Media Sosial

Kisah Instagram Tidak dimuat, dan Lingkaran Berputar - Apa yang Perlu Dilakukan [September 2021]

Cerita Instagram adalah hit sebenar. Mereka memberikan gambaran yang mendalam mengenai kehidupan orang yang berlainan di seluruh dunia dan mudah diakses, mudah dicerna, dan terdapat berjuta-juta dari mereka. Semua maklumat ini, dan apabila tidak dimuat, sangat mengecewakan. Cerita adalah perkara terbaik yang berlaku pada Instagram dalam masa yang lama, dan anda tidak dapat mengaksesnya?! Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekiranya Cerita Instagram tidak dimuat dan bulatan berputar.

Kisah Instagram Tidak dimuat, dan Lingkaran Berputar - Apa yang Perlu Dilakukan [September 2021]

Lingkaran berputar adalah skrin pemuatan. Apabila Instagram atau telefon anda berfungsi dengan baik, anda tidak boleh melihat skrin itu atau melihatnya kurang dari satu saat. Kadang-kadang Cerita mungkin memerlukan sedikit masa untuk dimuat, dan dalam kes ini, anda akan melihat bulatan untuk masa yang lebih lama.

Cerita Instagram

Kisah Instagram telah menjadi salah satu yang paling diterima ramai. Pada dasarnya mereka adalah sebahagian kecil media sosial yang dapat anda luangkan selama beberapa minit untuk melihat dan kemudian teruskan. Kadang-kadang Cerita melekat dengan anda dalam erti kata yang emosional, tetapi setelah 24 jam, kisah itu hilang, dan anda teruskan ke seterusnya. Cerita membolehkan kami menikmati Ringkasan kehidupan orang lain dan kemudian beralih ke perkara seterusnya dengan cepat.

Coretan ini berfungsi dengan baik di Snapchat dan berfungsi dengan baik di Instagram. Sekiranya rangkaian terus berkembang seperti ini, media sosial akan bersama kami sebentar lagi!

Apa yang perlu dilakukan jika Cerita Instagram tidak dimuat

Biasanya, Cerita Instagram dimuat dengan serta-merta. Anda memilihnya dari bar di bahagian atas aplikasi, dan ia memuat. Tiada drama dan tidak menunggu. Kadang-kadang terdapat kelewatan pada waktu puncak, baik di hujung Instagram atau di hujung rangkaian anda, tetapi untungnya ini jarang terjadi. Apabila ini berlaku, anda perlu melakukan beberapa penyelesaian masalah dan melaksanakan penyelesaian untuk kembali aktif.

Mari tinjau semua yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki Cerita Instagram anda.

Periksa rangkaian anda

Salah satu penyebab yang lebih biasa untuk masalah Cerita Instagram adalah sambungan internet yang buruk. Ini mungkin disebabkan oleh isyarat wifi yang lemah, sesuatu yang berlaku dengan peranti anda, atau kawasan rangkaian. Mari kita lihat apakah kita dapat menyempitkannya sebagai punca.

Pertama, tutup dari Instagram dan buka aplikasi lain di telefon anda. Sama ada Facebook, YouTube, atau aplikasi lain, cuba mainkan video atau tatal melalui feed berita anda. Sekiranya anda menghadapi masalah memuatkan kandungan, masalahnya mungkin berlaku pada peranti anda dan bukan hanya Instagram. Memeriksa aplikasi lain adalah kaedah terpantas untuk memeriksa masalah penyambungan internet.

Seterusnya, anda boleh menggunakan aplikasi SpeedTest oleh Ookla untuk menguji kelajuan internet anda juga. Buka aplikasi untuk melihat seberapa pantas sambungan internet anda. Menjalankan ujian kelajuan sedikit lebih tepat daripada memeriksa aplikasi lain kerana anda dapat menonton speedometer. Sekiranya masalah internet anda berselang-seli, aplikasi SpeedTest akan menunjukkan kepada anda.

Sekiranya salah satu daripada kaedah ini menunjukkan masalah sambungan, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memperbaikinya dengan cepat. Pertama, jika anda menggunakan data selular, cuba beralih ke WiFi (dan sebaliknya). Kemudian, muatkan semula Instagram dan ketuk Kisah yang anda cuba nikmati.

Sekiranya WiFi tidak tersedia, cuba matikan telefon anda dan hidupkan semula. Apabila anda mematikan dan menghidupkan semula telefon anda, ia terpaksa memutuskan sambungan dan menyambung semula ke internet.

Terakhir, anda mungkin perlu menetapkan semula sambungan rangkaian anda. Arahan berbeza-beza bergantung pada sama ada anda menggunakan peranti Android atau iOS.

Catatan: Ini tidak akan memadamkan maklumat penting pada telefon anda.

Cara Menetapkan Semula Tetapan Rangkaian di Android

Untuk menetapkan semula Tetapan Rangkaian pada peranti Android, lakukan ini:

 1. Buka Tetapan pada peranti Android anda dan ketuk Sambungan.

 2. Tatal ke bahagian bawah menu ini dan ketuk Lebih Banyak Tetapan Sambungan.

 3. Ketik Tetapkan semula Tetapan Rangkaian.

Setelah melakukan langkah-langkah ini, peranti anda akan dimulakan semula. Sekarang anda boleh membuka semula Instagram dan melihat apakah lingkaran berputar hilang.

Cara Menetapkan Semula Tetapan Rangkaian di iOS

Pengguna iOS dapat mengikuti langkah-langkah ini untuk menetapkan semula tetapan rangkaian mereka:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketik Am.

 2. Tatal ke bawah dan ketik Tetapkan semula.

 3. Ketik Tetapkan semula Tetapan Rangkaian.

Anda perlu memasukkan kod buka kunci skrin anda. Kemudian, telefon akan dimulakan semula. Setelah anda menetapkan semula tetapan rangkaian anda, lancarkan Instagram dan lihat apakah Cerita anda berfungsi.

Mulakan semula aplikasi

Dengan andaian anda tidak menghadapi masalah sambungan, inilah masanya untuk fokus pada aplikasi Instagram. Langkah logik pertama adalah memulakan semula aplikasi. Ini lebih daripada beralih ke aplikasi lain kerana anda perlu menutup apl sepenuhnya sehingga semua proses berhenti berjalan.

Bergantung pada sistem operasi yang anda gunakan, anda harus mengikuti sekumpulan arahan yang berbeza.

Untuk melakukan restart biasa aplikasi Instagram, pengguna Android dan iOS dapat mengakses fungsi multi-tugas pada telefon mereka dan menggesek ke atas untuk menutup aplikasinya. Setelah anda menutupnya, buka semula Instagram untuk melihat apakah masalahnya diselesaikan.

Pengguna Android dapat menutup aplikasi secara paksa, sedangkan pengguna iOS dapat menyelesaikan tugas yang sama dengan menutup aplikasi secara normal.

Sekiranya anda menggunakan peranti Android, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Tetapan dan Aplikasi pada telefon anda.
 2. Pilih Instagram dan Berhenti secara terpaksa sekiranya pilihan itu ada.

Sekiranya aplikasi hancur dan membeku semasa memuatkan Cerita, pilihan Paksa Tutup mungkin tidak tersedia. Ini akan menjadi kelabu jika demikian. Jika tidak, Paksa Tutup, sahkan perintah dan mulakan semula Instagram dan cuba lagi.

Sekarang, anda boleh memulakan semula aplikasi Instagram dan menguji ciri Cerita.

Mulakan semula telefon anda

Cerita Instagram, tidak memuatkan bukan kesalahan telefon anda, tetapi kerana hanya memerlukan beberapa saat, perlu dicuba. Lakukan but semula telefon anda dan kemudian uji semula Kisah. Sekiranya terdapat masalah rawak dengan telefon anda, kini ia harus diperbaiki.

Kosongkan cache aplikasi

Sekali lagi, mengosongkan cache aplikasi Instagram tidak boleh memberi perbezaan dalam memuatkan Cerita; Ini adalah ujian yang tidak merosakkan, jadi patut dicuba. iPhone tidak mempunyai pilihan "Hapus Cache", tetapi memiliki fungsi "Aplikasi Beban" yang membuang data yang tidak perlu dari aplikasi. Inilah cara anda dapat melakukannya pada setiap model:

Pada Android:

 1. Buka Tetapan dan Aplikasi
 2. Pilih Instagram pada peranti anda.
 3. Pilih Storan.
 4. Pilih Kosongkan Data dan Kosongkan Cache.

Pada iPhone

 1. Buka Tetapan dan ketik ‘General’ dan ‘iPhone Storage’
 2. Cari dan ketik ‘Instagram’
 3. Ketik ‘Muat turun Aplikasi’

Kemas kini atau pasang semula Instagram

Versi aplikasi yang lapuk juga tidak mungkin menyebabkan Cerita tidak dimuat, tetapi perlu diperiksa. Cuba kemas kini aplikasi di play store atau Apple store. Sekiranya ini tidak berfungsi, anda sentiasa boleh menyahpasang dan memasang semula aplikasinya.

Pada Android:

 1. Buka Tetapan dan Aplikasi
 2. Pilih Instagram pada peranti anda.
 3. Pilih Nyahpasang.
 4. Buka Google Play dan pasang salinan Instagram yang baru.

Pada iPhone:

 1. Buka Tetapan dan Umum.
 2. Pilih Penyimpanan iPhone dan pilih Instagram.
 3. Pilih Padam Aplikasi dan sahkan pilihan anda.
 4. Muatkan App Store dan muat turun dan pasang salinan baru.

Periksa Tarikh & Masa Telefon Anda

Ini mungkin kelihatan agak aneh, tetapi ini boleh menjadi sebab anda menghadapi banyak masalah. Tarikh & Masa anda akan dikemas kini secara automatik, tetapi kadang-kadang kita mengubahnya, atau gangguan sistem menyebabkan fungsi tersebut menunjukkan waktu yang salah.

Sama ada anda menggunakan iPhone atau peranti Android, periksa tetapan Tarikh & Masa anda untuk menyelesaikan masalahnya.

Pada Android:

 1. Buka Tetapan dan ketik ‘Pengurusan Umum’ - Arahan ini mungkin berbeza-beza bergantung pada pengeluar sehingga anda dapat menggunakan ikon carian dan ketik “Tarikh dan Waktu” untuk pergi langsung ke tetapan.
 2. Ketuk ‘Tarikh & Masa’ kemudian tetapkan semula ke Automatik atau kemas kini Zon Waktu anda.

Pada iPhone:

 1. Buka Tetapan dan ketik Am.
 2. Ketik Masa tarikh.
 3. Tetapkan ke Automatik atau kemas kini Zon Waktu yang anda sukai.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa lagi jawapan untuk soalan paling kerap anda tanyakan mengenai Instagram.

Adakah Instagram mempunyai sokongan teknikal?

Mungkin anda telah mengikuti langkah penyelesaian masalah di atas, dan anda masih menghadapi masalah dengan Cerita Instagram, atau anda mempunyai masalah khusus pengguna. Malangnya, Instagram tidak mempunyai pasukan sokongan pelanggan untuk dihubungi apabila anda menghadapi masalah.

Tetapi, anda boleh menggunakan fungsi ‘Bantuan’ dalam aplikasi untuk melaporkan masalah. Yang perlu anda buat hanyalah membuka aplikasi dan menuju ke Tetapan. Dari sini, ketik Bantuan, kemudian ketuk Laporkan Masalah. Ikuti arahan di layar untuk mengisi laporan, dan Instagram akan menghantar e-mel kepada anda dengan langkah penyelesaian masalah tambahan atau penyelesaian.

Saya telah mencuba semuanya, dan Cerita saya masih tidak akan dimuat naik. Apa yang sedang berlaku?

Isu lingkaran berputar Instagram Stories adalah kesalahan yang terkenal untuk banyak penggemar Instagram. Sekiranya anda melaporkan masalah dan mengikuti semua teknik kami di atas, hanya ada satu pilihan terakhir: tunggu. Malangnya, ini bukan nasihat yang paling meyakinkan, tetapi Instagram mungkin mempunyai masalah di seluruh sistem yang menghalang anda daripada terus maju.

Langkah-langkah di atas merangkumi hampir semua perkara yang dapat anda kendalikan; sekarang, sudah tiba masanya bagi pembangun Instagram untuk menyelesaikan masalahnya. Nasib baik, ada satu sumber terakhir yang boleh anda gunakan untuk melihat sama ada orang lain menghadapi masalah yang sama. Gunakan laman web DownDetector untuk mencari masalah yang diketahui dengan Instagram.

Adakah anda mengetahui kaedah lain untuk memperbaikinya? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!