PC & Mudah Alih

Cara Memasang MacOS / OSX pada Chromebook

MacOS khusus untuk perkakasan Mac jadi tidak mungkin memasang macOS sebagai pengganti OS Chrome pada Chromebook anda. Walau bagaimanapun, jika anda cenderung secara teknikal, anda boleh memasang macOS pada mesin maya.

Cara Memasang MacOS / OSX pada Chromebook

Sekali lagi, dunia membuktikan bahawa di mana ada kemahuan, ada jalannya. Dan walaupun anda berminat dengan macOS, tidak ada gunanya membuang komputer riba yang sudah anda miliki. Buang tidak, mahu tidak. Sekiranya anda cenderung secara teknikal dan ingin mencubanya, atau hanya ingin tahu cara kerjanya, baca terus.

Anda perlu mengambil beberapa langkah awal sebelum anda memasang dan menggunakan macOS, dan kami akan memberi petunjuk kepada anda tentang apa yang perlu dilakukan untuk sampai ke tahap itu.

Perhatikan bahawa projek ini memerlukan keselesaan dengan Linux dan baris perintah kerana anda akan memasang pengedaran Linux Ubuntu untuk memasang mesin maya pada Chromebook anda menggunakan VirtualBox. Kemudian anda akan memasang macOS pada mesin maya menggunakan Linux pada Chromebook anda!

Bersedia, siap, pergi!

Sandarkan Chromebook anda

Seperti pemasangan baru, pertama-tama anda ingin membuat gambar pemulihan yang dipasang untuk model Chromebook anda.

Walaupun anda yakin semuanya akan berjalan lancar, tidak mempunyai pilihan pemulihan pada dasarnya adalah jaminan bahawa ada sesuatu yang salah. Terdapat peraturan bahawa masa anda tidak membuat sandaran adalah masa anda memerlukan sandaran!

Alat pemulihan tersedia di kedai Web Chrome.

Anda juga memerlukan media yang ingin anda gunakan, seperti stik USB 4GB atau kad SD 4GB yang dibersihkan sepenuhnya untuk gambar pemulihan. Ikuti arahan di sini untuk memulihkan Chromebook anda.

Utiliti Pemulihan Chromebook

Pasang Ubuntu Linux First

Untuk memasang pengedaran Ubuntu Linux, pertama-tama anda perlu memasuki shell pembangun OS Chrome, Crosh.

 • Tekan "ctrl + alt + t" pada papan kekunci Chromebook anda, yang seterusnya membuka Crosh di tab baru Penyemak Imbas Chrome anda. Gila
 • Seterusnya, taipkan "shell." Kemudian, muat turun skrip yang sudah ditulis seseorang untuk memudahkan proses ini.
 • Taip "$ cd ~ / Muat turun /"
 • Kemudian, ketik "wget ​​//raw.githubusercontent.com/divx118/crouton-packages/master/change-kernel-flags" dan tekan "Enter" pada papan kekunci Chromebook anda.
 • Kemudian, anda akan mendapat skrip untuk melaksanakannya dengan mengetik "sudo sh ~ / Downloads / change-kernel-flags" dan menekan "Enter" pada papan kekunci Chromebook anda.
 • Sekarang, anda akan memulakan Ubuntu Linux dengan mengetik "sudo startunity."

Anda sekarang akan berada di Ubuntu Linux dan perlu membuka terminal. Sebaik sahaja anda berada di terminal di Ubuntu, anda akan memuat turun skrip lain yang mengatur tajuk anda. Pastikan anda berada di direktori utama.

 1. Taip "cd ~."
 2. Ketik "wget ​​//raw.githubusercontent.com/divx118/crouton-packages/master/setup-headers.sh" dan kemudian tekan "Enter" pada papan kekunci Chromebook anda.
 3. Sekarang, ketik "sudo sh setup-headers.sh" yang melaksanakan skrip tajuk itu.

Pasang VirtualBox untuk Memasang macOS pada Mesin Maya

Kotak Maya

Navigasi ke halaman ini untuk memuat turun Ubuntu 14.04 (dipercayai) AMD64 VirtualBox untuk Linux. Pada dasarnya, ia akan membolehkan anda meniru jenis perisian.

 • Kemudian, dalam kotak muat turun, pilih "Buka dengan Pusat Perisian Ubuntu (lalai)" dan klik butang "OK".
 • Di Pusat Perisian Ubuntu, klik pada butang "Pasang". Pusat Perisian Ubuntu

Setelah anda memasang VirtualBox, anda akan membukanya di Ubuntu Linux. Anda akan memasang mesin maya baru dengan melakukan perkara berikut:

 1. Dalam Pengurus VirtualBox Oracle VM, pilih "Baru."
 2. Beri nama mesin maya anda seperti Mac. Kemudian, klik pada butang "Next".
 3. Sekarang peruntukkan saiz memori untuk VM anda, tetapi kekal dalam garisan hijau; jika tidak, VM anda akan menghadapi beberapa masalah operasi seperti kerosakan, yang anda tidak mahu berlaku. Klik butang "Seterusnya".
 4. Seterusnya, anda akan membuat imej cakera maya. Cadangan ukuran adalah 20GB untuk VM; anda boleh menggunakan pemacu denyar USB jika Chromebook anda mempunyai ruang yang lebih sedikit daripada yang tersedia. Kemudian, klik butang "Buat".
 5. Pada layar berikutnya, pilih "Buat VDI (VirtualBox Disk Image)" dan klik butang "Next".
 6. Pilih fail cakera keras yang diperuntukkan secara dinamik pada skrin seterusnya dan klik butang "Seterusnya".
 7. Langkah terakhir dalam membuat Mac VM anda adalah memilih lokasi fail untuknya dan memilih ukuran yang anda inginkan. Klik butang "Buat" setelah anda selesai.

Tetapan VirtualBox Mac VM

Apabila Mesin Maya Mac anda dibuat, anda ingin masuk ke "Tetapan" di Oracle VM VirtualBox Manager.

 • Pergi ke "Sistem" dan di mana tertera "Cadangan Diperpanjang", hapus centang "Aktifkan EFI (OS khusus sahaja)" dan hapus centang "Jam Perkakasan dalam Waktu UTC." Pastikan memori asas berada dalam garisan hijau.
 • Kemudian, klik pada tab "Pecutan". Di mana tertulis "Virtualisasi Perkakasan", memastikan bahawa "Enable VT-x / AMD-V" dan "Enable Nested Paging" keduanya dicentang "mati".
 • Di "Paparan", anda dapat menggunakan jumlah maksimum memori video yang ada.
 • Storan yang dibuat untuk Mac VM anda harus berada di tempat yang cukup ruang sama ada pada Chromebook, pemacu denyar USB atau kad SD anda.
 • Seterusnya, dalam "Penyimpanan", tambahkan pemacu optik di "Pengawal: SATA", dan kemudian anda akan mengklik "Pilih cakera" dan arahkan ke lokasi di mana anda mempunyai fail Mac ISO anda.

Pasang dan Gunakan macOS pada Chromebook Anda

Mulakan Mesin Maya macOS di VirtualBox. Ini mendorong pemasangan macOS. Pergi ke bar alat Mac, kemudian cari dan buka "Disk Utilities." Dalam Utiliti Disk, pergi ke imej cakera maya, dan kemudian klik pada butang "hapus" dan pastikan format yang dipilih adalah "partisi jurnal macOS."

macOS

Kemudian, kembali dan pilih gambar cakera yang baru anda buat dan pasang macOS padanya. Pemasangan mungkin memerlukan sedikit masa, terutamanya jika anda melakukannya dari pemacu USB atau kad SD.

Sekarang, but semula Mesin Maya anda dan keluarkan imej cakera (ISO) dari pemacu anda supaya anda tidak memulakannya secara tidak sengaja dan kembali ke proses persediaan.

Anda hanya perlu melalui keseluruhan rigmarole ini sekali, dan anda tidak mahu mengalaminya lagi secara tidak sengaja. Selepas itu, anda akan dapat menggunakannya seperti biasa.

Nikmati Mesin Maya macOS anda di Chromebook anda! Beritahu kami bagaimana keadaan menggunakannya.

Sekiranya anda menikmati artikel ini, anda mungkin menganggap artikel TechJunkie lain mengenai Chromebook berguna, termasuk yang berikut:

 • Cara Menyekat Laman Web di Chromebook
 • Cara Memasang dan Menggunakan Java Pada Chromebook [Oktober 2019]
 • Chromebook Skrin Sentuh Terbaik - Oktober 2019

Adakah anda mempunyai petua atau trik untuk memasang macOS di Chromebook? Sekiranya ada, sila tinggalkan komen di bawah!