Alat

Cara Memasang Fail Permainan PSP ISO dan CSO di Vita

Penghentian PlayStation Portable (PSP) menyebabkan sebilangan peminat permainan klasik seperti GTA sedikit kecewa. Selain itu, PlayStation Vita juga baru-baru ini dihentikan setelah gagal mengejarnya.

Cara Memasang Fail Permainan PSP ISO dan CSO di Vita

Walau bagaimanapun, ini tidak menjadikan kedua-dua konsol mudah alih itu kurang menyenangkan, dan ada cara untuk memainkan semua tajuk lama dengan resolusi penuh. Seluruh proses memerlukan beberapa hacks, beberapa waktu, dan emulator. Tetapi setelah anda memahami, semua langkah harus cukup mudah.

Gta 5 untuk ps vita

Asas Pemasangan PSP ISO dan CSO

Langkah-langkah berikut memerlukan anda memasang emulator TN-V pada Vita anda.

Langkah 1

Pergi ke dalam talian dan muat turun fail sandaran CSO / ISO untuk permainan PSP ke komputer anda. Ganti nama fail yang dimuat turun dalam semua huruf besar, termasuk pelanjutan, dan pastikan tidak melebihi 8 aksara.

Langkah 2

Di komputer, arahkan ke folder yang mengandungi data permainan. Ini adalah folder yang sama yang mengandungi fail 660.PBP. Setelah anda berada di sana, salin dan tampal fail CSO / ISO yang dinamakan semula.

Langkah 3

Muat turun dan pasang qCMA, aplikasi yang membolehkan anda memindahkan fail antara Vita dan PC anda tanpa sambungan internet yang aktif. Lancarkan aplikasi di komputer anda dan bersiap untuk memindahkan fail yang anda PS Vita. Sebaiknya gunakan kabel USB daripada Wi-Fi kerana fail CSO / ISO boleh menjadi sangat besar.

Langkah 4

Pergi ke Content Manager di Vita anda dan pilih PC> PS Vita System dari menu Copy Content. Kemudian pilih Aplikasi dan klik pada ‘PSP / Other’ di bawah ‘Data Disimpan’.

PC ke sistem PSVita

Langkah 5

Sekarang, anda akan dapat melihat fail yang disimpan untuk permainan anda. Ukurannya hampir sama dengan ukuran yang akan anda salin. Pilih fail dan salinan tekan. Sekiranya ada pilihan untuk menimpanya, lakukanlah.

Langkah 6

Jalankan emulator TN-V untuk melihat permainan yang baru anda salin. Untuk memasang permainan, gunakan XrossMediaBar untuk menavigasi ke permainan dan gunakan butang "segitiga" untuk mengungkapkan lebih banyak pilihan. Tekan Pasang dan tunggu sebentar. Setelah dipasang, Vita akan meminta anda memadam fail, yang harus anda lakukan.

Langkah 7

Permainan ini tidak akan muncul lagi di XrossMediaBar, tetapi yakinlah ia ada di sana. Tekan Pilih untuk memunculkan menu VSH dan pilih Mulakan semula VSH. Ini memberi penyegaran fail emulator PSP, setelah itu anda akan dapat melihat permainan ketika dipasang di kad memori Vita.

Emulator TheFloW

Sebagai peminat PS Vita, anda mungkin pernah mendengar mengenai emulator TheFloW. Ini adalah antara perisian yang paling popular yang membolehkan anda menikmati tajuk PSP kegemaran anda di Vita.

Untuk tujuan artikel ini, kami akan menganggap anda peminat GTA dan melihat cara memasang permainan ini dalam resolusi asli Vita. Seluruh proses harus berjalan sama untuk permainan lain juga, walaupun anda mungkin perlu meluangkan masa untuk mencari semua patch / emulator yang tepat.

PlayStation-Vita

Sebelum awak mula

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum menggunakan emulator dan memasang patch terbaru.

Pertama, patch berfungsi dengan GTA Liberty City Stories dan Vice City Stories. Resolusi yang anda akan dapat ialah 960 × 544, dengan piksel empat kali lebih banyak berbanding PSP. Walau bagaimanapun, hanya versi permainan AS 3.0.0 (atau 1.0.3) yang disokong pada masa ini.

Anda harus tahu bahawa kedalaman warna turun menjadi 16-bit, jadi anda boleh menjangkakan pengurangan minit. Sebabnya ialah RAM Video 2MB pada PSP yang tidak mencukupi untuk menyokong peningkatan rendering. Anda juga mungkin melihat beberapa masalah prestasi kerana pemalam memungkinkan untuk menghasilkan sekitar 20 FPS.

Ini tidak bermaksud permainan tidak boleh dimainkan, tetapi anda mungkin melihat sedikit kelewatan di sana sini.

Catatan: PS Vita anda perlu berjalan di Adrenalin 6.9 untuk menggunakan pemalam ini.

Pemasangan

Langkah 1

Mulakan dengan mengemas kini versi Adrenalin. Anda boleh mengganti modul atau melakukan pemasangan VPK.

  1. Untuk mengganti modul, pergi ke: ux0: / app / PSPEMUCFW / sce_module.
  2. Untuk memasang VPK, sediakan PSP FW 6.61 PBP dan pasang semula FW PSP.

Anda perlu memastikan bahawa pilihan Force High Memory Layout dilumpuhkan. Anda boleh menemuinya di menu Pemulihan di bawah Konfigurasi Lanjutan. Oleh kerana ciri ini tidak diaktifkan secara lalai, langkah ini adalah pilihan.

Langkah 2

Dapatkan patch Resolusi Asli GTA, salin ke ux0: / pspemu / seplugins. Tambahkan ms0: /seplugins/gta_native.prx 1 ke folder SEPLUGINS (file game.txt), dan anda boleh pergi.

Selamat Bermain

Era konsol genggam mudah alih nampaknya hampir pupus. Diakui, Nintendo Switch sepertinya telah memulai dengan baik, tetapi jumlah permainan untuk konsol ini masih sangat terbatas.

Dari segi terang, ekosistem mudah alih Sony tetap disokong dengan baik walaupun konsol telah dihentikan. Pembangun terus menemui kaedah baru untuk memasang permainan yang berbeza di Vita. Anda hanya perlu mencari emulator yang tepat dan meluangkan masa untuk mengubah fail permainan sebelum duduk untuk bermain.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found