Media Sosial

Cara Menghalau Seseorang dari Akaun Spotify anda

Dengan lebih dari 345 juta pengguna, 155 juta daripadanya adalah pelanggan yang membayar, mengatakan bahawa Spotify popular akan menjadi kenyataan. Menawarkan perpustakaan lebih dari 70 juta lagu adalah prestasi yang cukup dihormati. Oleh itu, apabila anda berfikir bahawa akaun anda telah diretas, ada kemungkinan anda benar.

Cara Menghalau Seseorang dari Akaun Spotify anda

"Saya rasa seseorang telah menggunakan akaun saya. Bagaimana saya memberitahu dan apa yang perlu saya lakukan untuk menghentikannya? "

Merampas akaun premium rawak telah menjadi tumpuan bagi penggodam yang tidak terganggu untuk membayar yuran bulanan. Lagipun, ia tidak lebih percuma daripada percuma. Pencerobohan boleh datang dari sesiapa sahaja. Orang asing, ahli keluarga, atau bekas anda terlupa membuang dari akaun anda. Jangan risau, ia berlaku. Walau apa pun, anda mahu mereka dari akaun Spotify anda dan anda mahu sekarang.

Memperkukuhkan Akaun Spotify Anda

Artikel ini akan memberi petunjuk kepada anda tentang cara mem-boot seseorang dari akaun anda, menghapusnya secara kekal, dan memperkuat keselamatan akaun anda. Terdapat banyak cara untuk melindungi akaun Spotify anda. Ikuti setiap bahagian kerana ini memastikan bahawa anda telah mencapai keselamatan maksimum dan menghilangkan perosak yang tidak diingini dari akaun anda.

Mari kita mulakan.

Tukar kata laluan anda

Perkara pertama yang ingin anda lakukan untuk menghilangkan pelawat yang tidak diingini dari perkhidmatan muzik, podcast dan streaming video Sweden adalah:

  1. Log masuk ke akaun anda dan ubah kata laluan anda.
    • Sekiranya anda tidak dapat log masuk, anda mungkin akan menerima e-mel yang menanyakan mengenai perubahan kata laluan. Ada kemungkinan anda menghapusnya dan jika demikian, Anda harus membuat kata laluan baru. Dari halaman log masuk, klik pada Lupa kata laluan anda? pautan dan ikuti arahan pada skrin.

    • Sekiranya anda tidak dapat menerima e-mel pengesahan, penggodam mungkin telah menukar e-mel akaun anda dalam fail. Untuk membetulkan masalah ini, anda perlu mendapatkan sokongan Spotify. Sediakan nama pengguna dan alamat e-mel anda untuk tujuan pengesahan. Mereka juga akan meminta maklumat tambahan sebagai bukti pemilikan akaun.
  2. Pastikan kata laluan baru yang anda pilih adalah kata laluan yang kompleks dan kuat. Gunakan gabungan huruf besar dan huruf kecil, angka, dan simbol untuk membuat sesuatu yang unik dan sukar bagi algoritma penggodam untuk mengetahui. Panjangnya minimum 8 aksara dan mengandungi sifar kata yang koheren.

Mengemas kini kata laluan anda ke sesuatu yang unik dengan rangkaian huruf, nombor, dan simbol akan memastikan bahawa akaun anda kini selamat. Namun, masih ada beberapa perkara yang ingin anda lakukan untuk mengelakkan penyusupan di masa hadapan.

Sahkan bahawa Maklumat Akaun Anda Belum Diubah

Pergi ke Ikhtisar Akaun anda dan baca setiap maklumat terperinci dengan teliti. Anda mencari sesuatu yang tidak biasa kerana penggodam, dalam banyak keadaan, akan mengubah maklumat akaun. Ini berfungsi untuk membantu mereka mengawal akaun anda, terutama ketika menukar alamat e-mel.

Apabila penggodam mengubah alamat e-mel anda yang berdaftar, mereka pada dasarnya menyekat anda. Sebarang percubaan menetapkan semula kata laluan akan dikembalikan kepada mereka. Nasib baik, anda selalu dapat menghubungi Sokongan Spotify untuk mendapatkan bantuan dalam mendapatkan kembali apa yang hilang.

Sangat mungkin juga, jika maklumat kad kredit atau PayPal anda telah dikompromikan, bahawa penggodam telah "menaik taraf" akaun anda pada wang anda. Tepat di bawah Gambaran Keseluruhan Akaun, anda dapat melihat rancangan mana yang anda langgani sekarang. Sekiranya ia telah diubah menjadi sesuatu yang tidak anda ingat untuk membeli, segera hubungi Sokongan Spotify.

Apl dan Peranti yang Tidak Dibenar

Setelah memeriksa maklumat profil asas anda dan memastikan bahawa anda tidak dikenakan bayaran lebih dari yang dimaksudkan, anda perlu memeriksa Aplikasi yang disambungkan. Penggodam mungkin telah menghubungkan profil dari aplikasi yang tidak anda kenali. Untuk menghapusnya, klik pada Cabut Akses butang. Untuk mendapatkan semula akses melalui aplikasi ini, pengguna akan memerlukan log masuk dengan bukti kelayakan yang sesuai, yang jika anda mengikuti panduan ini dari lompatan, bermaksud kata laluan baru anda.

Akhirnya, kembali ke tab "Gambaran Keseluruhan Akaun" dan tatal untuk mencari Keluar Ke Mana sahaja butang. Klik dan setiap peranti yang masuk ke akaun anda akan dimatikan. Oleh itu, walaupun e-mel anda telah disusupi tetapi anda berjaya mengembalikannya melalui akaun Facebook anda yang disegerakkan, mereka yang peranti mereka telah dikeluarkan dan tidak mengetahui kata laluan baru anda tidak akan dapat memperoleh semula akses.

Langkah Keselamatan Lain

Kadang-kadang, sebelum akaun anda menjadi mangsa, penyerang telah menyalahgunakan maklumat anda di tempat lain melalui penggunaan virus yang disebut Trojan Horse. Program kecil yang licik ini dirancang untuk melanggar keselamatan sistem komputer anda dengan menyamar sebagai fungsi PC yang tidak mengancam.

Ini dapat diperoleh melalui interaksi yang anda buat semasa dalam talian dengan anggapan tidak membahayakan. Sama ada iklan yang diklik atau muat turun cetak rompak, Trojan membuat pintu belakang ke komputer anda di mana penyerang dapat mengulanginya sebanyak yang mereka mahukan, kapan pun mereka mahu. Tidak perlu kebenaran.

Sekiranya mesin anda dijangkiti, semua yang dilakukan hingga ke tahap ini mungkin sia-sia. Segala perubahan yang dibuat dapat dilihat oleh penggodam kerana perisian hasad pada peranti anda hanya akan menangkapnya dan mengirimkannya kembali. Pertaruhan terbaik adalah dengan menjalankan perisian anti-virus untuk mencari perisian hasad pada mesin anda untuk dikuarantin dan menghilangkan ancaman secepat mungkin.

Soalan Lazim

Keselamatan dalam talian anda sangat penting. Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai melindungi akaun Spotify anda, kami ada jawapannya di sini!

Bolehkah saya log keluar dari satu peranti sahaja?

Sayangnya tidak tanpa mempunyai akses langsung ke peranti itu. Sekiranya anda melakukannya, cukup klik ‘Profil’ dan ‘Keluar’ dari penyemak imbas web atau Tetapan Cog (di sudut kanan atas) dan ‘Log Keluar’ dari aplikasi Spotify.

Seperti yang telah kita lihat dengan banyak perkhidmatan streaming, tidak ada pilihan untuk log keluar dari satu peranti dari jarak jauh. Anda perlu keluar dari semua peranti seperti yang disebutkan di atas, kemudian log masuk semula pada peranti yang ingin anda teruskan mendengar Spotify.

Adakah Spotify menawarkan pengesahan dua faktor?

Malangnya tidak. Walaupun kami tidak pasti mengapa (ini adalah ciri keselamatan yang sangat berguna), syarikat itu menyatakan mereka berusaha untuk membawa ciri tersebut kepada pengguna Spotify.

Sementara itu, anda akan menerima kemas kini melalui e-mel mengenai perubahan pada akaun anda. Anda mesti selalu memeriksa halaman akaun anda di Spotify untuk memastikan alamat e-melnya betul. Sekiranya anda mendapat e-mel baru, pastikan untuk memperbaruinya di akaun Spotify anda.

Sekiranya saya mengeluarkan seseorang dari akaun saya, adakah mereka akan diberitahu?

Tidak. Komunikasi akaun hanya ditujukan kepada pemilik akaun dan maklumat hubungan yang ada dalam fail. Pengguna akan membuka aplikasi atau penyemak imbas web mereka hanya untuk mengetahui bahawa mereka telah log keluar. Dengan andaian anda mengemas kini kata laluan anda, mereka akan mendapat kesalahan kata laluan yang salah.