PC & Mudah Alih

Kajian Intel Galileo

Kajian Intel Galileo

Gambar 1 dari 8

Intel Galileo

Intel Galileo
Intel Galileo
Intel Galileo
CPU Intel Quark
Intel Galileo: Arduino IDE
Intel Galileo: Arduino IDE
Intel Galileo: Yocto Project Linux
£ 60 Harga semasa dikaji

Semua ini mudah dicapai dengan menulis Sketsa, nama yang diberikan untuk program Arduino, dan Sketsa untuk Galileo tidak berbeza. Pada masa ini, versi khas perisian Arduino IDE mesti digunakan, tetapi secara visual sama dengan yang asli, yang mungkin akan ditambahkan sokongan Galileo di masa depan.

Kajian Intel Galileo: CPU Quark

Sekiranya Galileo hanyalah klon Arduino yang lain, ia akan sangat mahal. Walaupun anda boleh menjalankan hampir semua Arduino Sketch tanpa pengubahsuaian, sos rahsia Intel hadir dalam bentuk pemproses Quark Galileo.

Quark adalah mikroprosesor berkuasa rendah ultra seperti ARM pertama Intel. Menggunakan seni bina Pentium 32-bit x86 klasik, mengecilkan proses pembuatan dan meningkatkan kelajuan jam, Intel telah mencipta cip yang menarik sekecil mungkin tenaga sementara masih mampu menjalankan kod x86 standard.

CPU Intel Quark

The Quark sebenarnya bukan pusat kuasa. Inti tunggal berjalan pada hanya 400MHz: ujian mampatan fail 10MB selesai dalam 25.9 saat, berbanding 8.3 saat pada Raspberry Pi. Prestasi ketika menjalankan Sketsa kritikal masa juga buruk - apa sahaja yang bergantung pada perubahan pantas pada pin GPIO tidak mungkin berjalan seperti yang diharapkan. Tidak seperti Pi, bagaimanapun, Galileo tidak dirancang sebagai komputer untuk tujuan umum. Ia tidak mempunyai sebarang bentuk output video, atau di mana sahaja untuk menyambungkan papan kekunci atau tetikus.

Sebaliknya, Intel mensasarkan pasaran mikrokontroler. Quark mungkin bukan pemproses terpantas, tetapi mampu menjalankan kod yang jauh lebih kompleks daripada pengawal mikro murni, termasuk sistem operasi yang dibundel: Yocto Project Linux. Ini membolehkan Galileo menjalankan perisian hos, seperti pelayan web atau pangkalan data, yang biasanya memerlukan PC yang terpisah, disajikan melalui port Ethernet onboard atau melalui penyesuai wayarles mini-PCI Express pilihan.

Intel Galileo

Ini juga membantu menjelaskan harga Intel untuk papan: mikrokontroler Arduino Uno berharga sekitar £ 22, dan perisai Ethernet rasmi untuk menyediakan sambungan rangkaian £ 35 lagi. Dengan harga hampir £ 63, Galileo menawarkan lebih banyak fleksibiliti daripada gabungan itu dengan hanya beberapa pound lebih.

Ulasan Intel Galileo: Keputusan

Walaupun Galileo tidak diragukan lagi adalah reka bentuk yang pintar, ia tidak ketinggalan daripada saingannya di bidang utama. Prestasi pemproses Quark jauh lebih rendah daripada pesaing berasaskan ARM, sementara ia berjalan lebih panas - melebihi 60 ° C - dan papan tidak dapat digunakan sebagai PC tujuan umum. Dan, walaupun ia menawarkan lebih banyak fleksibiliti daripada Arduino tradisional, prestasi amnya buruk.

Bagi mereka yang tidak menghiraukan batasan ini, namun, ia menawarkan potensi yang besar. Sekiranya tidak ada yang lain, Galileo memberikan gambaran sekilas mengenai rancangan Intel untuk menyerang pasaran berkuasa rendah dengan pemproses Quarknya.