Hiburan

Cara Menggunakan Internet di Telefon Anda Tanpa Pelan Data

Adakah anda semakin banyak bil telefon setiap bulan? Adakah anda mendapati bahawa kebiasaan streaming Netflix anda menjadi terlalu mahal? Anda harus tahu bahawa anda tidak perlu bergantung sepenuhnya pada rancangan data anda untuk menikmati rancangan anda, melakukan belanja dalam talian, dan berbual.

Cara Menggunakan Internet di Telefon Anda Tanpa Pelan Data

Data mudah alih mungkin mudah, tetapi bukan penyelesaian yang menjimatkan untuk penggunaan seharian yang berat.

Apakah Data Mudah Alih?

Data mudah alih adalah yang digunakan oleh kebanyakan telefon untuk mengakses internet tanpa wayar. Apabila anda menggunakan data mudah alih, anda akan dikenakan bayaran untuk lalu lintas anda, sesuai dengan rancangan data anda. Setiap pembawa mempunyai banyak rancangan data yang tersedia.

Terlepas dari pilihan anda, setelah anda melepasi had lalu lintas yang diperuntukkan, melayari internet dan menonton filem dalam talian mungkin lebih mahal.

data mudah alih

Wi-Fi ke Penyelamat

Wi-Fi adalah alternatif yang paling popular untuk data mudah alih. Sebagian besar, jika tidak semua perangkat Android, setelah anda menyambungkan telefon ke jaringan Wi-Fi, paket data Anda akan dimatikan secara automatik. Dalam keadaan biasa, semasa anda berada di rumah, di pejabat, atau di tempat-tempat seperti pusat membeli-belah, Starbucks dan kafe, anda seharusnya mempunyai rangkaian Wi-Fi awam yang boleh dipercayai.

Telefon pintar secara automatik menyambung ke rangkaian dengan isyarat terkuat. Walau bagaimanapun, untuk berfungsi, rangkaian harus tidak dilindungi atau disimpan sebelumnya di telefon anda.

Sekiranya anda memasuki kawasan dengan sambungan Wi-Fi dan telefon tidak dapat menyambung ke rangkaian wayarles di kawasan itu, kata laluan rangkaian dilindungi.

Penambatan USB

Anda harus tahu sekarang bagaimana membuat hotspot pada telefon pintar anda untuk membolehkan peranti lain menggunakan sambungan internet telefon anda. Kebanyakan orang menggunakan hotspot Bluetooth untuk berkongsi data mudah alih ke komputer riba ketika mereka bekerja dan penghala wayarles mereka gagal.

Ini adalah salah satu sebab mengapa bagus untuk mempunyai rancangan data mudah alih, sekurang-kurangnya sebagai sandaran. Anda juga boleh menggunakan penambatan USB untuk berkongsi data mudah alih dengan PC atau komputer riba. Untuk melakukan ini, sambungkan telefon anda ke peranti lain melalui kabel USB dan aktifkan pilihan penambatan USB pada telefon anda.

Komputer anda mungkin memerlukan pemacu tambahan untuk berfungsi, bergantung pada komponen dan sistem operasi.

Sekarang, yang menarik ialah anda juga boleh melakukan sebaliknya, sekurang-kurangnya dengan beberapa telefon pintar.

Internet USB

Beberapa telefon pintar Android dapat menyambung ke internet melalui sambungan USB dengan komputer. Sekiranya anda mengaktifkan perkongsian rangkaian di komputer anda, anda mungkin dapat mengakses internet dari telefon pintar anda secara percuma.

Perhatikan bahawa kaedah ini juga dapat mengecas telefon anda pada masa yang sama. Inilah cara anda boleh mengaktifkan perkongsian.

 1. Pergi ke halaman Tetapan telefon anda.
 2. Pergi ke Rangkaian Tanpa Wayar & Rangkaian.
 3. Klik Lagi untuk mengembangkan pilihan.
 4. Pilih Internet USB.internet usb
 5. Buka menu Sambungan Rangkaian di Komputer anda.
 6. Cari sambungan dengan teg Dikongsi.

  rangkaian dikongsi

 7. Klik kanan dan pilih Properties.
 8. Pergi ke tab Perkongsian.
 9. Tandai kotak di sebelah pilihan "Benarkan pengguna rangkaian lain untuk berhubung melalui sambungan internet komputer ini".

Kebaikan dan Keburukan Menggunakan Wi-Fi

Sebenarnya tidak banyak kekurangan menggunakan sambungan Wi-Fi anda dan bukannya rancangan data anda. Sambungan yang kuat akan memberi anda kelajuan muat turun dan muat naik yang lebih baik.

Sekali lagi, anda mungkin tidak selalu bergantung pada rangkaian tanpa wayar untuk memberi anda isyarat yang stabil. Itu benar terutamanya jika anda berada di luar rumah atau pejabat anda.

Salah satu kelemahan penggunaan rangkaian Wi-Fi adalah pertukaran automatik ke data mudah alih yang dilakukan oleh beberapa telefon ketika berada di luar jangkauan. Dalam beberapa kes, ini boleh menjadi baik kerana ia berfungsi dengan dua cara. Setelah anda berada dalam jangkauan rangkaian Wi-Fi yang disimpan, telefon anda akan beralih ke automatik secara automatik dan berhenti menggunakan data mudah alih.

Tetapi bukan idea yang buruk untuk mematikan data mudah alih sehingga anda benar-benar memerlukannya. Mudah untuk menghidupkannya kembali dari menu tetapan pantas di kebanyakan telefon pintar. Anda boleh meleret ke bawah pada skrin dari mana-mana peranti Android dan mengetuk ikon data mudah alih untuk mengaktifkan atau mematikannya.

gambar generik tanpa wayar

Berhenti Membayar Tambahan untuk Internet Percuma

Sekiranya anda sudah mempunyai akses ke rangkaian Wi-Fi yang baik di tempat yang paling sering anda kunjungi, anda mungkin ingin mengurangkan kos data mudah alih anda. Beberapa telefon juga boleh mengakses internet melalui hotspot USB atau Bluetooth.

Jangan ragu untuk memberitahu kami seberapa besar bil telefon bulanan terbesar anda? Adakah ianya berbaloi? Atau adakah anda jenis orang yang cuba menyimpan seberapa banyak rangkaian tanpa wayar ke telefon mereka untuk mengelakkan penggunaan data mudah alih?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found