Permainan

Cara Menyertai Saluran dalam Discord

Saluran Discord inilah yang menjadikan aplikasi Discord sangat menyeronokkan dan menghiburkan dengan menambahkan persahabatan dalam hidup anda. Sama ada saluran teks yang penuh dengan meme dan emoji atau saluran suara dengan semua lelucon dalam dan bercakap sampah. Sekiranya anda tidak berada di saluran, anda tidak benar-benar tidak setuju.

"Jadi bagaimana saya boleh menyertai pesta itu?"

Sekiranya anda baru mengenal Discord, artikel ini akan mengajar anda cara bergabung dengan saluran. Menambah pengalaman anda, berkomunikasi dengan orang lain adalah tambahan yang bagus untuk keseronokan permainan anda. Ini juga merupakan kaedah yang baik untuk bukan pemain untuk berkomunikasi dengan orang lain.

Menyertai Saluran Discord

Terdapat dua senario di mana anda mahu memasuki saluran Discord. Anda sudah menjadi ahli pelayan yang dijumpainya, atau bukan. Saya di sini untuk mengatasi kedua-duanya.

Sekiranya anda sekarang adalah ahli pelayan Discord yang menghoskan saluran:

 1. Lancarkan aplikasi Discord. Anda boleh membuka aplikasi desktop (jika dimuat dan dipasang) yang terdapat di menu Windows (PC) atau menu Aplikasi (Mac). Sekiranya anda seperti saya, jalan pintas mungkin berada di bar tugas atau di desktop anda. Namun, jika anda belum memuat turun aplikasi desktop, anda dapat mengakses Discord terus melalui penyemak imbas web anda dengan menuju ke //www.discordapp.com dan log masuk.
 2. Pilih pelayan yang anda mahukan dari senarai di sebelah kiri skrin anda. Ia akan terletak di sebelah kiri panel utama. Klik pada salah satu ikon untuk memasuki pelayan dan senaraikan senarai saluran.
 3. Klik pada saluran yang ingin anda sertai. Anda mungkin perlu mengklik dua kali. Anda boleh memilih sama ada saluran sembang teks, tempat perkataan anda dilihat, dan tidak didengar atau saluran sembang suara. Saluran teks akan mudah dikenali oleh simbol # yang terletak di sebelah kiri nama saluran. Semasa menyambung ke saluran suara, kualiti sambungan yang diterima akan bergantung sepenuhnya pada ISP anda dan jarak antara anda dengan lokasi pelayan Discord. Sekiranya anda bergabung dengan saluran sembang suara, anda mungkin diminta untuk membenarkan akses Discord ke mikrofon anda. Anda tidak memerlukan mikrofon untuk mengambil bahagian tetapi jangan jadi lelaki menyeramkan itu mengintai di saluran, mendengar perbincangan orang lain. Bergabung dengan saluran bermaksud anda perlu bercakap pada satu ketika.

Sekiranya anda bukan ahli pelayan Discord semasa yang menjadi tuan rumah saluran, terdapat dua cara utama untuk bergabung. Anda mendapat pautan jemputan dari rakan atau mencari di laman web. Parti perselisihan tanpa rakan jenis mengalahkan tujuan sama sekali.

Menerima jemputan segera dari rakan:

 1. Jemputan ini kemungkinan akan datang melalui pemberitahuan e-mel atau mesej langsung di Discord, Twitter, atau di mana sahaja berbual dibenarkan. Anda mesti menyalin pautan yang diberikan kepada anda kerana ini adalah tiket emas anda untuk masa yang besar. Atau, anda tahu, hanya saluran Discord. Untuk menyalin pautan, sorot pautan itu, dan tekan CTRL + C (PC) atau CMD + C (Mac).
 2. Seterusnya, lancarkan aplikasi Discord (jika anda memilikinya) atau log masuk menggunakan penyemak imbas anda dan halaman web Discord.
 3. Sebaik sahaja anda sampai di halaman utama Discord, periksa panel sebelah kiri paling kiri. Anda akan melihat bulatan putus-putus dengan tanda + di tengahnya. Sekiranya anda belum pernah bergabung dengan pelayan sebelumnya, itu adalah satu-satunya pilihan yang disenaraikan selain logo Discord. Klik pada ikon ini dan pop timbul akan muncul.
 4. Anda mempunyai dua pilihan: Buat pelayan (yang bukan untuk kita di sini) atau Sertailah pelayan. Teruskan dan klik pada warna hijau Sertailah pelayan butang ke kanan bawah.

 5. Sekarang anda menatap tetingkap baru yang meminta anda masuk Jemputan Segera, sambil memberi anda contoh bagaimana rupa. Sekiranya anda menerima jemputan yang telah kami sebutkan lebih awal, di sinilah anda akan menempelkan URL. Tampal pautan yang disalin ke kawasan teks yang disediakan sama ada menggunakan CTRL + V (PC) atau CMD + V (Mac) dan kemudian klik Sertailah butang. Sekiranya anda mampu, anda juga boleh mengklik kanan kawasan teks dan memilih Tampal dari menu yang disediakan sekiranya lebih mudah bagi anda.

 6. Setelah bergabung, anda akan diminta untuk membuat nama pengguna. Tidak semestinya sama dengan DiscordTag anda tetapi mungkin yang terbaik adalah menjadikannya sesuatu yang biasa dan mudah dikenali oleh tunas anda. Kegagalan untuk melakukannya boleh menyebabkan anda ditendang secara tidak sengaja sebelum anda boleh memulakannya.

Bergabung dengan Discord Server di Mobile

Bergabung dengan pelayan Discord atau saluran pada peranti mudah alih anda semudah melakukannya dari aplikasi desktop penyemak imbas web. Antara muka kedua-duanya agak serupa sehingga mengikuti langkah yang sama seperti yang disenaraikan di atas akan membantu anda untuk mula berkomunikasi dalam saluran atau pelayan tertentu.

Ketik sama ada Pelayan atau simbol + untuk menambah pelayan (terletak di sebelah kiri aplikasi.

Ketuk saluran yang tersedia dan sertai perbualan jika anda sudah berada di pelayan

atau

Tampal URL Pelayan dengan menekan lama di bahagian input pada skrin anda. Pilihan mesti muncul untuk tampal; ketiknya. Klik untuk meneruskan dan meneruskan proses penyediaan seperti biasa.

Mencari laman web dengan senarai pelayan Discord:

Buka penyemak imbas anda dan ikuti salah satu pautan ini: //www.discordservers.com/ atau //discord.me/. Saya dapati itu DiscordServers.com tidak dibuka dengan baik menggunakan penyemak imbas Mozilla Firefox. Walau bagaimanapun, Google Chrome dan Safari nampaknya berfungsi dengan baik.

Untuk //www.discordservers.com/:

 1. Dari laman utama, klik pada Semak imbas untuk melihat pelbagai jenis pelayan yang berbeza. Anda boleh mencarinya di sebelah kanan bar carian. Anda juga boleh menggunakan bar carian jika anda mempunyai penapis pelayan tertentu atau memilih dari beberapa penapis yang lebih popular yang disediakan di halaman.
 2. Anda boleh menatal senarai panjang pelayan Discord yang tersedia untuk anda. Mengklik pelayan yang menarik minat anda akan membawa anda ke halaman maklumat pelayan tersebut. Di sini anda akan memaparkan jumlah ahli dan sedikit konteks mengenai pelayan itu. Sekiranya anda menyukai apa yang anda lihat, klik Sertai Pelayan butang ke kanan.
 3. Setelah diklik, anda akan diarahkan ke halaman Discord browser di mana anda perlu log masuk, untuk dimasukkan ke pelayan.
 4. Anda akan diarahkan ke saluran yang telah dilampirkan pautan.

Untuk //discord.me/:

 1. Anda akan segera melihat pelayan untuk dipilih tepat di laman utama. Anda boleh menatal dari atas ke bawah dan jika tidak ada yang menarik, cukup klik butang Panah untuk menuju ke halaman lain yang penuh dengan lebih banyak pelayan.
 2. Terdapat fungsi carian di mana anda boleh memasukkan kata kunci dan penapis atau jika anda mengenalinya, nama pelayan Discord. Anda bahkan boleh mengklik pada butang Pelayan Baru-baru ini untuk mendapatkan senarai pelayan yang telah diberi perhatian baru-baru ini.
 3. Anda mungkin menyedari bahawa setiap pelayan mempunyai peringkat yang melekat padanya (sama ada Tuan, Platinum, atau Berlian). Ini menunjukkan bahawa pelayan ini bersedia membayar beberapa keistimewaan premium untuk melihat pelayan mereka menuju 'barisan depan'. Semuanya untuk peningkatan pendedahan tetapi jika pelayan bersedia membayar dari saku, kemungkinan mereka sangat aktif dan menyambut ahli yang lebih baru.
 4. Apabila anda menjumpai pelayan untuk anda, cukup klik Sertai Pelayan butang pada sepanduk mereka dan tab baru akan dibuka di penyemak imbas anda. Halaman telah diarahkan ke halaman Discord di mana anda boleh memasukkan nama pengguna untuk pelayan dan log masuk.
 5. Anda akan diarahkan ke saluran yang telah dilampirkan pautan.

Terdapat beberapa laman web hosting pelayan Discord lain seperti //discordservers.me/ dan //disboard.org/servers jika anda ingin menyemaknya. Walau apa pun, anda kini secara rasmi tahu bagaimana untuk menyertai saluran Discord.

Bagaimana jika saya tidak dapat menyertai saluran

Terdapat beberapa sebab anda mungkin mengalami kesukaran untuk menyertai saluran:

Pautan jemputan tamat - Hubungi pentadbir pelayan dan minta yang baru.

Kod anda tidak sah - Pastikan anda telah menyalin kod jemputan yang betul, ini peka huruf besar kecil.

Anda telah dilarang - Walaupun anda telah membuat akun Discord baru, saluran tersebut mungkin memicu alamat IP anda sebagai salah satu dari daftar larangan.

Had pelayan tercapai - Discord membolehkan anda mempunyai akses ke 100 pelayan, jika anda telah melampaui had ini, anda tidak akan dapat bergabung tanpa membuang pelayan lain.

Sekiranya penjelasan di atas tidak berkaitan dengan keadaan anda, anda selalu boleh menghubungi Discord Support.