PC & Mudah Alih

Cara Memperbaiki ‘tidak dikenali sebagai Kesalahan arahan dalaman atau luaran’

Sekiranya anda menghadapi aplikasi atau arahan ‘tidak dikenali sebagai kesalahan arahan dalaman atau luaran’ ketika cuba melakukan sesuatu di baris perintah, kemas kini aplikasi atau pasang sesuatu yang baru, Anda tidak sendirian. Ia berlaku apabila pemboleh ubah persekitaran Windows diubah yang menghalang perintah dijalankan.

Cara Memperbaiki ‘tidak dikenali sebagai Ralat arahan dalaman atau luaran’

Anda benar-benar boleh melakukan apa sahaja, bahkan menjalankan perintah CMD asas atau mengemas kini antivirus anda. Sekiranya pemboleh ubah telah berubah, Windows tidak akan dapat melaksanakan perintah itu. Sekiranya ini berlaku kepada anda, terdapat beberapa cara untuk mengatasinya.

Terdapat dua versi ralat ini. Satu untuk program umum dan satu untuk jika anda ingin menggunakan perintah CMD. Saya akan menunjukkan kepada anda cara memperbaiki kedua-duanya.

Cara memperbaiki ‘tidak dikenali sebagai kesalahan dalaman atau luaran’ kesalahan-2

Perbaiki ralat ‘perintah tidak dikenali’

Sintaks ralat biasanya seperti ‘Program.exe tidak dikenali sebagai arahan dalaman atau luaran’. Sintaksnya bergantung pada apa yang anda lakukan pada masa itu yang penting kerana kami harus memeriksa fail pemasangan sebelum melakukan perkara lain.

 1. Arahkan ke fail pemasangan program yang anda coba gunakan dan pastikan yang dapat dijalankan ada.
 2. Navigasikan ke tetapan Panel Kawalan, Sistem dan Keselamatan dan Sistem Lanjutan.
 3. Pilih butang Pemboleh ubah Alam Sekitar.
 4. Pilih Laluan di panel Pemboleh ubah sistem di bahagian bawah tetingkap baru.
 5. Pilih Edit dan tetingkap baru akan muncul.
 6. Pastikan ‘% SystemRoot% System32’ dan ‘C: WindowsSystem32’ ada.
 7. Salin satu nilai ke Notepad.
 8. Tukar entri di tetingkap Pemboleh ubah Alam Sekitar ke yang lain dan klik OK.
 9. Ganti nilai yang baru anda ubah dengan yang asli dari Notepad dan klik OK.
 10. Lakukan perkara yang sama untuk nilai yang lain.

Sekiranya anda mengetahui Windows, anda akan tahu bahawa kadangkala yang perlu anda lakukan ialah memasukkan semula nilai agar dapat diambil semula. Saya menganggap ini untuk menghubungkannya ke dalam pangkalan data dalaman Windows sekali lagi tetapi siapa yang tahu.

Menempelkan nilai ke dalam Notepad menjimatkan masa dan mengekalkan sintaks yang betul sekiranya anda terganggu semasa menjalankan tugas ini atau sekiranya anda terlupa seperti itu. Cukup potong dan tampal setiap satu secara berasingan dan ubah nilai dalam pemboleh ubah Alam Sekitar kepada apa sahaja. Kemudian tampal kembali nilai asal dan sahkan. Ini harus cukup untuk arahan asal yang anda cuba buat lagi.

Burung helang di antara anda mungkin melihat bahawa ‘% SystemRoot% System32’ dan ‘C: WindowsSystem32’ menunjuk ke lokasi yang sama. Ini adalah entri warisan bagi mereka yang menggunakan sistem lama. Boleh dikatakan anda tidak memerlukan kedua-duanya tetapi Windows nampaknya merujuknya secara berasingan. Systemroot terutama untuk sistem yang menggunakan folder WINNT dan Windows yang tidak lagi benar. Walau bagaimanapun kedua-duanya perlu ada walaupun pada Windows 10.

Cara membetulkan kesalahan ‘tidak dikenali sebagai arahan dalaman atau luaran’ -3

Perbaiki ralat ‘CMD command tidak dikenali’

Sekiranya anda cuba menjalankan perintah CMD dan melihat ‘CMD tidak dikenali sebagai arahan dalaman atau luaran’, itu mungkin sesuatu yang berbeza. Mencuba perbaikan di atas mungkin berfungsi tetapi masalahnya mungkin disebabkan oleh beberapa entri pendaftaran yang mengganggu rantai perintah biasa.

Entah bagaimana, jika anda telah menetapkan AutoRun dalam registri, perintah CMD tertentu seperti ping atau nslookup tidak akan selalu berfungsi. Mereka mengembalikan kesalahan di atas. .Exe hadir dan semuanya kelihatan betul, tetapi dua entri kecil ini merosakkan hari anda.

Entri pendaftaran tersebut adalah:

HKEY_LOCAL_MACHINESPerisian perisianMicrosoftCommandAutoRun

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftCommand ProcessorAutoRun

Isu ini berusia sekurang-kurangnya satu dekad. Saya mempunyai penanda buku untuk entri blog MSDN dari tahun 2007 yang telah saya simpan yang menggambarkan perkara ini.

 1. Navigasi ke C: WindowsSystem32 dan pastikan CMD yang dapat dilaksanakan ada.
 2. Lakukan pemeriksaan pemboleh ubah persekitaran seperti di atas. Sekiranya tidak berjaya, teruskan.
 3. Jalankan arahan ‘cmd / d’ yang nampaknya menghentikan autorun daripada berjalan. Sekiranya mesejnya sama, teruskan.
 4. Cari dua entri pendaftaran yang disenaraikan di atas dan hapuskannya.

Pembaikan ini lama tetapi emas. Saya pernah menggunakan ini semasa saya bekerja sebagai Admin IT di sebuah syarikat kabel terkenal. Itulah sebabnya saya masih memilikinya sebagai penanda buku. Kesalahan ‘perintah tidak diakui sebagai arahan dalaman atau luaran’ telah wujud sejak sekian lama dan sejauh yang saya tahu, pembaikannya masih sama walaupun lima generasi Windows kemudian. Walaupun begitu, sekiranya anda menemui kesilapan, sekurang-kurangnya anda sekarang tahu apa yang harus dilakukan.

Bilakah kali terakhir anda melihat ralat ‘tidak dikenali sebagai arahan dalaman atau luaran’ di Windows? Adakah anda menggunakan salah satu penyelesaian ini atau yang lain?