PC & Mudah Alih

Cara Menghentikan Skrin dari Mengunci pada iPhone

Adakah anda pernah membaca artikel panjang di iPhone anda dan harus membuka kunci skrin berkali-kali sehingga anda selesai membaca? Atau anda mahu mengesan masa dengan pelacak iPhone anda, tetapi skrin tetap terkunci?

Cara Menghentikan Skrin dari Mengunci pada iPhone

Jangan biarkan masalah ini merosakkan pengalaman iPhone anda. Terdapat cara mudah untuk mengelakkan skrin anda terkunci, dan dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

Mematikan Autolock: Panduan Langkah demi Langkah

Terdapat dua perkara yang boleh anda lakukan. Anda boleh mematikan Auto-Lock sepenuhnya, atau anda boleh mengubah tetapan dan menjadikan telefon anda terkunci hanya setelah jangka masa yang lebih lama. Inilah caranya:

  1. Pergi ke Tetapan.

  2. Ketik Paparan dan Kecerahan.

  3. Ketik Auto-Lock.

  4. Untuk mematikannya, pilih "Tidak Pernah."

Di sana anda memilikinya! Skrin anda tidak akan terkunci melainkan anda memutuskan untuk melakukannya.

Sebaliknya, jika anda tidak mahu mematikan ciri Auto-Lock sepenuhnya, anda boleh melanjutkan tempoh sebelum iPhone anda terkunci. Tempoh terpendek yang dapat anda tetapkan adalah 30 saat, sementara yang paling lama adalah 5 minit. Anda juga boleh memilih apa sahaja.

Bolehkah Saya Melakukan Ini dalam Mod Kuasa Rendah?

Sekiranya anda seperti kebanyakan orang, kadangkala anda menyimpan iPhone anda dalam Mod Daya Rendah. Terutama jika anda harus menghabiskan sepanjang hari di luar, dan anda tahu anda tidak akan dapat mengecas telefon anda dalam masa terdekat. Sayangnya, skrin anda tidak terkunci atau mematikan Auto-Lock dalam Mod Daya Rendah. Auto-Lock diset semula secara automatik menjadi 30 saat, dan tidak ada cara untuk mengubahnya.

Kedengarannya menjengkelkan, tetapi sangat wajar. Layar menggunakan banyak tenaga, dan tidak ada gunanya berusaha menjimatkan bateri anda semasa layar aktif. Anda mesti memilih antara mengekalkan bateri dan memastikan skrin tetap aktif.

Apa yang Perlu Dibangunkan?

Anda mungkin menyedari ciri dengan nama yang agak tidak biasa - "Naik ke Bangun." Ia betul-betul di bawah ciri Auto-Lock. IPhone generasi terkini sangat responsif dan sensitif terhadap pergerakan. Sekiranya anda mengaktifkan fitur Naikkan ke Bangun, ini bermaksud, walaupun telefon anda terkunci, ia akan mengaktifkan skrin Kunci setiap kali anda mengangkat telefon untuk melihatnya.

Walau bagaimanapun, tidak dapat membuka kunci iPhone anda sepenuhnya dengan cara ini. Anda hanya dapat mengaktifkan skrin dan melakukan beberapa fungsi penting seperti memeriksa waktu atau memeriksa mesej baru. Anda juga boleh membuka Pusat Kawalan anda atau mengakses pemberitahuan anda. Anda juga dapat mengambil gambar pantas semasa telefon anda terkunci. Untuk mengakses ciri Raise to Wake di iPhone, ikuti langkah-langkah berikut:

  1. Pergi ke Tetapan.

  2. Ketik Paparan dan Kecerahan.

  3. Tatal ke bawah sehingga anda menjumpai "Naik ke Bangun."

Bolehkah Saya Menjauhkan iPad Daripada Mengunci?

Ya sudah tentu. Oleh kerana prosesnya sangat serupa, kami juga akan menerangkan cara untuk memastikan iPad anda tidak terkunci. Ia boleh bermanfaat kerana banyak orang membaca ebook di iPad mereka. Inilah caranya:

  1. Pergi ke Tetapan.

  2. Ketik Paparan dan Kecerahan.

  3. Ketik Auto-Lock dan matikan.

Itu sahaja! Anda sekarang dapat memberi tumpuan kepada perkara yang anda baca dan nikmati tanpa gangguan.

Kata Akhir

Seperti yang anda lihat, tidak ada yang rumit untuk mengelakkan skrin anda terkunci. Kami harap artikel ini berguna untuk anda dan anda sekarang tahu bagaimana menyelesaikan masalah ini.

Bagaimana anda menetapkan Auto-Lock pada iPhone anda? Adakah lima minit atau kurang? Adakah anda mempunyai soalan lain mengenai tetapan iPhone? Jangan ragu untuk membagikannya di bahagian komen.