PC & Mudah Alih

iPhone Tidak Akan Menyekat Teks - Apa yang Perlu Dilakukan

Telemarketer dan promoter sangat pandai mencari cara untuk mengelakkan blok mesej teks. Contohnya, jika pengirim muncul sebagai peribadi atau tidak diketahui, anda tidak akan dapat menyekat nombor dengan cara biasa. Walau bagaimanapun, ada cara untuk mengatasi masalah ini.

iPhone Tidak Akan Menyekat Teks - Apa yang Perlu Dilakukan

Kaedah ini tidak semestinya memberikan hasil yang sama dengan menyekat pengirim yang diketahui, tetapi kaedah ini tetap dapat menjimatkan anda dari gangguan mesej yang tidak diingini. Bahagian berikut memberikan petua dan trik bagaimana menangani teks yang tidak akan disekat oleh iPhone anda. Terdapat juga gambaran umum ringkas mengenai aplikasi dan perkhidmatan khusus pembawa yang dapat mengatasi masalah tersebut.

Laporan Spam iMessages

Apabila anda mendapat iMessage dari pengirim yang tidak dikenali, mesej tersebut mempunyai pilihan "Laporkan Sampah". Sebaik sahaja anda mengetuk pilihan itu, ID pengirim dan mesej dihantar ke Apple. Mereka menganalisis mesej dan pengirim untuk menentukan apakah itu spam atau bot. Setelah laporan anda dianalisis, orang itu tidak akan dapat menghantar lebih banyak mesej kepada anda.

iMessages

Seperti yang anda lihat, ini bukan cara terpantas untuk menghilangkan mesej yang tidak diminta. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menunggu lebih dari beberapa hari sebelum pengirim disekat untuk selamanya.

Kaedah Alternatif

Kecuali anda melihat pilihan "Laporkan Sampah", anda boleh menghantar e-mel kepada Apple mengenai masalah tersebut. Kaedah ini menghendaki anda menangkap gambar mesej dan menyertakan nombor telefon atau e-mel pengirim. Di samping itu, anda memerlukan masa dan tarikh mesej.

Kumpulkan semua maklumat itu dan hantarkan ke [dilindungi e-mel]. Tidak ada salahnya untuk menulis penjelasan ringkas mengenai masalah anda.

Penapis Mesej

Seperti yang dikatakan, menyekat teks biasa (bukan iMessages) dari pengirim yang tidak diketahui tidak dapat dilakukan dengan cara biasa. Tetapi ada pilihan untuk menyaring mesej dan memisahkannya daripada yang anda mahu terima. Ini berfungsi seperti folder spam untuk e-mel anda, yang bermaksud anda masih akan menerima mesej, tetapi anda tidak akan mendapat pemberitahuan.

Untuk menetapkan penapis, luncurkan Tetapan, masuk ke menu Pesan dan kemudian ketuk butang di sebelah "Filter Pengirim Tidak Dikenal" untuk mengaktifkannya. Setelah anda melakukan ini, tab "Pengirim Tidak Dikenal" muncul di aplikasi Mesej dan semua mesej akan masuk ke sana.

Penapis Mesej

Sekali lagi, ini tidak sama dengan menyekat pengirim sama sekali, tetapi ini adalah kompromi yang baik.

Laporkan Pengirim ke Pembawa Anda

Penting untuk diperhatikan bahawa Apple hanya berurusan dengan teks (kecuali iMessages) dari pengirim yang dikenali. Sekiranya kaedah sebelumnya gagal menyelamatkan anda dari pengirim yang tidak henti-henti, jangan ragu untuk melaporkannya kepada pembawa anda. Pilihan pelaporan boleh berbeza-beza dari satu syarikat penerbangan ke operator lain, dan biasanya anda harus mengirim pesan ke nombor khas, menghantar e-mel kepada pembawa, atau menghubungi sokongan pelanggan.

Contohnya, jika anda menggunakan AT&T, hantarkan mesej yang ingin anda sekat ke 7726 (SPAM). Pengangkut kemudian menganalisisnya, dan jika semuanya berjalan lancar, ia akan segera disekat.

Aplikasi dan Perkhidmatan Menyekat Pembawa

Untuk terus berada di depan telemarketer dan SMS tetap, kebanyakan pembawa menyediakan perkhidmatan khas atau aplikasi untuk menyekat panggilan dan teks. Sekiranya anda menghadapi masalah menyekat teks di iPhone anda, aplikasi ini mungkin merupakan penyelesaian yang berkesan. Berikut adalah senarai ringkas perkhidmatan dan aplikasi ini.

Sekat Panggilan & Mesej: Verizon

Ciri keselamatan dari Verizon ini percuma dan direka untuk mencegah buli siber dan menghentikan teks yang tidak diingini. Ia membolehkan anda menyekat lima nombor telefon untuk setiap talian. Blok ini berlangsung selama tiga bulan dan anda boleh memperbaharuinya setelah had masa tamat.

Di samping itu, Verizon menawarkan Kawalan Penggunaan yang menyekat dua puluh nombor tanpa had masa. Selain teks, ini juga membolehkan anda menyekat gambar, panggilan, dan mesej video dari nombor tersebut.

Keluarga Selamat: AT&T

Mudah diteka dengan namanya - ini bukan penyekat mesej dan panggilan mudah tetapi perisian kawalan ibu bapa yang lengkap. Aplikasi itu sendiri dibayar, walaupun anda mendapat bulan pertama secara percuma dan ia membolehkan anda memantau dan menyekat apa sahaja yang anda fikirkan. Teks, laman web, pembelian App Store, panggilan - anda namakannya, aplikasi ini dapat menyekatnya.

Diakui, ini mungkin sedikit berlebihan untuk menghilangkan beberapa teks yang tidak diingini. Namun, jika anda takut anak-anak anda mungkin terdedah kepada gangguan melalui mesej teks dan ingin menghentikannya, maka wang itu dibelanjakan dengan baik.

Sekatan Mesej: T-Mobile

Pemblokiran Mesej T-Mobile adalah perkhidmatan yang dapat diaktifkan melalui aplikasi T-Mobile atau My T-Mobile. Ia percuma dan membolehkan anda menyekat sebarang mesej, panggilan atau e-mel dengan cepat. Tetapi ada batasan tertentu.

Contohnya, anda tidak dapat menyekat mesej standard dengan kod pendek. Dari sudut terang, mesej ini dapat disekat dengan pilihan asli iPhone.

Had dan Kebenaran: Pecut

Pengguna Sprint dapat menyekat teks pada iPhone mereka dengan mudah melalui My Sprint. Anda perlu log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan Sprint anda, pilih tab Pilihan Saya, dan pilih "Sekat teks" di bawah "Had dan Kebenaran."

Terdapat beberapa pilihan sekatan, dan ia merangkumi semua mesej masuk, nombor tertentu, kod pendek dan banyak lagi. Namun, jika anda menerima teks dari pengirim yang tidak diketahui, lebih baik menghubungi Sprint untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai cara menyekatnya.

Buka kunci Blok

Menyekat teks pada iPhone mungkin tidak semudah yang anda fikirkan, tetapi masalah ini tidak terpencil pada peranti iOS. Pengguna Android juga mungkin perlu menggunakan perkhidmatan pembawa dan kaedah pelaporan untuk menangani spammer.

Adakah anda pernah berada dalam situasi di mana anda perlu menyekat pesanan teks tertentu? Adakah mereka datang dari pengirim yang tidak dikenali atau ada sebab lain yang anda mahu mereka disekat? Kongsi pengalaman anda dengan seluruh komuniti di bahagian komen di bawah.