PC & Mudah Alih

Cara Mendengar iTunes dengan Amazon Echo

Dari semua trend teknologi dan alat baru-baru ini, tidak ada satupun dari mereka yang cukup popular seperti pembesar suara pintar. Nampaknya semua orang fokus untuk menjual pembesar suara pintar kepada pengguna, dapat memainkan muzik, mencari maklumat, melaporkan berita dan cuaca, dan bahkan membeli-belah untuk anda. Pembesar suara pintar menggunakan rangkaian jejaring dan teknologi AI pembantu peribadi untuk memperkasakan rumah anda dengan pembesar suara yang sentiasa aktif dan sentiasa mendengar. Bagi banyak orang, pembesar suara pintar adalah entri pertama mereka ke dalam "Internet of Things", yang menggunakan rangkaian tanpa wayar untuk menghubungkan objek fizikal bersama-sama untuk membuat rangkaian peranti dan objek yang dapat digunakan untuk mengawal semua aspek di sekitar anda. Sebilangan besar peranti rumah pintar ini dapat mengawal objek di sekeliling kita, yang membolehkan pengguna menyalakan dan mematikan lampu atau mengalirkan Netflix di televisyen kita tanpa perlu menggunakan suis fizikal atau alat kawalan jauh.

Sudah tentu, masalah dengan pembesar suara pintar ini adalah bahawa setiap syarikat nampaknya fokus untuk membuat platform mereka sendiri. Pembesar suara Amazon yang berkuasa Alexa, Amazon Echo, mula-mula memulakan, tetapi sejak itu, pembesar suara Google sendiri, pembesar suara Smart Assistant yang berpusat di Alexa, dan juga HomePod Apple sendiri telah memenuhi pasaran dengan peranti yang sepertinya tidak berinteraksi baik antara satu sama lain. Sebagai pengguna, boleh menjadi pilihan yang sukar untuk memilih perangkat mana, terutama ketika Apple memasuki pasar dengan pilihan berbasis Siri. HomePod berharga hampir dua kali ganda daripada Amazon Echo, dan sementara HomePod mempunyai pembesar suara yang lebih baik daripada peranti Amazon sendiri, bagi sesetengah pengguna, tidak masuk akal untuk berpegang pada produk Apple ketika Echo Amazon tersedia untuk pembelian sekarang.

Sekiranya anda membeli ekosistem Echo dan Alexa, tetapi anda terutamanya menggunakan iTunes atau Apple Music untuk menjadi tuan rumah perpustakaan lagu dan senarai main anda, anda tidak bernasib baik. Tidak kira sama ada anda membayar sedikit cas Kami mempunyai beberapa pilihan yang berbeza untuk anda dapat memainkan perpustakaan anda bila-bila masa yang anda mahukan. Oleh itu, sama ada anda telah membina perpustakaan pembelian iTunes dan rips CD selama setengah dekad sejak iPod menjadi terkenal, atau anda mengalirkan muzik anda menggunakan perkhidmatan penstriman Apple sendiri, ini adalah kaedah terbaik untuk memainkan perpustakaan anda yang berpusat di Apple. lagu melalui Amazon Echo anda.

Mendengarkan Muzik Apple

Walaupun iTunes adalah perkhidmatan muzik Apple yang sudah lama berjalan untuk komputer anda dan untuk kedai dalam talian mereka, kami sebenarnya akan memulakan dengan membincangkan perkhidmatan streaming terbaru Apple dan pesaing Spotify, Apple Music. Dengan harga $ 9,99 sebulan, Apple Music memberi anda akses kepada 50 juta lagu streaming setiap bulan, bersama dengan permainan luar talian, kandungan eksklusif seperti rancangan Radio Beats 1, dan tentu saja, akses ke keseluruhan pembelian perpustakaan iTunes anda. Bagi kebanyakan orang, Apple Music tidak perlu dipertimbangkan - ia diselaraskan secara langsung dengan iPhone, iPad, Apple Watch, dan juga peranti Android anda menggunakan aplikasi Apple Music yang dimuat turun dari Play Store.

Terdapat alasan mudah untuk memulakan dengan Apple Music terlebih dahulu: mulai Disember 2018, pembesar suara Echo anda berfungsi dengan baik dengan Apple Music, asalkan anda mengaktifkannya terlebih dahulu dalam tetapan aplikasi Alexa anda. Keupayaan untuk bermain secara langsung dengan Apple Music bermaksud, bagi banyak pengguna, panduan ini akan berakhir setelah kita meringkaskan cara menghubungkan Apple Music ke peranti Alexa anda. Walaupun perkhidmatan berbayar, semestinya jelas bahawa menggunakan Apple Music dengan peranti Alexa anda adalah jalan paling mudah, yang membolehkan anda memainkan muzik streaming dan loker awan iTunes anda. Terdapat beberapa batasan, tetapi bagi sesiapa yang mempunyai Apple Music, ini adalah cara yang tepat. Inilah cara untuk melakukannya.

Rebut peranti mudah alih anda dan buka aplikasi Alexa di telefon anda. Aplikasi Alexa hampir selalu diperlukan untuk membuat perubahan pada pembesar suara Echo anda, dan mengubah perkhidmatan muzik utama anda tidak terkecuali. Klik pada ikon menu di sudut kiri atas paparan untuk membuka menu geser di layar anda, kemudian pilih Tetapan dari daftar pilihan yang tersedia. Senarai pilihan ini membolehkan anda memilih dari pelbagai pilihan untuk peranti dan pilihan Alexa anda, termasuk perkhidmatan muzik utama anda. Pilih "Muzik" dari senarai tetapan, dan Anda dapat melihat perkhidmatan muzik yang anda pautkan sekarang, ditambah pilihan untuk menghubungkan perkhidmatan baru.

Pilih "Pautkan Perkhidmatan Baru" dari senarai, dan anda akan mendapat akses ke kemampuan untuk menukar perkhidmatan muzik utama anda dari dalam Alexa. Di bahagian atas senarai ini adalah pilihan untuk menambah Apple Music. Pilih ini dan tekan pilihan "Enable to Use", kemudian log masuk dengan maklumat masuk Apple anda. Ini akan membolehkan anda memainkan muzik anda secara automatik dengan Amazon Echo anda.

Terdapat sebab yang pasti untuk tidak menggunakan Apple Music dengan pembesar suara Amazon Echo anda. Walaupun kemampuan untuk mengalirkan akaun Apple Music ke peranti Alexa anda ditambahkan pada bulan Disember 2018 (hanya seminggu sebelum kami mengemas kini artikel ini), perlu diperhatikan bahawa kemampuan itu hanya berfungsi di Amerika Syarikat pada masa penulisan. Oleh itu, sama ada anda berjiran dengan Amerika Syarikat di Kanada atau Mexico, atau anda berada di sekitar dunia yang tinggal di Australia, anda hanya dapat mengalirkan pustaka Apple Music jika anda berada di Amerika Syarikat. Harapan kami ialah Apple Music dan Amazon bekerjasama untuk meningkatkan perkhidmatan mereka

Bermain Melalui Bluetooth

Kami akan membincangkan lebih lanjut mengenai kesukaran menghadapi pemutaran awan dan menyegerakkan perpustakaan iTunes anda dengan peranti Alexa anda di bawah, tetapi pertama, kami perlu menekankan daripada, pada tahun 2018, cara termudah untuk menggunakan perpustakaan iTunes anda (dan, secara lanjutan, iPhone anda atau telefon Android dengan Apple Music terpasang) dengan Alexa anda adalah dengan bergantung pada standard wayarles klasik yang suka dibenci orang: Bluetooth. Ya, sementara Amazon Echo anda digunakan terutamanya sebagai pembesar suara pintar, yang direka untuk menjawab pertanyaan dan permintaan anda, Echo menarik tugas ganda dengan unit yang lebih tradisional dengan fungsi sebagai pembesar suara Bluetooth, dapat berkomunikasi dan memainkan semula audio dari hampir mana-mana peranti moden. Inilah cara memasangkan peranti anda dengan Amazon Echo anda.

Pada peranti iOS atau Android anda, masuk ke tetapan telefon anda. Untuk iOS, menu Tetapan terdapat di skrin utama anda; untuk Android, anda boleh mengakses menu Tetapan anda melalui laci aplikasi pada peranti anda atau dengan mengakses jalan pintas yang terdapat di bahagian atas baki pemberitahuan anda. Di dalam tetapan anda, anda ingin mencari menu Bluetooth. Di iOS, ini betul-betul di bahagian atas menu tetapan anda, di kawasan sambungan pada peranti anda. Pada Android, ia juga terletak di bahagian atas, di bahagian "Wayarles dan Rangkaian". Tampilan menu tetapan anda yang tepat mungkin berbeza pada versi Android di telefon anda, serta kulit perisian yang digunakan oleh pengeluar telefon anda untuk perisian tersebut, tetapi secara keseluruhan, tetapan itu harus berada di dekat bahagian atas paparan anda.

Di dalam Bluetooth pada telefon anda, pastikan Bluetooth anda diaktifkan pada peranti anda. Setelah aktif, anda akan melihat Echo anda tersedia secara automatik untuk berpasangan. Biasanya namanya akan bergantung pada jenis Echo yang anda miliki (Echo tradisional, atau Dot atau Ketuk). Seperti mana-mana peranti Bluetooth, ketuk pilihan untuk memasangkan peranti bersama-sama. Alexa akan memberi isyarat audio untuk memberi tahu anda bahawa peranti anda telah dipasangkan, dan ikon Bluetooth di telefon anda akan berubah untuk menunjukkan bahawa anda telah disambungkan ke peranti baru. Selepas ini, anda boleh menggunakan telefon anda untuk memainkan muzik dari peranti mudah alih anda ke Echo, walaupun anda tidak dapat mengaktifkan Alexa untuk memainkan lagu-lagu tertentu. Anda boleh menggunakan suara anda untuk arahan main semula, termasuk jeda, seterusnya, sebelumnya, dan mainkan.

Dan tentu saja, mana-mana peranti berkemampuan Bluetooth mempunyai sokongan untuk Echo juga, jadi jika anda lebih suka menyambungkan PC atau Mac anda ke Echo, Echo Dot, atau Echo Tap untuk memainkan media, yang perlu anda lakukan ialah memasangkan melalui Bluetooth pada Windows 10 atau MacOS.

Pasangkan Mac dan Echo

Menggunakan Speaker Sonos One

Kami akan mengakui bahawa hanya sedikit pengguna yang ingin kehabisan dan membeli tambahan pembesar suara, di atas produk Amazon Echo yang sudah mereka miliki. Tetapi jika anda adalah salah satu pengguna yang mesti mempunyai pustaka iTunes anda yang dapat dikendalikan melalui Amazon Echo anda, menggunakan Sonos adalah cara untuk melakukannya. Bagi mereka yang tidak biasa dengan syarikat pembesar suara yang popular, Sonos membantu merintis pasaran pembesar suara pintar, mewujudkan satu siri pembesar suara yang bersambung ke web untuk dimainkan dari telefon pintar atau komputer anda dan satu sama lain untuk mendengar pelbagai bilik melalui rangkaian jaringan. Tahun lalu, Sonos akhirnya melancarkan produk terbaru mereka: Sonos One, pembesar suara pintar yang mempunyai enam mikrofon terpasang, bersama dengan sokongan untuk Alexa di luar kotak, sambil mengekalkan kualiti suara dan ciri Sonos yang syarikatnya begitu baik- terkenal dengan penghasilan.

Sonos One pada dasarnya adalah versi Echo Amazon yang jauh lebih baik, dengan kualiti suara yang hebat, sokongan untuk pelbagai perkhidmatan, dan juga sokongan Pembantu Google yang dijanjikan untuk tahun ini. Malangnya, ia juga $ 200, kenaikan harga $ 100 berbanding Echo gen kedua, yang mungkin menjadikannya bukan permulaan untuk orang yang sudah memiliki, baru membeli, atau diberi Echos mereka dan ingin menggunakannya dengan perpustakaan iTunes mereka. Sekiranya anda berada di pasar untuk beli Amazon Echo, tentu saja, dan anda terutamanya ingin memainkan muzik menggunakan pustaka iTunes anda, Sonos One adalah pembelian yang lebih baik. Mari kita jelaskan tiga sebab mengapa:

  • Pertama, Sonos One mempunyai sokongan Alexa penuh (setelah anda menambahkan kemahiran Alexa ke peranti), tetapi ia juga diselaraskan dengan aplikasi mudah alih Sonos sendiri. Ini bermakna anda boleh memuat turun aplikasi Sonos pada peranti iOS atau Android anda, menghubungkan Apple Music ke akaun Sonos anda, dan anda sudah bersedia untuk memulakan main semula. Anda perlu memulakan main semula dalam Sonos sendiri, tetapi setelah muzik dimainkan, anda boleh menggunakan Alexa untuk kawalan main balik (seperti Bluetooth), dan, sebagai bonus, untuk mengenal pasti lagu yang sedang dimainkan.
  • Kedua, kualiti suara ditingkatkan pada Sonos One berbanding Echo. Sekiranya anda ingin menggunakan pembesar suara pintar anda sebagai cara untuk mendengar muzik secara teratur dan utamanya, anda boleh memilihnya untuk digunakan sebagai pembesar suara utama anda, yang akan memberi anda kualiti audio yang lebih baik dan ciri yang lebih baik daripada Echo.
  • Akhirnya, Sonos One mempunyai sokongan untuk Airplay 2 dari Apple, memberikan sokongan Alexa kepada pengguna dengan Airplay, menjadikan teknologi Amazon dan perpustakaan Apple Music anda lebih dekat dari sebelumnya.

Untuk mengulangi, membeli pembesar suara pintar baru dengan tambahan $ 200 untuk menggantikan Amazon Echo atau Echo Dot tidak dimaksudkan untuk diambil sebagai pilihan yang mesti dipilih oleh semua orang; sebaliknya, ia seharusnya menjadi cara yang ideal bagi pengguna untuk mendapatkan peranti seperti Gema Alexa yang menyokong Apple Music dan iTunes dalam satu pakej lengkap. Sonos One bukanlah pilihan yang akan menarik bagi semua orang, tetapi jika anda dapat memilihnya, kami sangat mengesyorkannya.

Memainkan Muzik Tempatan melalui Awan

Ini adalah cara ideal kami untuk memainkan perpustakaan iTunes anda, selain pelanggan Apple Music. Sesiapa yang mempunyai pustaka iTunes yang disusun secara besar-besaran dapat membayar hanya $ 24,99 setahun untuk memuat naik lagu mereka ke pelayan awan Amazon sendiri. Ini membolehkan anda memanfaatkan ruang yang disediakan oleh Amazon, dan memudahkan anda hanya meminta Alexa memainkan lagu dan artis kegemaran anda. Malangnya, Amazon mengumumkan pada akhir tahun 2017 bahawa mereka akan menghentikan perkhidmatan Amazon Cloud Locker mereka. Pengguna baru diterima sehingga 15 Januari 2018, tetapi sesiapa yang mendaftar untuk Amazon Music pada masa ini tidak akan dapat memuat naik muzik mereka ke perkhidmatan tersebut. Tambahan pula, sesiapa sahaja yang adakah mempunyai muzik yang dimuat naik ke perkhidmatan awan Amazon mempunyai akses ke perpustakaan mereka terputus selepas Januari 2019, menjadikan loker Amazon untuk lagu-lagu awan tidak berfungsi sepenuhnya.

Penutupan bahagian muzik Amazon Cloud Locker menjadikan Amazon Echo di tempat yang mengecewakan, terutama bagi mereka yang mempunyai pelbagai jenis muzik tempatan. Sekiranya anda melakukan streaming dari perkhidmatan berbayar seperti Apple Music, mudah untuk meramalkan bahawa pustaka anda mungkin tidak sesuai dengan produk Amazon sendiri, terutamanya kerana mereka menyediakan perkhidmatan streaming muzik mereka sendiri, sementara juga memberikan sokongan untuk Spotify. Pengguna muzik tempatan, sayangnya, tidak beruntung — atau mungkin, jika bukan kerana salah satu platform awan kegemaran kami mempunyai kemahiran Alexa yang memudahkan anda memainkan muzik anda melalui Alexa.

Plex terkenal sebagai salah satu platform pilihan bagi sesiapa yang ingin membina perpustakaan media berasaskan tempatan yang dibuat untuk disiarkan di mana sahaja dan di mana sahaja. Ini bukan platform yang sempurna — atau padanan sempurna dengan Alexa — tetapi anda akan terkejut seberapa baik Plex dapat meniru perkhidmatan awan Amazon lama yang sebelumnya kami sarankan untuk pengguna iTunes. Sebelum anda menerangkan cara menyediakan Plex untuk simpanan muzik anda terlebih dahulu, ada beberapa perkara yang harus anda ketahui mengenai had dan kemampuan Plex untuk menawarkan perkhidmatan cloud dengan tepat untuk perpustakaan tempatan anda:

  • Plex bukan pemain muzik Amazon asli (yang kini hanya terhad kepada perkhidmatan streaming mereka), jadi anda mungkin perlu menghadapi masa penyambungan yang lebih perlahan.
  • Untuk memainkan muzik dari pelayan Plex, anda harus menggunakan perintah "ask Plex", seperti dalam, "Alexa, tanya Plex ..." atau "Alexa, beritahu Plex ..."
  • Begitu juga, Plex tidak dapat ditetapkan sebagai perkhidmatan muzik lalai anda.
  • Anda perlu mempunyai komputer yang mampu menjalankan 24/7 untuk menyiapkan pelayan media anda, atau dapat bertahan dengan tidak menyambung ke rangkaian anda ketika komputer anda dimatikan atau dalam mod hibernasi.
  • Anda hanya dapat mendengar muzik anda pada satu peranti Echo pada satu masa.

Dengan andaian anda mampu mengatasi pelbagai batasan ini, Plex adalah perkhidmatan hebat untuk muzik anda, dan anda tidak perlu membayar satu sen pun untuk Plex menggunakannya. Untuk memulakan, daftar untuk akaun Plex di laman web Plex di sini, dan kemudian muat turun aplikasi Plex Media Server di komputer anda. Sebaik-baiknya, komputer sekunder yang membolehkan anda memastikan pelayan berjalan di latar belakang adalah pertaruhan terbaik. Anda boleh mengambil PC murah dari Ebay dengan harga sekitar $ 100 hingga $ 150 dolar yang mempunyai cakera keras yang besar dan menjadikannya mudah berjalan dengan tenang di latar belakang, tanpa harus membiarkan PC biasa anda berjalan di latar belakang secara kekal. Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan komputer sehari-hari biasa, walaupun ingat bahawa, jika komputer riba, komputer akan mati semasa anda menutup penutupnya atau tidur. Sekiranya komputer anda dimatikan di luar talian, begitu juga perkhidmatan media anda.

Dengan memilih PC anda, pelayan anda dimuat turun, dan penyiapan akaun anda, ikuti proses pemasangan di Plex untuk menyelesaikan penyediaan pelayan. Anda mahu memilih folder yang boleh anda muat naik kandungannya, dan pilih apa sahaja yang diletakkan di dalam folder tersebut akan dimuat secara automatik. Sekiranya anda menggunakan komputer di mana perpustakaan iTunes anda tersimpan, memilih perpustakaan iTunes anda adalah cara pintar untuk menggunakannya di sini. Setelah memilih folder yang disimpan media anda, pastikan untuk memuat semula Plex. Untuk menguji pelayan awan anda dan memastikan semuanya berjalan dengan baik, muat turun aplikasi mudah alih ke telefon anda atau periksa pelayan anda di penyemak imbas PC anda untuk melihat apakah semuanya telah diselaraskan. Ingat bahawa tidak ada muat naik di sini: Plex akan dimainkan secara langsung dari apa sahaja PC yang telah anda pilih sebagai pelayan media anda. Ini bermakna tidak ada penantian untuk memuat naik awan, tetapi ini juga bermaksud bahawa PC mesti aktif dan terjaga untuk berfungsi dengan baik.

Setelah Plex disiapkan, anda perlu memasangkannya dengan Alexa agar berfungsi dengan baik. Pertama, selami tetapan Plex anda dan pastikan Akses Jauh diaktifkan pada pelayan anda (secara lalai, semestinya). Kemudian, sama ada menggunakan web atau aplikasi mudah alih Alexa, cari dan pasang kemahiran Alexa untuk Plex di Amazon Echo anda dan log masuk menggunakan akaun Plex anda. Beri kuasa pada PC anda, kemudian menuju ke Echo anda. Nyatakan yang berikut kepada Alexa: "Alexa, minta Plex untuk menukar pelayan saya." Oleh kerana anda hanya menyediakan pelayan pertama anda dan oleh itu hanya memilih satu pelayan ke akaun anda, Amazon dan Plex akan memilih pelayan media anda secara automatik.

Terdapat satu langkah terakhir (dan pilihan) untuk menyelesaikan penyediaan Plex dengan Echo anda. Sekiranya anda menggunakan Echo untuk arahan suara dengan Alexa tetapi pembesar suara utama anda berada di tempat lain untuk main semula yang lebih baik, anda boleh mengaktifkan main balik media secara automatik melalui Plex pada pembesar suara itu dengan meminta Alexa, "Alexa, minta Plex menukar pemain saya." Alexa kemudian akan menyenaraikan pemain yang tersedia yang sebelumnya telah disiapkan dengan akaun anda, dan anda boleh memilih mana yang anda mahu gunakan untuk main balik. Sekiranya anda tidak menetapkan pemain lalai pada Echo anda, pembesar suara Echo akan digunakan sebagai alat pendengaran utama anda.

Perintah suara Plex mudah digunakan, dan mereka mempunyai senarai lengkap yang boleh dipilih pengguna dari sini. Sekiranya anda mencari beberapa cadangan asas, inilah yang kami cadangkan untuk digunakan untuk menyegerakkan arahan suara anda di sini. Ingatlah untuk menggunakan "Ask Plex" sebelum setiap perintah.

  • Mainkan muzik oleh (artis)
  • Mainkan lagu (nama lagu)
  • Shuffle senarai main (nama senarai main)
  • Mainkan album (nama album)
  • Mainkan muzik

Setelah anda memainkan muzik, anda dapat menggunakan kontrol "Seterusnya", "Sebelumnya", dan kawalan main semula yang anda inginkan, semuanya tanpa harus mengatakan "Tanya Plex." Lihat senarai lengkap arahan Alexa berasaskan Plex, termasuk arahan bukan muzik, di sini, dan periksa halaman sokongan Alexa penuh Plex di sini untuk maklumat lebih lanjut mengenai bagaimana membuat kedua-dua produk itu berfungsi sekuat mungkin. Plex bukanlah pengganti yang sempurna untuk perkhidmatan loker awan Amazon sendiri, tetapi ia adalah pilihan yang baik bagi sesiapa yang ingin menyediakan pelayan media asas untuk perpustakaan iTunes mereka untuk menggantikan perkhidmatan Amazon yang kini sudah tidak berfungsi. Perlu diingat bahawa Plex tidak akan secepat dan responsif seperti menggunakan Amazon Music atau Spotify dengan persediaan kemahiran Alexa.

***

Pembesar suara Echo Amazon adalah pembesar suara pintar pertama yang pertama di pasaran dengan sistem kawalan suara yang menonjol, dan walaupun terdapat persaingan dari kedua-dua pembesar suara Rumah Google dan HomePod Apple yang akan datang, Amazon berjaya mengekalkan pijakan penonton mereka.Dengan sedikit usaha untuk menyediakan pelayan Plex anda, Echo dan Perpustakaan iTunes anda dapat hidup berdampingan, walaupun ini bermaksud komputer utama anda tetap berjalan di latar belakang untuk memerintahkan Alexa memainkan lagu dan artis tertentu. Walaupun anda tidak mahu menyiapkan Plex sebagai pelayan untuk mengalirkan perpustakaan tempatan anda menggunakan Echo anda sebagai pembesar suara Bluetooth masih memberi anda kawalan terhadap perintah suara untuk melangkau lagu.

Echo mungkin tidak lagi sendirian di pasaran, tetapi dengan sokongannya untuk sistem streaming berasaskan awan yang luas, selain membenarkan Spotify mengakses Alexa, ia masih merupakan salah satu peranti paling maju yang dijual sekarang. Dan dengan penambahan perpustakaan iTunes anda, ia meletakkan kedudukannya sebagai salah satu pembesar suara pintar kegemaran kami sehingga kini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found