Media Sosial

Cara Mematikan Suka di Instagram

Instagram baru-baru ini menambah ciri baru untuk pengguna yang prihatin mengenai suka pada suapan berita mereka. Mereka kini boleh memutuskan sama ada mereka mahu mematikannya atau tidak. Dengan cara ini, orang mempunyai lebih banyak kawalan terhadap kandungan yang mereka lihat dan dapat memilih yang paling sesuai untuk mereka.

Cara Mematikan Suka di Instagram

Sekiranya anda ingin mematikan suka di Instagram, anda sudah sampai di tempat yang betul. Artikel ini memberikan arahan terperinci mengenai cara melakukannya pada iPhone, Android, iPad, dan PC.

Cara Mematikan Suka di Instagram pada iPhone

Terdapat banyak sebab seseorang mungkin ingin menyembunyikan suka Instagram. Masalah privasi, tekanan, kegelisahan, atau hanya ingin mencuba sesuatu yang baru. Semua pengguna dengan versi terbaru Instagram di iPhone mereka dapat mematikan suka untuk catatan tertentu di profil mereka. Mereka juga dapat mematikan suka dari catatan pengikut mereka.

Ikuti langkah di bawah untuk arahan terperinci mengenai cara mematikan suka Instagram pada iPhone:

Sembunyikan Suka Instagram Sebelum Berkongsi Catatan

Mungkin anda memutuskan untuk berkongsi siaran di Instagram tanpa ada orang yang melihat berapa banyak suka. Anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Tambahkan siaran seperti biasa. Apabila anda hendak berkongsi siaran, tatal ke "Tetapan Lanjutan" di halaman "Kongsi Skrin".

 2. Togol pada pilihan "Sembunyikan Suka dan Lihat Jumlah pada Pos Ini".

Perhatikan bahawa anda boleh mengubah tetapan ini kapan saja di menu tiga titik di bahagian atas siaran.

Sembunyikan Suka Instagram Setelah Berkongsi Catatan

Mungkin anda berkongsi siaran dan terlupa untuk menyembunyikan suka untuknya atau hanya mahu mematikan suka untuk beberapa catatan sebelumnya. Anda boleh mengubah tetapan ini dengan mudah dengan mengubah pilihan pos tertentu:

 1. Navigasi ke siaran.
 2. Tekan menu tiga titik dari kanan atas siaran.

 3. Ketik pilihan "Sembunyikan Seperti Hitung".

Anda sekarang akan melihat mesej yang mengatakan "Disukai oleh [nama pengguna] dan yang lain" di bawah siaran itu. Masih belum ada fitur penyembunyian pukal, jadi anda harus menerapkan langkah-langkah ini untuk setiap pos yang ingin diedit.

Matikan Suka pada Catatan Orang Lain

Adakah anda mahu mematikan suka dari catatan pengikut anda? Anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Ketuk tab "Profil" anda dari kanan bawah dan arahkan ke menu.

 2. Pergi ke "Tetapan", kemudian "Privasi", lalu "Catatan".

 3. Togol pada "Sembunyikan Suka dan Lihat Jumlah" pada halaman "Catatan".

Itu sahaja! Anda berjaya mematikan suka dari catatan orang lain di Instagram. Anda selalu boleh mematikan butang "Sembunyikan Suka dan Lihat Jumlah" untuk kembali ke tetapan sebelumnya. Juga, perhatikan bahawa ini masih membolehkan anda melihat senarai orang yang menyukai siaran tertentu. Apabila anda melihat mesej "Disukai oleh [nama pengguna] dan lain-lain" di bawah gambar, mengetuk "orang lain" akan membuka senarai.

Cara Mematikan Suka di Instagram pada Peranti Android

Pengguna yang prihatin dengan budaya "suka" yang mempengaruhi kesihatan mental mereka menyambut baik ciri terbaru Instagram yang membolehkan mereka menyembunyikan suka. Pengguna Android boleh memutuskan sama ada mereka ingin menyembunyikan suka dari catatan mereka atau siaran pengikut mereka. Sekiranya anda tergolong dalam kategori ini, ikuti arahan di bawah.

Sembunyikan Suka Instagram Sebelum Berkongsi Catatan

 1. Buat siaran seperti biasa, tetapi jangan hantar sekarang.
 2. Sebagai gantinya, tatal ke bawah ke "Tetapan Lanjutan" dan alihkan "Sembunyikan Suka dan Lihat Jumlah pada Catatan Ini."

 3. Terbitkan catatan tersebut.

Anda akan menjadi satu-satunya yang melihat suka dan tontonan untuk siaran itu. Sekiranya anda berubah pikiran dan memutuskan untuk mengubah semula tetapannya, ketuk pada menu tiga titik untuk siaran itu dan ketuk "Sembunyikan Suka dan Lihat Jumlah."

Sembunyikan Suka Instagram Setelah Berkongsi Catatan

Anda juga boleh mematikan suka untuk siaran yang telah anda terbitkan. Cukup arahkan ke siaran tertentu dan hidupkan ciri sembunyikan. Malangnya, masih belum ada ciri yang membolehkan penyembunyian pukal, jadi anda perlu melakukannya secara manual untuk setiap siaran. Ini caranya:

 1. Cari siaran Instagram dari mana anda ingin menyembunyikan suka.
 2. Tekan menu bertitik dari kanan atas siaran.

 3. Pilih pilihan "Hide Like Count".

Sekarang akan tertera "Disukai oleh [nama pengguna] dan yang lain" di bawah siaran itu. Anda masih dapat melihat siapa yang menyukai siaran dengan mengetuk "yang lain".

Matikan Suka pada Catatan Orang Lain

Sekiranya anda ingin menghilangkan suka sama sekali, anda juga boleh mematikan ciri suka dan melihat bilangan untuk catatan pengikut anda.

 1. Ketuk tab "Profil" anda dari kanan bawah dan arahkan ke menu.

 2. Navigasikan ke "Tetapan", kemudian "Privasi", lalu "Pos."

 3. Hidupkan butang beralih "Sembunyikan Suka dan Lihat Jumlah" pada halaman "Pos".

Anda kini telah mematikan suka dari catatan orang lain di Instagram. Sekiranya anda berubah fikiran, anda dapat membatalkan tindakan tersebut dengan mematikan pilihan "Sembunyikan Suka dan Lihat Jumlah".

Cara Mematikan Suka di Instagram pada iPad

Setiap orang yang mempunyai versi Instagram terbaru di iPad mereka boleh mematikan suka. Ini caranya:

Sembunyikan Suka Instagram Sebelum Berkongsi Catatan

Sekiranya anda ingin menerbitkan catatan tanpa orang lain melihat suka dan jumlah tontonan, lakukan perkara berikut:

 1. Buat siaran seperti biasa. Sebelum menerbitkan, tatal ke "Tetapan Lanjutan" pada "Skrin Kongsi."
 2. Hidupkan pilihan "Sembunyikan Suka dan Lihat Jumlah pada Pos Ini".

Anda akan menjadi satu-satunya orang yang melihat suka dan pandangan pada siaran tersebut.

Sembunyikan Suka Instagram Selepas Berkongsi Catatan

Sekiranya anda ingin mematikan suka untuk catatan sebelumnya, anda boleh melakukannya dengan mengubah tetapan untuk setiap catatan tersebut. Mudah-mudahan, Instagram akan mengejutkan kita dengan pilihan "seperti menyembunyikan pukal" tidak lama lagi.

 1. Cari siaran dari mana anda ingin menyembunyikan suka di profil anda.
 2. Tekan menu bertitik dari kanan atas siaran.
 3. Ketik pilihan "Sembunyikan Seperti Hitung".

Daripada melihat berapa orang yang menyukai siaran itu, kini anda akan melihat "Disukai oleh [nama pengguna] dan yang lain."

Matikan Suka pada Catatan Orang Lain

Anda juga boleh berhenti melihat suka yang diterima orang lain pada siaran mereka. Ini caranya:

 1. Ketuk tab "Profil" dari kanan bawah dan buka menu.
 2. Navigasikan ke "Tetapan", kemudian "Privasi", lalu "Pos."
 3. Togol pada "Sembunyikan Suka dan Lihat Jumlah" pada halaman "Pos".

Urungkan tindakan dengan menukar "Sembunyikan Suka dan Jumlah Tontonan" sehingga berubah menjadi kelabu.

Bolehkah Saya Mematikan Suka di Instagram pada PC?

Instagram melakukan yang terbaik untuk mempromosikan penggunaan aplikasi mudah alih. Ini bermakna banyak ciri yang dilumpuhkan untuk PC, termasuk pilihan untuk mematikan suka Instagram. Sekiranya mematikan suka sangat penting bagi anda, anda boleh menggunakan aplikasi Instagram untuk peranti iOS atau Android. Cukup ikuti arahan untuk peranti anda di bahagian masing-masing di atas.

Privasi Instagram anda ada di tangan anda

Pengguna mahukan perkara yang berbeza dari pengalaman Instagram mereka. Walaupun ada yang perlu mengikuti suka melihat apa yang sedang tren, yang lain ingin menguruskan tekanan dalam talian dengan mematikannya. Sama ada anda merasa cemas atau hanya ingin memfokus pada kandungan dan bukannya suka, anda boleh mematikannya dengan mudah untuk siaran atau pengikut anda.

Mengapa anda memutuskan sudah tiba masanya untuk mematikan suka di Instagram? Adakah anda fikir ciri serupa dapat memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental seseorang? Kongsi pendapat dan pengalaman anda di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found