

Di Mac OS:

 1. Pilih gambar dan buka.
 2. Pilih Alat dan Tunjukkan Pemeriksa.
 3. Pilih tab GPS dan Buang Maklumat Lokasi dari bawah.

Mac OS hanya membolehkan anda membuang data lokasi dari EXIF. Untuk membuang lebih banyak, anda memerlukan penyunting gambar.

Untuk membuang lebih banyak data EXIF ​​pada Mac atau Windows, anda perlu menggunakan penyunting gambar. Sebilangan besar program akan berjaya, tetapi GIMP adalah alat pilihan saya. Ia berfungsi pada Windows, Mac dan Linux dan percuma, berkuasa dan dikemas kini secara berkala.

 1. Buka gambar di GIMP.
 2. Pilih Fail dan Eksport Sebagai.
 3. Pilih sambungan fail yang anda mahu simpan sebagai.
 4. Pilih Eksport. Ini membuka tetingkap baru.
 5. Pilih Pilihan Lanjutan dan hapus centang kotak di sebelah Simpan Data EXIF.
 6. Pilih Eksport untuk menyelesaikan penyingkiran simpan dan EXIF.

Mungkin lebih mudah untuk mematikan data lokasi jika anda menggunakan telefon pintar. Anda boleh melakukan ini dari tetapan aplikasi kamera di Android dan dari Privasi di iOS. Togol lokasi dan gambar yang anda ambil dari saat itu tidak akan mengandungi data lokasi dalam EXIF ​​anda. Ia mungkin masih mengandungi data lain tetapi sekurang-kurangnya koordinat GPS tidak akan ada di dalamnya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found