Internet

Ulasan Shavlik NetChk Protect 6.1

Ulasan Shavlik NetChk Protect 6.1

Gambar 1 dari 2

it_photo_31901

it_photo_31898
£ 2495 Harga semasa dikaji

NetChk Protect Shavlik memfokuskan diri pada pengurusan kerentanan dan menyatukan gabungan pengurusan tampalan, pemindaian dan pemulihan perisian intip dan perisian hasad, dan menyediakan semuanya di bawah satu konsol pengurusan.

Pengurusan tambalan adalah fungsi utamanya dan seiring dengan arus tambalan Microsoft yang tidak pernah putus-putus, NetChk Protect kini membolehkan anda mengambil dan menerapkan kemas kini ke aplikasi bukan Microsoft dan warisan menggunakan penyunting fail tampalan khusus.

Untuk ujian, kami memuatkan konsol utama pada sistem Boston Supermicro dual 3GHz Xeon 5160 yang menjalankan Windows Server 2008 Enterprise. Ini adalah proses yang lancar dan kami menyukai hakikat bahawa untuk sebahagian besar fungsi, NetChk Protect tidak memerlukan ejen kerana dapat mengimbas sistem jauh, memeriksa status tampalannya dan menyebarkan kemas kini tanpa mereka.

Shavlik termasuk ejen, bagaimanapun, kerana menyedari keperluan untuk menyokong pengguna mudah alih yang tidak selalu terhubung ke rangkaian dan laman web terpencil dengan pautan lebar jalur rendah. NetChk Protect juga memiliki kemampuan untuk membuang atau mematikan aplikasi dan perisian intip yang cerdik, dan untuk ini anda perlu menggunakan ejen.

Ini boleh ditolak dari konsol utama di mana ia berfungsi sebagai satu perkhidmatan tempatan, tetapi perhatikan bahawa pada masa tinjauan Vista tidak disokong oleh ejen dan juga tidak dapat digunakan untuk menjalankan konsol.

Dari konsol utama yang direka dengan riang, anda dapat mengumpulkan sistem anda dengan membuat kumpulan mesin menggunakan pelbagai kaedah seperti domain, OU, julat alamat IP dan sebagainya, dan aktifkan imbasan patch dan spyware atas permintaan dan berjadual sesuka hati. Hasilnya dipaparkan di konsol, di mana anda boleh menyemak imbas mengikut sistem individu atau melihat pelbagai carta dan grafik yang memberikan gambaran keseluruhan terperinci.

Kami akan melihat fungsi pengimbasan perisian intip terlebih dahulu kerana kami mempunyai beberapa masalah dengannya. Anda mempunyai dua pilihan di mana konsol dapat melakukan ini melalui rangkaian tanpa memuatkan perisian pada setiap klien, tetapi ini akan menyebabkan overhead lebar jalur lebih tinggi. Alternatifnya ialah imbasan perkhidmatan larut Shavlik, yang memuatkan mesin imbasan pada setiap pelanggan secara tempatan untuk mengurangkan overhed rangkaian dan meningkatkan prestasi.

Semasa pengujian, kami mendapati kaedah yang terakhir dapat memiliki selera makan yang tidak sihat untuk sumber CPU. Anda boleh menggunakan panel gelangsar dalam dasar imbasan perisian intip anda yang menggunakan 10 hingga 100% penggunaan CPU. Pada pengaturan maksimum, kami melihat imbasan pada pelayan teras mengambil sekitar 25% sumber CPU - tidak baik untuk pelayan Xeon 5160 ganda walaupun hanya memerlukan tiga minit untuk diselesaikan.

Mengubah dasar kami ke penggunaan terendah menyebabkan imbasan dijalankan dalam ledakan pendek biasa dan memerlukan waktu sekitar lima kali lebih lama untuk diselesaikan. Sistem yang kurang bernasib baik menderita lebih banyak dengan pelayan Xeon dual-socket, single-core yang terhormat yang mendapat penggunaan sehingga 65%.

Walaupun begitu, laporan yang dihasilkan sangat terperinci kerana anda dapat melihat kerentanan setiap sistem dan melihat semua spyware yang dikenal pasti, tahap kepentingan untuk setiap kejadian dan status pemulihan. Untuk membuang perisian intip anda perlu mengkonfigurasi pelayan pengedaran, walaupun kami menganggap ini cukup mudah.

Perlindungan masa nyata juga dapat diaktifkan, dan ini memungkinkan anda untuk menyekat atau membiarkan tindakan tertentu pada sistem klien seperti mengubah tahap keselamatan IE dan menguatkuasakan halaman utama tertentu.

Pengurusan tampalan adalah di mana NetChk Protect benar-benar berjaya. Kami mengimbas pelbagai sistem Windows Server 2008 dan 2003 dan klien XP dan terkesan dengan hasilnya. Sistem Server R1 2003 yang tidak ditandingi, misalnya, memerlukan lebih banyak daripada tambalan termasuk kemas kini SP2 sementara beberapa klien XP yang kami anggap telah dikemas kini sepenuhnya kembali dengan pelbagai tambalan dan tambahan untuk Microsoft Office.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found