PC & Mudah Alih

Cara Mengakses Perpustakaan iTunes Anda dari Chromebook

Chromebook adalah peranti peringkat kemasukan yang hebat, dengan bateri tahan lama, paparan yang bagus, dan reka bentuk tipis dan ringan yang menahan beban pada beg galas dan dompet anda. Sistem operasi berasaskan penyemak imbas Google dapat memenuhi banyak keperluan harian anda untuk melayari Facebook, menonton Netflix atau YouTube, membuat dokumen, dan banyak lagi. Tetapi bagaimana dengan koleksi muzik anda?

Cara Mengakses Perpustakaan iTunes Anda dari Chromebook

Oleh kerana Chromebook Google tidak mempunyai sokongan iTunes, anda masih boleh mendengar pustaka Apple anda, tetapi ia akan memerlukan penyelesaian. Walaupun kekurangan aplikasi iTunes asli, Muzik Google Play adalah salah satu perkhidmatan yang sangat kami gemari di OS Chrome. Mari kita lihat mengakses pustaka iTunes anda di Chrome OS.

Pengurus Muzik Google Play

Menggunakan pemain muzik Google sendiri adalah pilihan terbaik untuk mana-mana pengguna Chromebook. Perkhidmatan muzik Google tidak mendapat liputan yang adil pada zaman Spotify atau Apple Music — sungguh, keseluruhan rangkaian muzik Google adalah salah satu platform kegemaran kami untuk muzik di web, dengan tahap percuma dan berbayar yang meliputi hampir setiap kes penggunaan seseorang boleh memikirkan.

Sama ada anda ingin mengakses perpustakaan yang sudah ada dari awan, menggunakan perkhidmatan streaming seperti Spotify, mengakses YouTube sepenuhnya tanpa iklan, atau mendengar stesen radio dan senarai main yang telah dibina berdasarkan genre, dekad, dan suasana hati, anda pasti akan mencari sesuatu yang disukai di dalam Muzik Google Play.

Selagi koleksi lagu anda kurang dari 50,000 lagu, anda dapat menggunakan fitur penyimpanan awan Google Play secara percuma. Perpustakaan anda dapat ditambahkan secara automatik dari iTunes, Windows Media Player, atau folder sederhana pada peranti anda, dan anda dapat mendengarkan koleksi anda di komputer, telepon, atau tablet mana pun. Semua percuma, tanpa langganan berbayar atau had. Mari kita mulakan.

Pertama, anda memerlukan akses ke Mac atau PC di mana perpustakaan iTunes anda tinggal. Sekiranya anda tidak mempunyai akses ke Mac atau PC, tetapi anda mempunyai akses ke perpustakaan iTunes anda di media luaran, anda boleh menggunakan Chrome untuk memuat naik muzik anda. Sekiranya semua muzik anda hidup di telefon anda — tanpa akses ke komputer — anda perlu mencari cara untuk memuat turun semua muzik anda tanpa akses ke iTunes, satu penyelesaian yang, sayangnya, lebih mudah diucapkan daripada dilakukan.

Untuk tujuan panduan ini, kami akan membahas cara menggunakan komputer Windows atau Mac, serta menggunakan sambungan Muzik Play Chrome yang dapat menangani sandaran anda.

Menggunakan PC Mac atau Windows

Muat turun Pengurus Muzik Google Play

Pergi ke halaman muat naik Muzik Google Play, di mana anda akan diminta untuk memuat turun aplikasi Pengurus Muzik Google. Ia benar-benar percuma, dan saiz pemasang hanya sekitar satu megabait.

Log masuk ke Akaun Google anda

Tekan "Next" untuk membuka halaman log masuk, dan log masuk ke akaun Google anda untuk membuka aplikasi penuh.

"Muat naik lagu ke Google Play"

Setelah log masuk, pilih "Muat naik lagu ke Google Play" di skrin seterusnya. Google kemudian akan bertanya kepada anda apakah muzik anda sudah disimpan di lokasi tertentu.

Pilih ‘iTunes’ dan klik ‘Next’

Bagi kebanyakan pengguna, anda boleh memilih iTunes dari menu ini, di mana sebahagian besar muzik anda akan disimpan.

Sekiranya anda menyimpan muzik di luar iTunes — katakanlah, anda menyimpan kandungan anda di Windows Media Player atau kumpulan folder tertentu — anda juga boleh memilihnya dari pilihan ini.

Sekiranya anda memilih pilihan yang tidak mengandungi lebih dari sepuluh lagu, Google akan memberi amaran kepada anda dan bertanya apakah anda ingin memilih lokasi baru. Untuk ujian kami, kami menggunakan folder yang dipilih, untuk memuat naik album yang sangat spesifik ke koleksi kami.

Semak jumlah lagu dan klik ‘Next’

Setelah memilih sumber anda, Google akan memberitahu anda jumlah lagu yang terdapat di folder tersebut.

Pilih untuk memuat naik lagu secara automatik

Sekiranya anda mahu, anda boleh meminta Google untuk memuat naik muzik baru yang anda tambahkan ke perpustakaan anda secara automatik sehingga jika perpustakaan anda berkembang atau berkembang dari masa ke masa, muzik baru anda selalu tersedia di awan untuk anda.

Akhirnya, Google akan menunjukkan bahawa pemuat naik anda akan diminimumkan di bar tugas anda (pada Windows) atau bar menu (di macOS). Sekiranya anda perlu mengakses tetapan atau pilihan pemuat naik, itu adalah tempat yang tepat untuk dikunjungi.

Tetapan Pengurus Muzik

Setelah menekan seterusnya, anda dapat melihat muzik muat naik anda terus dari pemuat naik. Sekiranya anda mempunyai perpustakaan yang besar, anda harus ingat bahawa kelajuan memuat naik selalunya jauh lebih rendah daripada kelajuan muat turun di ISP anda.

Memuat naik banyak kandungan sekaligus dapat melambatkan dan memakan lebar jalur anda sepenuhnya, jadi dengan itu, mari kita lihat tetapan Pengurus Muzik. Buka paparan Pengurus Muzik anda dari bar tugas atau bar menu bergantung pada platform anda, dan mari selami tab tersebut.

Tab pertama, Muat Naik, cukup mudah. Anda dapat melihat status muat naik anda sekarang, menambah atau membuang folder dari cache muat naik anda, dan akhirnya, tandakan atau hapus centang pilihan untuk memuat naik lagu ke folder pilihan anda secara automatik.

Seterusnya, tab Muat turun. Muzik Google Play memudahkan menyimpan muzik anda dalam satu kumpulan. Apa sahaja yang anda muat naik ke awan dapat dimuat turun kembali dengan mudah ke mana-mana peranti pilihan anda secara percuma pada bila-bila masa. Lagu-lagu tertentu juga boleh dimuat turun, walaupun anda harus melakukannya melalui pemain web itu sendiri.

Tab Perihal tidak mempunyai sesuatu yang menarik di luar beberapa kredit, bersama dengan syarat perkhidmatan dan pautan privasi. Ini adalah tab Advanced yang ingin kita perhatikan.

Dari sini, anda boleh menukar lokasi koleksi muzik anda antara folder dan pilihan yang sama seperti yang kami sebutkan di atas. Anda juga boleh menyemak atau menghapus centang pilihan untuk memulakan Pengurus Muzik secara automatik ketika komputer anda boot, dan anda boleh mengaktifkan atau mematikan laporan kerusakan automatik yang dihantar ke Google.

Tetapi ciri yang paling penting di sini merangkumi masalah lebar jalur yang kami nyatakan di atas. Secara lalai, Pengurus Muzik Google Play membuat anda tetap pada tahap secepat mungkin untuk memuat naik, tetapi jika anda prihatin dengan kelajuan atau penggunaan data, anda dapat mengubah kecepatan antara 1mb / s atau bahkan lebih rendah. Jelas sekali, menetapkan Pengurus Muzik dengan kelajuan rendah seperti itu bermaksud muat naik anda akan memakan masa lebih lama, tetapi ia akan membantu menguruskan sambungan internet anda semasa berada di tengah-tengah muat naik anda.

Menggunakan Pemain Web Muzik Google Play

Setelah muzik anda mula dimuat ke awan, anda dapat menggunakan kesempatan ini untuk meneroka pemain Muzik Play, yang tersedia dengan mengklik di sini atau menuju ke music.google.com di penyemak imbas anda.

OS Chrome juga menyimpan jalan pintas di pelancar aplikasi peranti anda, jadi jangan ragu untuk memilihnya juga. Muzik yang anda unggah akan muncul di tab "Aktivitas Terkini" di bahagian atas layar, dan Anda dapat melihat semua musik yang diunggah dengan mengklik "Perpustakaan" di panel sebelah kiri untuk melihat konten anda.

Muzik yang anda muat naik sudah semestinya menampilkan semua metadata yang dipindahkan terus dari iTunes atau folder muzik anda, tetapi jika metadata tidak diambil atau dikesan dengan betul, anda dapat dengan mudah mengubah dan mengedit metadata perpustakaan anda untuk lagu dan album.

Kedua-dua album dan senarai lagu mempunyai butang menu tiga titik tersendiri yang boleh anda ketuk untuk membuka menu pada peranti anda. Dari sini, cari "edit info album" atau "edit info", bergantung pada pilihan anda.

Setiap lagu dapat diedit sepenuhnya dalam Chrome, jadi Anda tidak perlu menggunakan alat pengurusan media untuk mengubah lagu atau maklumat album. Nasib baik, editor metadata dalam Muzik Google Play sangat mantap — anda boleh menukar nama lagu, artis, nama komposer, nombor trek dan cakera, melihat bitrate untuk lagu individu, dan bahkan menandakan lagu sebagai eksplisit di perpustakaan anda. Ini semua perkara yang sangat mengagumkan agar dapat dikendalikan oleh aplikasi web.

Muzik Play dapat diakses di kedua-dua peranti iOS dan Android juga, sehingga mudah untuk merebut perpustakaan yang anda kunjungi. Dan seperti yang telah disebutkan sebelumnya, Play Music juga mempunyai banyak kandungan bawaan lain untuk mendengar dan bermain-main. Berikut adalah penjelasan ringkas mengenai apa yang ditawarkan pada tahap percuma berbanding yang dibayar:

Percuma

  • Storan awan hingga 50,000 lagu (sebarang pembelian muzik atau yang diperoleh melalui Google Play Store tidak dikira dengan jumlah ini).
  • Menyusun senarai main dan stesen radio untuk suasana hati, aktiviti, atau pemuzik dan artis kegemaran anda. Ini disokong iklan dan hanya memberi anda enam langkau setiap jam.
  • Sokongan podcast untuk beribu-ribu podcast pada mana-mana peranti.
  • Main semula pada mana-mana iOS, Android, atau peranti berasaskan web.

Dibayar ($ 9.99 / bulan)

  • Akses seperti Spotify ke 40 juta lagu streaming, termasuk siaran baru, tanpa iklan atau had langkau.
  • Penggunaan stesen radio yang diperibadikan tanpa iklan atau had langganan tanpa had.
  • Main balik luar talian untuk 40 juta lagu streaming tersebut.
  • Pengalaman tanpa iklan sepenuhnya di YouTube dengan YouTube Red disertakan tanpa kos tambahan.

Pada Android dan OS Chrome, Muzik Google Play adalah salah satu perkhidmatan langganan terbaik untuk muzik yang boleh anda beli — ia menggabungkan kebebasan dan fleksibiliti Spotify dengan loker digital untuk muzik anda yang mungkin belum tersedia pada perkhidmatan streaming. YouTube tanpa iklan di desktop dan mudah alih hanya memperhebatkan perjanjian, dan kami rasa sangat wajar untuk melihat platform ini sekiranya anda mampu membayar kos bulanan.

Setelah muzik anda disandarkan ke awan, anda dapat mengaksesnya di mana-mana peranti anda menggunakan sambungan internet anda. Ini adalah kaedah yang baik dan mudah untuk menyediakan pustaka iTunes anda di pelbagai peranti, walaupun memerlukan sedikit kerja tambahan dengan memuat naik kandungan anda ke awan. Namun, kami adalah peminat utiliti yang ditawarkan oleh Muzik Play, walaupun anda memilih untuk tidak membayar ciri tambahan.

Memuat naik Muzik Anda di Chrome

Baiklah, jadi mungkin anda tidak mempunyai akses ke komputer Windows atau Mac. Tidak apa-apa juga - ini hanya bermaksud kita perlu menggunakan plugin Chrome yang tepat dan bukannya aplikasi pengurus media khusus untuk memuat naik koleksi muzik kita. Juga, perhatikan bahawa kebanyakan Chromebook hanya mempunyai storan 16 atau 32 GB, jadi anda memerlukan pemacu keras mudah alih atau pemacu kilat USB untuk memastikan muzik anda tetap aktif semasa memuat naik di Chromebook anda. Yang demikian, inilah panduan kami untuk memuat naik muzik di Chromebook anda dan bukannya menggunakan PC Mac atau Windows.

Mulakan dengan menuju ke Kedai Web Chrome di sini dan pastikan anda telah memuat turun Muzik Google Play untuk Chromebook anda. Setelah pemalam ini dipasang di Chromebook anda, anda ingin pergi ke Muzik Google Play di penyemak imbas anda, dan buka butang menu di sudut kiri atas skrin anda.

Cari ikon "muat naik muzik" dan ketuk. Dari sini, anda boleh menyeret dan melepaskan fail atau folder yang mengandungi lagu, atau anda boleh menggunakan penyemak imbas fail untuk memilih dari komputer anda. Muzik anda akan mula dimuat secara automatik, walaupun anda tidak dapat melakukan perkara lanjutan yang kami sebutkan sebelumnya dalam tetapan Pengurus Muzik, termasuk membatasi lebar jalur anda digunakan atau mengaktifkan muat naik automatik untuk muzik baru. Namun, ini adalah cara terpantas untuk pengguna Chromebook sahaja untuk mendapatkan muzik mereka di awan.

Kaedah lain

Tetapi bagaimana jika anda tidak mahu memindahkan perpustakaan anda ke Muzik Google Play. Walaupun alat Google mungkin berfungsi dengan tenang di latar belakang, ini masih menjadi kesulitan belajar menggunakan alat baru hanya untuk mendengarkan muzik anda di komputer anda. Oleh sebab itulah, kami membuat kajian mengenai kaedah lain yang digunakan untuk mendengarkan perpustakaan iTunes anda di Chromebook anda. Berikut adalah penemuan kami — walaupun kami akan mengulangi, penyelesaian loker awan Muzik Google Play masih menjadi kegemaran kami. Mari kita lihat.

Menggunakan Desktop Jauh Chrome

Ini bukan penyelesaian yang sempurna — sebenarnya, ia hanya akan berfungsi dengan baik jika anda berada di rangkaian yang sama dengan desktop atau komputer riba anda sendiri yang mengandungi perpustakaan iTunes anda. Tetapi jika anda hanya berusaha mengalirkan perpustakaan anda sendiri melalui sambungan internet, dan anda dapat membuat sambungan yang cukup stabil untuk menggunakan Chrome Desktop Jauh, aplikasi streaming dalam talian Google dapat memaparkan Windows atau Mac PC anda tepat di Chrome OS dengan beberapa klik tetikus anda.

Desktop Jauh Chrome menjadi standard pada OS Chrome, dan setelah anda log masuk dengan akaun Google anda, anda dapat menyegerakkan komputer anda untuk digunakan secara automatik. Ini adalah alat yang sangat berguna, walaupun anda ingin memastikan anda berada di rangkaian yang sama untuk mengelakkan kependaman.

Memasang Crouton dan WINE pada Chromebook Anda

Crouton adalah cara kegemaran kami untuk memasang distro Linux ke Chromebook anda, menjadikannya mudah untuk menjalankan pelbagai jenis aplikasi OS bukan Chrome, termasuk iTunes. Ini bukan penyelesaian yang sempurna — Crouton mempunyai pelbagai masalah kecil dengan kestabilan kekurangan, masalah pemandu, dan keperluan mengandungi pemahaman yang cukup maju tentang bagaimana fungsi Linux dan command prompt.

Tetapi jangan biarkan itu menakutkan anda. Sekiranya anda merasa gementar memasang Linux, janganlah - kami telah menerbitkan panduan hebat mengenai bagaimana Linux dapat berjalan dan berjalan di Chromebook anda, dan walaupun ia bukan penyelesaian yang sempurna, ia juga satu-satunya cara untuk menjadikan iTunes berjalan dengan baik pada komputer riba anda.

Setelah anda memasang Crouton dan memasangnya, anda ingin menggunakan program yang dipanggil WINE untuk mesin Linux baru anda. Sekiranya anda belum pernah mendengar tentang WINE (awalnya dikenali sebagai Windows Emulator, sekarang dikenali sebagai "Wine is not a Emulator" secara harfiah - ya, kutu buku hebat dalam menamakan sesuatu), anda mungkin tidak sendirian. WINE adalah program yang digunakan untuk mendapatkan perisian yang dirancang untuk Windows dan berjalan di platform berasaskan Unix seperti macOS dan Linux, dan walaupun ia sangat berguna untuk aplikasi tertentu, ia juga agak rumit, kereta, dan teknikal pada dasarnya.

Pergi ke laman web WINE dan muat turun aplikasi untuk distro Linux anda. Pencarian Google yang pantas akan memberitahu anda jika versi Linux anda memerlukan perisian tambahan, seperti "PlayonLinux." Apa sahaja yang anda perlukan, ambil dan pasangkannya dari laman web masing-masing. Setelah WINE dihidupkan dan dijalankan, anda memerlukan fail iTunes .exe untuk berjalan di dalam WINE. Pasang program seperti yang anda lakukan di platform Windows yang lain, dan anda semestinya aktif. iTunes telah diketahui sedikit buggy ketika menjalankan WINE, jadi anda mungkin harus mencuba banyak versi iTunes untuk membuatnya berjalan dengan baik di Chromebook anda.

Dan jelas, semua ini - memasang Crouton, WINE, dan pelbagai penyelesaian masalah yang berkaitan dengan kedua-duanya - sedikit sebanyak apabila anda mempertimbangkan kesederhanaan memuat naik pustaka iTunes anda melalui Muzik Google Play.