PC & Mudah Alih

Cara Memasang Windows 10 Bersama Ubuntu

Sebilangan besar pengguna PC telah terbiasa dengan keluaran Microsoft terbaru dan mereka menggunakannya sebagai OS utama mereka. Walau bagaimanapun, Ubuntu lebih mesra sumber dan percuma. Walaupun begitu, Ubuntu masih tidak dapat melakukan banyak perkara yang Windows boleh lakukan, seperti menjalankan permainan video yang popular. Inilah sebabnya mengapa menjadi kebiasaan untuk menggunakan sistem dual-boot yang mempunyai Ubuntu untuk tujuan teknikal dan Windows 10 yang dipasang. Inilah cara memasang Windows 10 di samping Ubuntu.

Cara Memasang Windows 10 Bersama Ubuntu

Kelebihan Ubuntu

Sebelum benar-benar mengabaikan Ubuntu dan hanya menggunakan Windows 10, anda harus mempertimbangkan faedah yang dibawa oleh yang pertama. Untuk satu, tidak seperti Windows, Ubuntu dapat disesuaikan sepenuhnya. Anda boleh memperibadikan hampir setiap elemen UI / UX anda, yang luar biasa berbanding pilihan pemperibadian yang anda dapat dengan Windows 10.

Ubuntu juga berjalan tanpa memasang, yang bermaksud bahawa ia sepenuhnya boleh boot dari pemacu pen. Ya, ini bermaksud bahawa anda dapat membawa seluruh OS anda ke dalam poket anda dan menjalankannya di mana-mana komputer, di mana sahaja anda memerlukannya. Ubuntu juga lebih selamat. Mungkin tidak kebal sepenuhnya terhadap masalah keselamatan, tetapi persekitaran yang lebih selamat daripada Windows 10. Ia juga merupakan alat pembangun yang biasa, yang bukan merupakan sesuatu yang dimaksudkan oleh Windows 10.

Windows 10 di Ubuntu

Sekiranya anda memasang Windows 10 di PC anda, memasang Ubuntu adalah proses yang mudah. Ubuntu biasanya dipasang "di atas" Windows 10, kerana ia adalah platform yang lebih mudah yang bahkan dapat berfungsi di beberapa komputer melalui pemacu pena. Memasang Windows 10 selepas Ubuntu, bagaimanapun, agak sukar dan tidak digalakkan. Walau bagaimanapun, ketika mendorong mendorong, kadang-kadang ini perlu dilakukan.

pasang windows 10 di sebelah ubuntu

Menyiapkan Partition

Sekiranya anda ingin memasang Windows 10 di Ubuntu, pastikan bahawa partisi yang dimaksudkan untuk Windows OS adalah partisi NTFS Utama. Anda perlu membuatnya di Ubuntu, khusus untuk tujuan pemasangan Windows.

Untuk membuat partition, gunakan gBahagi atau Utiliti Cakera alat baris perintah. Sekiranya anda sudah mempunyai partisi logik / lanjutan, anda perlu menghapusnya dan membuat yang baru Partition Utama. Perlu diingat bahawa semua data dalam partisi yang ada akan dihapus.

Memasang Windows 10

Gunakan tongkat DVD / USB yang boleh di-boot untuk memulakan proses pemasangan Windows. Pertama, anda perlu memberikan Kunci Pengaktifan Windows untuk mengesahkan pemasangan anda. Selepas ini, pilih Pemasangan Custom, kerana pilihan automatik boleh menimbulkan masalah.

Pastikan anda memilih Partition Utama NTFS yang anda buat lebih awal sebagai partition pemasangan Windows 10 anda. Perlu diingat bahawa selepas pemasangan Windows 10 yang berjaya, GRUB akan digantikan oleh bootloader Windows, yang bermaksud bahawa anda tidak akan melihat menu GRUB semasa boot komputer anda. Nasib baik, ini mudah diselesaikan dengan memasang GRUB untuk Ubuntu lagi.

Memasang GRUB untuk Ubuntu

Untuk memasang dan memperbaiki GRUB, a LiveCD atau LiveUSB Ubuntu adalah suatu kemestian. Ini bermaksud bahawa anda perlu mendapatkan versi bebas Ubuntu. Memiliki pen drive sangat sesuai di sini, kerana anda boleh menggunakannya dengan mudah.

Setelah Live Ubuntu dimuat, buka Terminal dan gunakan arahan berikut untuk memulakan pembaikan but untuk memperbaiki GRUB untuk Ubuntu:

sudo add-apt-repository ppa: yannubuntu / boot-repair && sudo apt-get kemas kini

sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair

Setelah pemasangan selesai, pembaikan but akan dilancarkan secara automatik. Pilih pembaikan yang disyorkan pilihan semasa membaiki GRUB. Setelah semuanya selesai, but semula komputer anda dan anda akan melihat menu GRUB, di mana anda memilih OS mana yang ingin anda jalankan.

pasang windows 10 di sebelah ubuntu

Windows 10 dan Ubuntu

Windows 10 dan Ubuntu adalah pasangan yang sempurna. Setiap kerja teknikal, seperti pembangunan, dilakukan dengan lebih baik di Ubuntu. Sebilangan besar aktiviti komputer sehari-hari, seperti permainan, menonton filem dan rancangan TV, dan melayari paling baik diserahkan kepada Windows 10. Ingatlah bahawa anda tidak disyorkan untuk memasang Windows 10 selepas Ubuntu, tetapi boleh dilakukan.

Adakah anda menggunakan dual-boot? Adakah anda menggunakan pemacu pen untuk Ubuntu anda? Apa pendapat anda untuk memasang Windows 10 di samping Ubuntu? Kongsi pendapat anda di bahagian komen.