Hiburan

Cara Memasang Aplikasi di Amazon Fire Stick

Firestick adalah peranti streaming media khusus untuk pengguna Amazon. Sangat bagus untuk menonton filem dan rancangan TV, bermain permainan video, atau hanya mendengar muzik.

Kedai aplikasi terbina dalam menawarkan pilihan perkhidmatan penstriman popular seperti Netflix dan Hulu. Sekiranya aplikasi tertentu tidak disertakan di perpustakaan, jangan risau - masih ada cara untuk menambahkannya ke peranti anda. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang aplikasi di Firestick melalui laman web Amazon atau sideloading.

Bagaimana Memasang Aplikasi di Firestick?

Fire TV Stick mempunyai segelintir aplikasi terpasang yang tersedia untuk pengguna tertentu. Sebagai contoh, Amazon Instant Video percuma untuk pelanggan Amazon Prime sebagai perkhidmatan streaming video terbina dalam.

Jangan risau, kerana anda tidak terhad kepada produk Amazon. Oleh kerana Firestick terutama merupakan peranti streaming digital, ia menyokong pelbagai saluran arus perdana dan perkhidmatan penstriman. Sekiranya anda mempunyai akaun Netflix atau Hulu, anda boleh menonton rancangan kegemaran anda di Firestick tanpa halangan.

Terdapat beberapa cara berbeza untuk menambahkan kandungan ke peranti anda. Inilah cara memasang aplikasi di Firestick:

 • Dengan menggunakan Amazon App Store.
 • Dengan menggunakan Fungsi Carian dan Kawalan Suara.
 • Dengan menggunakan laman web rasmi Amazon.
 • Dengan aplikasi "sideloading".

Bagaimana Melayari dan Memuat turun Aplikasi Baru di Fire TV Stick Anda?

Anda boleh pergi ke Amazon App Store untuk memeriksa apa yang tersedia untuk dimuat turun. Terdapat banyak aplikasi yang boleh dipilih, jadi menelusuri perpustakaan agak menyeronokkan. Inilah cara menjelajah dan memuat turun aplikasi baru di Fire TV Stick anda dengan menggunakan alat kawalan jauh anda:

 1. Ingatlah untuk memeriksa sama ada sambungan internet anda selamat sebelum memulakan.
 2. Pergi ke Skrin Utama anda.

 3. Klik pada butang "Naik" pada pad arah untuk mengakses menu atas. Klik butang "Kanan" hingga anda masuk ke "Aplikasi".

 4. Untuk membuka tab "Aplikasi", tekan butang "Bawah".
 5. Senarai aplikasi dan permainan unggulan akan muncul. Pilih aplikasi dengan menekan butang tengah pada pad arah.
 6. Klik "Dapatkan" untuk memasang.

 7. Sebilangan besar aplikasi di Firestick adalah percuma. Namun, jika tidak demikian, klik ikon keranjang belanja kecil untuk membelinya.

Setelah selesai, aplikasi akan ditambahkan ke skrin utama anda. Anda boleh melancarkannya dengan segera dengan hanya mengkliknya.

Bagaimana Menggunakan Fungsi Cari untuk Mencari dan Memuat turun Aplikasi di Fire TV Stick?

Sekiranya anda tahu apa yang anda cari, anda tidak perlu membuang masa untuk melayari. Lebih baik menggunakan Fungsi Carian terbina dalam apabila anda mempunyai aplikasi tertentu.

Dengan menggunakan ciri ini, anda dapat mencari aplikasi yang tersedia di peranti anda atau di App store. Inilah cara menggunakan Fungsi Cari untuk mencari dan memuat turun aplikasi di Fire TV Stick:

 1. Buka Skrin Utama anda. Di sudut kiri atas, anda akan melihat kaca pembesar kecil. Klik pada ikon untuk membuka "Fungsi Carian."

 2. Papan kekunci akan muncul. Dengan menggunakan alat kawalan jauh anda, taipkan nama aplikasi yang ingin anda muat turun.

 3. Pilih aplikasi dengan mengklik butang tengah pada pad arah.
 4. Klik "Dapatkan" untuk menyelesaikan pemasangan. Sekiranya ini adalah kali kedua anda memuat turun aplikasi, butang tersebut akan berbunyi "Muat turun".
 5. Untuk memulakan aplikasi, klik "Buka."

Terdapat cara lain untuk memulakan Fungsi Carian. Baru-baru ini, Amazon menambah ciri kawalan suara pada peranti penstrimannya. Anda sekarang boleh menggunakan Alat Jauh Suara Alexa untuk mengawal Fire TV Stick anda. Inilah cara memuat turun aplikasi di Firestick melalui arahan suara:

 1. Ambil Jauh Jauh Suara Alexa anda dan klik pada butang suara.
 2. Sebutkan nama aplikasinya.
 3. Ketika aplikasi muncul di layar, gunakan perintah suara untuk "Dapatkan."

Bagaimana cara memuat turun aplikasi ke Fire TV Stick Menggunakan Laman Web Amazon?

Sekiranya anda mendapati papan kekunci TV Fire tidak praktikal, ada penyelesaian lain. Daripada memuat turun aplikasi secara manual, anda boleh melakukannya di komputer anda.

Laman web rasmi Amazon menawarkan cara untuk memasang aplikasi yang terdapat di kedai. Ini adalah proses yang cukup automatik yang memerlukan hanya beberapa langkah. Anda boleh mencari di laman web utama aplikasi atau terus ke kedai. Yang terakhir mungkin lebih cekap.

Inilah cara memuat turun aplikasi ke Fire TV Stick menggunakan laman web Amazon:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke amazon.com/appstore.
 2. Di sebelah kiri skrin, terdapat bar sisi dengan senarai peranti. Cari model Fire TV Stick anda dan klik pada kotak kecil di sebelahnya.

 3. Aplikasi dibahagikan kepada beberapa kategori di bar sisi kiri. Tatal sehingga anda menemui apa yang anda mahukan dan klik padanya.

 4. Klik pada kotak di bawah "Kirim ke" untuk membuka menu drop-down.

 5. Cari peranti anda dalam senarai dan klik "Dapatkan Aplikasi" untuk memuat turun.

Setelah selesai, buka tab Aplikasi di skrin utama anda. Sekiranya muat turun berjaya, anda dapat mencari penambahan baru di sana.

Bagaimana Mengaktifkan Aplikasi Pihak Ketiga dalam Tetapan di Firestick?

Untuk aplikasi yang tidak tersedia di Amazon App Store, ada cara untuk memuat turun aplikasi pihak ketiga di Firestick anda yang disebut "sideloading". Untuk melakukan itu, anda perlu membuat beberapa penyesuaian pada peranti anda. Inilah cara mengaktifkan aplikasi pihak ketiga dalam Tetapan:

 1. Buka Skrin Utama TV Kebakaran anda.
 2. Di sudut kanan, anda akan melihat tab "Tetapan". Klik untuk membuka.

 3. Pergi ke Peranti> Pilihan Pembangun.

 4. Tetingkap kecil akan muncul. Pilih pilihan "Aplikasi dari Sumber Tidak Dikenal" dengan alat kawalan jauh anda.

 5. Klik untuk "Hidupkan."

Setakat ini, peranti Amazon hanya menyokong aplikasi Android. Berita baiknya ialah jika anda memilikinya di telefon anda, anda boleh memindahkannya ke peranti Fire TV anda. Inilah caranya:

 1. Pertama, pastikan kedua-dua telefon dan Fire TV Stick anda disambungkan ke rangkaian yang sama.
 2. Cari aplikasi di Android anda dan buka. Di sudut kanan atas skrin, ketuk tiga titik.
 3. Klik "Pilih" dan kemudian "Rangkaian". Ini akan mengimbas semua peranti yang berkongsi rangkaian anda.
 4. Lihat nama peranti dan alamat IP untuk mencari Firestick anda. Klik padanya.
 5. Bar atas mempunyai bahagian yang disebut "Aplikasi Lokal". Buka dan cari apa sahaja yang anda mahu pasang.
 6. Klik pada aplikasi dan sahkan untuk "Pasang."

Setelah selesai, aplikasi akan muncul secara automatik di skrin utama anda.

Anda juga boleh mengesampingkan aplikasi dengan menggunakan aplikasi Downloader oleh AFTVnews. Pertama, anda mesti memasang aplikasi pada peranti Fire TV anda. Anda boleh menggunakan Jauh Suara Alexa atau melakukannya secara manual melalui Fungsi Carian.

Selepas itu, anda boleh membuka aplikasi untuk mula memuat turun. Terdapat dua cara untuk memasang aplikasi pihak ketiga dengan Downloader. Inilah cara melakukannya melalui URL langsung:

 1. Pergi ke "Rumah" di bar sisi kiri.

 2. Klik pada pilihan pertama ("Masukkan URL"). Buka papan kekunci dengan menekan "Pilih" pada alat kawalan jauh Firestick anda.

 3. Taipkan URL fail yang ingin anda import. Anda mesti menyimpan fail sebelum melakukan ini. Memuat turun dari laman web memerlukan langkah yang berbeza.

 4. Tekan "Pergi" untuk memulakan muat turun.

 5. Setelah selesai, pasang fail APK (Pakej Aplikasi Android) dengan menekan "Pasang".

 6. Pemuat turun akan memberitahu anda setelah aplikasi dipasang sepenuhnya. Sekiranya anda ingin membukanya dengan segera, klik "Buka." Sekiranya tidak, klik "Selesai."

Anda boleh memadam fail APK selepas itu. Downloader juga mempunyai penyemak imbas terbina dalam yang membolehkan anda memuat turun fail terus dari internet. Inilah caranya:

 1. Buka Pemuat turun dan pilih "Penyemak Imbas" dari bar sisi kiri.

 2. Ketik alamat dan klik "Pergi."

 3. Pilih "Mod Skrin Penuh" dari menu hamburger.
 4. Tatal halaman dengan alat kawalan jauh anda dan cari pautan muat turun.
 5. Setelah fail dimuat turun, klik "Pasang."
 6. Pemberitahuan akan muncul ketika aplikasi dipasang. Klik "Selesai" untuk menyelesaikan atau "Buka" untuk menggunakannya segera.

Soalan Lazim Tambahan

1. Program apa yang ada di Amazon Firestick?

Hampir semua perkara di TV kabel juga terdapat di Firestick.

Saluran utama biasanya mempunyai aplikasi individu yang boleh anda muat turun dari kedai. Ini termasuk:

· Berita NBC

· CBS

· Berita ABC

· PBS

· Amerika Syarikat Hari Ini

· Fox News

· Rangkaian Cuaca

Sekiranya anda mempunyai anak, mereka boleh menonton Paw Patrol di Nick Jr. atau salah satu daripada 1500 filem di Popcornflix Kids. Terdapat beberapa lagi saluran yang sesuai untuk kanak-kanak untuk Fire TV, jadi pastikan anda melihat App Store.

Firestick juga menyokong pelbagai perkhidmatan streaming premium. Anda boleh memuat turun aplikasi individu dan log masuk ke akaun anda. Berikut adalah senarai saluran premium yang terdapat di Fire TV Stick:

· TV Hulu + Langsung

· Netflix

· DirecTV Sekarang

· TV Sling

2. Apakah Aplikasi Percuma untuk Firestick?

Sebilangan besar aplikasi untuk Fire TV Stick sebenarnya percuma. Selain saluran premium yang disebutkan di atas, anda boleh memuat turun dan menggunakan sebahagian besar dari mereka tanpa bayaran.

Berikut adalah senarai aplikasi percuma untuk Firestick yang terbahagi kepada tiga kategori.

Filem dan rancangan TV:

· Kodi

· Tubi

· TV IMDB

· BBC iPlayer (hanya di UK)

· Crackle

· TV Pluto

Sukan:

· Mobdro

· TV OLA

· NetTV langsung

· TV Redbox

Muzik:

· Youtube

· Berkedut

· Spotify

Penyemak imbas dan aplikasi utiliti tertentu juga tersedia secara percuma. Selain daripada Downloader, Mouse Toggle dan FileLinked tidak memerlukan sebarang kos.

Baiklah Bermain Dengan Firestick

Seperti yang anda lihat, memuat turun aplikasi di Fire TV Stick anda cepat dan tidak menyakitkan. Kedai Aplikasi Amazon dilengkapi dengan baik dan mesra pengguna.

Sekiranya aplikasi tidak tersedia, ada penyelesaian alternatif. Anda boleh mengesampingkan aplikasi melalui telefon anda (jika itu Android) atau aplikasi utiliti perantaraan.

Adakah anda mendapati Firestick anda mudah digunakan? Adakah anda lebih suka peranti penstriman lain? Komen di bawah dan kongsi dengan komuniti.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found