PC & Mudah Alih

iPhone Tidak Muncul di Windows File Explorer - Cara Memperbaiki

Sekiranya anda mencampuradukkan dan memadankan peranti anda, anda masih boleh menghubungkan satu sama lain. Anda mungkin tidak mempunyai rangkaian ciri lengkap ketika mencampurkan Apple dengan Microsoft tetapi anda seharusnya dapat menjalankan beberapa fungsi asas. Tetapi apa yang anda lakukan apabila iPhone tidak dipaparkan di Windows File Explorer?

iPhone Tidak Muncul di Windows File Explorer - Cara Memperbaiki

Satu atau dua versi yang lalu, anda boleh menyambungkan iPhone ke PC Windows dengan kabel USB dan Windows Explorer akan mengambilnya secara automatik. Anda kemudian dapat menjelajah fail, menambah, memindahkan atau menukar media dan melakukan sandaran manual dari setiap data yang anda mahukan.

IPhone yang lebih baru-baru ini mempunyai masalah semasa menyambung ke PC. Secara peribadi, saya tidak pasti adakah ini kesalahan iOS atau Windows 10. Walau apa pun, menjengkelkan bahawa sesuatu yang dulu begitu mudah sekarang lebih sukar daripada yang sepatutnya.

Apa yang perlu dilakukan apabila iPhone anda tidak ditunjukkan di Windows File Explorer

Terdapat beberapa pemeriksaan asas yang harus anda cuba sebelum menjalani Windows atau iOS. Selalu membayar untuk melindungi mereka terlebih dahulu walaupun mereka tidak menjadi penyebabnya kerana mereka hanya memerlukan sesaat dan dapat menjimatkan satu jam atau lebih untuk menyelesaikan masalah.

Hanya gunakan kabel USB yang sah

IPhone yang lebih lama menggunakan kabel miniUSB hingga USB sementara iPhone yang lebih baru menggunakan kabel Lightning. Kabel berjenama Apple sangat mahal untuk apa sebenarnya tetapi mereka menjamin kualiti. Sangat menggoda untuk mendapatkan salinan Cina murah dari eBay tetapi ini tidak selalu dinilai untuk pemindahan data. Mereka mungkin mengecas telefon dengan baik, tetapi tidak akan berfungsi jika anda cuba melakukan perkara lain.

 1. Periksa kabel dan pastikan ia adalah kabel yang sah.
 2. Cuba port USB lain di komputer anda.
 3. Periksa kedua-dua hujungnya dimasukkan sepenuhnya ke dalam telefon dan komputer.

Kemas kini dan pemacu

Sekiranya pemasangan kabel anda sah dan semuanya kelihatan baik dengan sambungannya, mari kami mengemas kini semuanya.

 1. Sambungkan iPhone ke PC anda.
 2. Pada PC anda, arahkan ke Tetapan dan Kemas kini & Keselamatan.
 3. Pilih Periksa kemas kini. Benarkan Windows mengemas kini jika perlu.
 4. Klik kanan butang Windows Start dan pilih Device Manager.
 5. Navigasi ke pengawal Bas Serial Universal.
 6. Klik kanan Pemacu USB Peranti Mudah Alih Apple dan pilih Kemas kini Perisian Pemacu.
 7. Pilih Cari secara automatik dan biarkan Windows mengemas kini jika ada.
 8. Hidupkan Wi-Fi pada iPhone anda dan biarkan ia dikemas kini jika perlu.

Bergantung pada apa kemas kini, jika ada, dipasang, anda mungkin perlu menghidupkan semula PC atau telefon anda. Lakukan dan cuba semula sambungan.

Percayakan komputer

Semasa pertama kali menyambungkan iPhone ke peranti lain, anda biasanya diminta untuk mempercayainya atau tidak. Anda harus melihat arahan di telefon anda yang bertajuk ‘Percayai Komputer Ini?’ Semasa melekat pada PC. Anda kemudiannya boleh mempercayai atau tidak mempercayai. Memilih Kepercayaan membolehkan komputer mengakses iPhone sedangkan Jangan Percaya tidak akan membenarkan akses ke fail dan folder.

Sekiranya anda tidak memukul Jangan Percaya secara tidak sengaja, anda mungkin perlu mengubahnya. Apa yang harus berlaku ialah anda melihat arahan Amanah setiap kali anda menyambungkan iPhone ke komputer tetapi ini tidak selalu berlaku. Anda boleh memaksanya.

 1. Navigasi ke Tetapan dan Umum di iPhone anda.
 2. Pilih Reset dan kemudian Tetapkan Semula Lokasi & Privasi.
 3. Masukkan kod laluan anda dan pilih Tetapkan Semula Tetapan.

Ini akan menetapkan semula tetapan lain juga tetapi akan membebaskan permintaan Amanah. Sambungkan semula Telefon anda ke komputer anda dan tunggu arahannya.

Pasang semula iTunes

Secara teorinya, anda tidak memerlukan iTunes yang dipasang pada PC Windows agar dapat muncul. Tetapi, jika iPhone anda tidak muncul di Windows File Explorer, pemasangan semula iTunes telah diketahui untuk memperbaikinya.

 1. Nyahpasang iTunes untuk Windows dari PC anda.
 2. Muat turun salinan baru dari Apple dan pasangkannya.
 3. Sambungkan iPhone ke komputer anda dan lihat apakah Explorer mengesannya.

Sekiranya Windows masih tidak mengambil iPhone anda, pastikan anda mempunyai kawalan penuh ke atas folder iTunes di Windows. Sekali lagi, ini tidak boleh membuat perbezaan tetapi nampaknya berlaku.

 1. Navigasi ke folder iTunes anda di Muzik pada PC anda.
 2. Klik kanan folder dan pilih Properties.
 3. Pilih tab Keselamatan dan tekan butang Edit.
 4. Pilih pengguna yang anda log masuk ke komputer anda dan periksa Kawalan Penuh di kotak bawah.
 5. Pilih Guna dan OK.

Salah satu pembetulan tersebut adalah untuk memastikan iPhone anda tidak ditunjukkan di Windows File Explorer. Ada helah lain agar kedua-duanya bermain bersama dengan baik? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya.