PC & Mudah Alih

Cara Kilang Tetap Menetapkan Semula iPhone XR

Melakukan tetapan semula kilang adalah salah satu alat pembaikan perisian terbaik yang anda miliki.

Cara Kilang Tetap Menetapkan Semula iPhone XR

Melakukan tetapan semula kilang dapat membantu jika anda berhenti menerima panggilan. Ini juga membolehkan anda memperbaiki kerosakan yang disebabkan oleh virus atau aplikasi kereta. Anda juga harus menggunakan pendekatan ini jika anda menghadapi masalah dengan GPS atau kamera anda.

Melakukan tetapan semula kilang dapat membantu jika anda terlupa kata laluan dan tidak dapat menggunakan telefon anda. Anda boleh menggunakannya walaupun anda tidak dapat menghidupkan telefon pintar anda.

Walau bagaimanapun, terdapat langkah berjaga-jaga yang harus anda ambil sebelum anda memutuskan jenis tetapan semula ini.

Sebelum Anda Memulakan Tetapan Semula Kilang pada iPhone XR Anda

Tetapan semula kilang akan menghapus semua fail anda, aplikasi anda, kenalan anda, pilihan anda. Oleh itu, sebelum anda menggunakannya, anda ingin memastikan bahawa fail anda disimpan dengan selamat pada peranti luaran.

Cara terbaik untuk melakukan cadangan seperti ini adalah dengan menggunakan iTunes di komputer anda. Sambungkan telefon dan komputer anda dengan kabel USB dan kemudian salin semua fail anda ke cakera keras anda.

Adalah idea yang baik untuk mencuba beberapa cara yang kurang berisiko untuk menghidupkan semula telefon anda. Contohnya, anda boleh memulakan semula secara paksa.

  1. Tekan sebentar Butang Kelantangan
  2. Tekan sebentar Butang Kelantangan
  3. Tekan Butang Samping dan Tahan

Ini tidak mengubah data anda tetapi dapat menghilangkan kesalahan perisian kecil. Sekiranya telefon anda terganggu, ia juga membantu menghapus aplikasi yang paling baru anda pasang kerana mungkin mempengaruhi prestasi umum telefon anda.

Tetapi jika tiada langkah ini berjaya, anda boleh memulakan semula kilang anda.

Panduan Langkah demi Langkah Melakukan Reset Kilang Melalui Tetapan

Sekiranya telefon anda responsif, cari jalan penyelesaian ini. Ini adalah kaedah termudah untuk menyelesaikan tetapan semula ini.

  1. Pergi ke Tetapan
  2. Pilih Umum
  3. Ketik Tetapkan Semula
  4. Pilih "Padam Semua Kandungan dan Tetapan"
  5. Masukkan Kod Laluan Anda
  6. Sahkan untuk Teruskan

Melakukan Reset Kilang dengan iTunes

Anda juga boleh menetapkan semula iPhone XR dari komputer anda walaupun tidak bertindak balas. Cukup ikuti langkah berikut:

1. Sambungkan Telefon dengan Komputer Anda

Untuk pengguna Mac, iTunes adalah aplikasi asli. Pengguna PC harus dimulakan dengan memuat turunnya dari kedai Microsoft. Aplikasi iTunes percuma dan mudah dipasang. Anda memerlukan versi terbaru untuk menyelesaikan tetapan semula kilang, jadi mungkin perlu melakukan peningkatan.

2. Pegang Butang Turunkan Kelantangan dan Butang Kuasa pada Masa Yang Sama

3. Terus Menahan Mereka untuk Masa yang Lama

Apabila logo Apple muncul, terus tekan butang. Jangan lepaskan sehingga anda melihat logo iTunes dan gambar kabel USB anda.

4. Pada Komputer Anda, Setuju untuk Memulihkan Perisian Anda

5. Setuju dengan Kemas kini Perisian

Prosesnya memakan masa. Setelah selesai, anda boleh menggunakan iTunes untuk memulihkan semua data yang anda simpan sebelumnya.

Pemikiran Akhir

Apabila anda menyelesaikan tetapan semula kilang, telefon anda akan kembali seperti dulu semasa anda pertama kali membelinya. Semua jejak sejarah peribadi anda akan hilang darinya. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk melakukan tetapan semula sekiranya anda memutuskan untuk menjual atau memberikan telefon anda.