PC & Mudah Alih

Cara Mematikan Waktu Tidur di iPhone

Apple secara berkala mendorong perubahan dan peningkatan untuk meningkatkan keupayaan iPhone. Sebilangan besar peningkatan tersebut menjadikan kehidupan pengguna lebih mudah dalam satu atau lain cara. Dengan iOS 13, salah satu kemas kini yang paling mudah adalah ciri Waktu Tidur.

Cara Mematikan Waktu Tidur di iPhone

Daripada penggera biasa yang hanya membangunkan anda pada waktu pagi, Waktu Tidur membolehkan anda mengatur jadual tidur yang tetap. Sebaliknya, iPhone anda mengingatkan anda bila tiba masanya untuk tidur dan membangunkan anda pada waktu yang sama setiap pagi.

Semudah suaranya, tidak semua orang menganggap ciri ini berguna. Dan jika anda berada di antara mereka, ada cara mudah untuk mematikannya.

Bagaimana Mematikan Waktu Tidur?

Perkara pertama yang ingin anda lakukan ialah membuka aplikasi Jam dari skrin utama anda. Sekiranya anda belum melakukan penyusunan semula, aplikasi harus berada di halaman pertama. Apabila anda membuka aplikasi, anda akan melihat bahagian Penggera secara automatik. Dan di bahagian atas, anda akan melihat ciri Waktu Tidur.

Jam

Yang harus anda lakukan untuk mematikan Waktu Tidur hanyalah menukar suis di sebelah kanan. Setelah anda melakukannya, Waktu Tidur akan mati dan anda tidak akan mempunyai pemberitahuan atau penggera yang berkaitan dengannya.

Cara lain untuk mematikan Waktu Tidur adalah dengan menavigasi ke panel Waktu Tidur khusus. Di sana, anda akan melihat jadual anda bersama dengan analisis tidur di bawahnya.

Jadual

Ketik di mana sahaja dalam bahagian Jadual, dan kemudian matikan Matikan Jadual Waktu Tidur. Dari skrin yang sama, anda juga dapat menyesuaikan waktu tidur anda dan memilih hari-hari ketika Waktu Tidur akan aktif. Setelah anda menghidupkan Matikan Jadual Waktu Tidur, anda akan melihat bahawa Waktu Tidur juga dimatikan di skrin Penggera.

Waktu tidur

Bagaimana Mengeluarkan Waktu Tidur dari Skrin Penggera?

Mematikan ciri Waktu Tidur cukup mudah. Tetapi ada masalah yang lebih biasa yang dihadapi oleh pengguna iPhone. Yaitu, kebanyakan daripada mereka tidak mahu bahagian Waktu Tidur berada di bahagian atas panel Penggera. Ia memerlukan cukup banyak ruang, menjadikan penggera tetap kurang kelihatan.

Perkara ini berlaku terutamanya dengan peranti yang lebih kecil seperti iPhone SE. Bahagian Waktu Tidur memakan harta tanah skrin yang agak banyak, menjadikan pengguna kurang senang untuk mengingatkan mereka.

Oleh itu, adakah cara untuk membuang bahagian Waktu Tidur dari senarai penggera?

Pencegahan Adalah Perubatan Terbaik (Dan Sahaja)

Apabila anda mematikan Waktu Tidur, masuk akal untuk hilang dari submenu Penggera. Malangnya, Apple tidak fikir begitu. Sama ada pilihan dihidupkan atau dimatikan, bahagian Waktu Tidur akan berada di atas senarai penggera.

Satu-satunya cara untuk mengatasi ini adalah dengan tidak pernah menetapkan Waktu Tidur di tempat pertama. Dan jika anda membaca artikel ini, adalah selamat untuk menganggap bahawa kapal itu sudah berlayar. Sehingga Apple melancarkan kemas kini dengan lebih banyak ciri penyesuaian untuk aplikasi Jam, bahagian Waktu Tidur akan tetap berada di tempatnya. Dan jika anda membaca ini kerana ingin tahu, fikirkan dua kali sebelum menyiapkan Waktu Tidur. Sekiranya anda tidak mahu ia kekal di submenu Penggera, lebih baik tidak menggunakannya sama sekali.

IPhone X dan model yang lebih baru semuanya mempunyai nisbah aspek skrin 19.5: 9. Ini bermaksud bahawa model yang lebih baru ini masih memberi ruang yang cukup agar penggera anda dapat dilihat dan dijangkau tanpa menatal terlalu banyak. Tetapi jika anda menggunakan peranti lama, atau bahagian Waktu Tidur mengganggu anda, anda tidak perlu sama sekali menggunakan aplikasi Jam stok. Terdapat pelbagai jenis pilihan pihak ketiga di App Store, jadi anda boleh beralih ke beberapa pilihan tersebut.

Bangkit dan Bersinar

Seperti yang anda lihat, mungkin untuk mematikan ciri Waktu Tidur tanpa gangguan. Malangnya, perkara yang sama tidak dapat dikatakan mengenai membuangnya dari submenu Penggera sama sekali. Yang terbaik yang boleh kita lakukan ialah berharap agar Apple memberikan aplikasi Jam lebih banyak ciri penyesuaian pada masa akan datang.

iOS 14 masih beberapa bulan lagi - kami menjangkakan ia akan dilancarkan pada pertengahan September. Pratonton pembangun sepatutnya tersedia pada bulan Jun. Oleh itu, kita akan melihat apakah kemas kini utama melakukan sesuatu untuk memperbaiki keadaan Waktu Tidur.

Adakah anda menggunakan Waktu Tidur? Bagaimana anda ingin melihatnya bertambah baik pada kemas kini yang akan datang? Teruskan dan kongsi idea anda di bahagian komen di bawah.