Media Sosial

Cara Mengubah Warna Latar Belakang Cerita Instagram

Dengan pelbagai ciri yang mengagumkan, kisah Instagram membolehkan anda menjadi kreatif dan bersenang-senang semasa menggunakannya. Dengan keupayaan terhad untuk berinteraksi antara pengguna dan telefon pintar mereka, Stories memaksimumkan pengalaman ini melalui gabungan ketukan, penahan, dan sapu.

Menukar Warna Latar Belakang

Mempunyai latar belakang satu warna yang sederhana mungkin kelihatan seperti tetapan lalai ketika membuat Cerita Instagram. Oleh kerana IG adalah perkhidmatan berorientasikan foto, latar belakang biasa bukanlah sesuatu yang biasanya anda harapkan dari Instagram.

Itulah sebabnya membuat latar belakang yang jelas untuk cerita anda, memerlukan beberapa langkah, bermula dengan foto:

 1. Buka aplikasi Instagram pada telefon pintar anda.

 2. Gunakan kamera dalam aplikasi untuk merakam foto rawak.

 3. Semasa anda mengambil foto, ketuk alat pen di bahagian kanan atas skrin anda.

 4. Ketuk warna yang anda suka dari menu di bahagian bawah skrin. Sekiranya tidak ada warna yang ditawarkan cukup menarik, anda boleh mengetuk dan menahan salah satu warna untuk membuka menu pemilih warna. Di sini anda boleh memilih dari berjuta-juta warna yang tersedia dengan hanya menggerakkan jari anda ke palet.

 5. Apabila anda memilih warna, ketuk dan tahan di mana sahaja pada foto yang anda lihat di layar utama. Dengan cara itu, anda akan mengisi keseluruhan foto dengan warna yang dipilih, mewujudkan latar belakang yang jelas.

Dengan latar belakang yang seragam, kini anda boleh menambahkan teks atau emoji di mana sahaja anda suka.

Instagram

Menambah Hamparan Lutsinar

Belajar bagaimana membuat latar belakang yang kukuh untuk Kisah Instagram anda hanyalah permulaan. Sekiranya anda memilih untuk mendapatkan foto yang baru anda ambil tetapi masih perlu menambahkan teks yang muncul, maka anda boleh melakukannya dengan menambahkan lapisan telus di atas foto.

 1. Ambil gambar menggunakan Instagram.

 2. Ketik alat pena kemudian pilih alat pen telus dari menu atas. Ini adalah ikon ketiga dari kiri.

 3. Pilih warna untuk tindanan.

 4. Ketik dan tahan di mana sahaja pada foto untuk membuat lapisan telus.

Perkara itu berguna apabila anda ingin mengisyaratkan sesuatu mengenai foto anda sambil menambahkan teks yang seharusnya menjadi tumpuan siaran anda.

Menggunakan Alat Pemadam dengan Hamparan

Apabila anda ingin mengalihkan perhatian pada sebahagian foto, alat pemadam adalah cara yang baik untuk melakukannya.

 1. Ambil gambar

 2. Tambahkan isian penuh warna atau hamparan telus ke foto anda, seperti yang dijelaskan dalam dua bahagian sebelumnya.

 3. Ketik alat pemadam dari menu atas, yang merupakan ikon kelima dari kiri.

 4. Ketik dan seret pada bahagian foto yang anda mahu menonjol.

Alat pemadam akan mengikuti jari anda, yang membolehkan anda menghapus bahagian lapisan. Itu akan mendedahkan perkara istimewa dalam foto anda yang ingin anda fokuskan. Anda juga akan mempunyai sisa layar untuk menaip beberapa teks, menandai orang, atau menambahkan hashtag.

Buat Teks Pelangi

Dengan latar belakang catatan anda disusun, anda boleh menambahkan teks yang anda suka. Walaupun anda dapat memilih warna apa pun untuk teks anda, anda juga dapat membuatnya muncul dalam warna pelangi. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Tambahkan teks ke siaran anda.

 2. Pilih teks.

 3. Gunakan ibu jari kanan anda untuk mengetuk dan menahan warna ungu dari menu bawah.

 4. Sambil memegang warna dengan ibu jari kanan anda, gunakan ibu jari kiri anda untuk mengetuk dan menahan kursor pemilihan teks di hujung teks anda.

 5. Sekarang luncurkan kedua ibu jari ke kiri pada masa yang sama.

Dan di sana anda pergi! Teks anda kini dalam warna pelangi. Berkat tipu daya yang kemas ini, anda dapat menjadikan Kisah Instagram anda menonjol.

Gunakan Gambar yang Sama untuk Beberapa Cerita

Sekiranya anda mahu bahagian teks anda muncul di beberapa Cerita, tetapi ingin mengekalkan latar belakang yang sama, ada cara untuk melakukannya juga.

Sebagai contoh, anda mungkin mahu menyenaraikan lima filem teratas anda dari tahun lalu dengan nombor satu menjadi yang terakhir. Atau anda ingin berkongsi nasihat “bagaimana” yang memerlukan beberapa langkah, agar setiap langkah muncul berturut-turut.

 1. Buat Kisah Instagram anda menggunakan foto latar dan menambahkan teks.

 2. Ketik "Simpan." Ini adalah ikon kedua di menu atas. Itu akan menyimpan gambaran terkini cerita anda ke gulungan kamera.

 3. Tambahkan lebih banyak teks pada cerita.

 4. Simpan lagi.

 5. Teruskan dengan menambahkan lebih banyak kandungan ke Kisah anda sehingga selesai.

 6. Setelah Cerita anda siap, hantarkannya mengikut urutan yang anda mahukan muncul.

Berkat tipu daya ini, Instagram membolehkan anda membuat Cerita yang lebih menyerupai animasi daripada foto statik.

Cerita Instagram yang Menarik

Dengan beberapa helah di bawah tali pinggang anda, anda bersedia membiarkan kreativiti anda mengalir dengan Instagram Stories. Terima kasih kepada semua alat yang disediakan oleh Instagram, sudah pasti anda akan menjadikan Cerita anda benar-benar menonjol dan menarik minat pengikut anda.