Media Sosial

Cara Memasang WhatsApp pada Kindle Fire Tablet

Memasang WhatsApp atau aplikasi pesanan lain menjadikan Kindle Fire anda menjadi alat komunikasi yang hebat. Tetapi ini melibatkan lebih banyak tindakan daripada yang anda jangkakan kerana Fire menghalang muat turun dan pemasangan perisian pihak ketiga.

Cara Memasang WhatsApp pada Kindle Fire Tablet

Di sisi terang, ada pilihan untuk mengatasi kunci pemasangan ini dan ini adalah sesuatu yang boleh anda lakukan walaupun anda tidak mahir teknologi. Artikel berikut akan membimbing anda melalui proses pemasangan dan penyediaan, langkah demi langkah.

Sebelum awak mula

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah membolehkan "Sumber Tidak Dikenal" membenarkan muat turun dan pemasangan. Ini telah dicuba dan diuji pada Kindle Fire HD 7, 8, dan 10. Yang mengatakan, ia juga harus berfungsi pada Fire yang lebih lama yang menjalankan perisian terbaru. Bagaimanapun, ini adalah cara anda mengaktifkan ciri tersebut.

Langkah 1

Pilih ikon Menu dan masukkan Tetapan Api. Untuk lelaran Fire OS yang lebih baru (4.0 atau lebih baru), ketik menu Keselamatan. Mereka yang menggunakan versi perisian yang lebih lama perlu memilih menu Aplikasi.

Langkah 2

Leret ke bawah tetingkap menu sehingga anda mencapai Sumber Tidak Diketahui dan ketuk pilihan untuk mengaksesnya. Setelah Sumber Tidak Diketahui diaktifkan, anda akan dapat memasang aplikasi pihak ketiga yang tidak muncul di Amazon Store.

Catatan: Blok pemasangan Sumber Tidak Dikenal muncul di kebanyakan tablet dan telefon pintar, Android dan iOS. Ini membolehkan pengeluar melindungi perisian asli dari perisian hasad.

Memasang WhatsApp di Kindle Fire

Untuk memulakan pemasangan, anda memerlukan fail WhatsApp Apk. Sebaiknya dapatkan fail dari laman web aplikasi rasmi dan bukannya sumber pihak ketiga.

Langkah 1

Pergi ke bahagian muat turun laman web WhatsApp dan dapatkan versi aplikasi terkini untuk Android. Tekan butang "Muat turun Sekarang" dan tunggu beberapa saat sehingga tindakan selesai.

muat turun

Langkah 2

Tetingkap pengesahan mungkin muncul dan anda perlu mengetuk Muat turun sekali lagi untuk mengesahkan. Jika tidak, anda akan diminta untuk membuka fail yang dimuat turun. Sudah tentu, anda memilih Buka di tetingkap yang sesuai.

Langkah 3

Sebaik sahaja anda membuka fail, anda akan dibawa ke tetingkap pemasangan WhatsApp. Pilih Pasang dan tunggu sehingga Api berfungsi dengan sihirnya. Apabila pemasangan selesai, anda dapat mengetuk Buka dan meneruskan penyediaan aplikasi.

whatsapp

Nota PENTING

WhatsApp berfungsi dengan Android 2.3.3 dan yang lebih baru, yang menjadikannya serasi dengan hampir semua lelaran Fire OS. Tepatnya, Android 2.3 dan versi yang lebih baru digunakan sebagai asas untuk Fire OS. Ini bermakna anda seharusnya dapat memasang WhatsApp di Amazon Fire HD, Kindle Fire, dan juga Fire HDX tanpa masalah.

Menyiapkan WhatsApp

Dengan persediaan WhatsApp, yang penting ialah aplikasi memerlukan pengesahan nombor telefon. Selain itu, prosesnya cukup mudah. Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan.

Langkah 1

Lancarkan WhatsApp, pilih "Setuju dan Lanjutkan", kemudian sahkan dengan mengetuk Lanjutkan di tetingkap pop timbul.

teruskan

Langkah 2

Dua lagi tetingkap timbul muncul meminta anda memberi akses ke Kindle Fire anda. Ketik Benarkan, supaya WhatsApp dapat menggunakan media, foto, fail, dan kenalan anda. Sekiranya anda menolak akses ke media, foto, dan fail, anda boleh kembali ke tetapan ini dan membenarkan akses selepas itu.

Langkah 3

Sekarang, anda perlu menaip nombor telefon dan tekan OK untuk mengesahkan pilihan anda. SMS dihantar kepada anda dengan kod pengesahan, ketikkan kod tersebut ke dalam bidang yang ditentukan dan pilih Seterusnya. Pada ketika ini, anda berjaya log masuk dan anda boleh menggunakan aplikasinya.

Menambah Kenalan ke WhatsApp

Oleh kerana anda membenarkan akses WhatsApp ke kenalan anda, anda boleh berbual dengan sesiapa sahaja yang mempunyai WhatsApp di peranti mereka. Sekiranya beberapa kenalan tidak mempunyai WhatsApp, anda boleh menghantar pautan jemputan kepada orang itu.

Pilih bulatan hijau di kanan bawah tetingkap WhatsApp Chat, geser ke bawah menu, dan pilih "Undang Rakan". Semak imbas kenalan anda dan ketuk yang anda mahu hantar jemputan.

Apabila seseorang tidak berada dalam kenalan anda, anda perlu memilih Kenalan Baru di bahagian atas senarai kenalan. Sekali lagi, anda mencari bulatan hijau dan terdapat ikon orang kecil di dalamnya. Taipkan maklumat hubungan di tetingkap berikut dan anda boleh pergi.

Aplikasi Pemesejan Lain di Kindle Fire

Selain WhatsApp, anda boleh memasang beberapa aplikasi lain di Kindle Fire dan kaedahnya sama kecuali aplikasinya tersedia di Amazon Store. Salah satu pilihan yang paling popular adalah Tablet Talk, dengan Viber mengikuti di belakang.

Sebilangan pengguna lebih suka menggunakan TextNow, Skype, atau textPlus. Utusan media sosial seperti Snapchat dan versi Facebook juga tersedia. Selain itu, ada pilihan untuk membatasi atau menyekat penggunaan aplikasi ini jika anda takut anak anda menyalahgunakannya.

Soalan Lazim

Berikut adalah jawapan kepada beberapa soalan anda yang sering ditanya mengenai WhatsApp di Kindle Fire.

Adakah WhatsApp di Amazon App Store untuk tablet Kindle?

Malangnya tidak. Itulah sebabnya kita mesti mengambil langkah lain untuk memasang aplikasi pesanan. Anda boleh menggunakan pautan ke APK di atas atau menggunakan penyemak imbas Sutera pada tablet Fire anda untuk memuat turun aplikasi secara langsung dari WhatsApp. Perlu diingat bahawa anda mungkin tidak dapat memuat turun versi aplikasi terbaru dari WhatsApp bergantung pada versi tablet Fire yang anda miliki.

Cha-ching, Anda Mendapat Mesej

Mendapatkan WhatsApp di Kindle Fire anda adalah pelayaran biasa dan anda sekarang tahu betul bagaimana melakukannya. Perkara yang hebat ialah kaedah yang hampir sama berlaku untuk aplikasi pemesejan yang berbeza.

Adakah anda suka menggunakan WhatsApp? Adakah terdapat sesuatu mengenai aplikasi yang anda anggap menjengkelkan? Beri kami dua sen anda di ruangan komen di bawah.