PC & Mudah Alih

Cara Menghalau Seseorang dari Google Doc

Google menyediakan penggunanya perkhidmatan dalam talian, Dokumen Google, yang memungkinkan mereka membuat, berkongsi, dan menyimpan pelbagai dokumen. Dokumen yang dibuat dalam talian menjadikannya usaha kolaboratif yang lebih lancar dan cekap antara beberapa peserta. Anda dapat memberikan akses kepada pengguna mana pun dengan e-mel, Gmail atau sebaliknya, untuk mengambil bahagian dalam dokumen tertentu. Mereka yang dijemput dapat melakukan beberapa perkara yang berbeza bergantung pada kebenaran akses yang diberikan.

Cara Menghalau Seseorang dari Google Doc

Edit Dengan memberikan kebenaran ini, penerima dapat membuat perubahan pada dokumen. Pengguna yang boleh menyunting juga boleh memberi komen dan melihat dokumen tersebut.

Komen Mereka yang mempunyai kebenaran ini dapat memberikan komen pada dokumen, tetapi tidak dapat mengedit dokumen itu sendiri.

Pandangan Pengguna yang dapat melihat hanya diberi akses untuk tujuan pemerhatian. Mereka tidak dapat mengedit atau meninggalkan komen.

Kadang-kadang, mereka yang anda beri akses dengan Edit kebenaran, boleh menyebabkan masalah yang tidak dijangka dalam dokumen atau memutuskan untuk meninggalkan projek dengan alasan apa pun. Apabila berlaku seperti ini, wajar untuk mencabut kebenaran untuk dokumen tersebut.

Sekiranya anda ingin membuang seseorang daripada terlibat dalam dokumen bersama anda, maka artikel ini membuat anda dilindungi. Saya akan membahas apa yang diperlukan untuk menarik akses pengguna, menolak mereka pautan ke projek, menghapus projek dengan pengguna lain yang dilampirkan, dan juga mengelakkan pengguna yang terlibat memuat turun, menyalin, dan berkongsi dokumen dengan orang lain.

Mengeluarkan Pengguna dari Dokumen Google yang Dikongsi

Terdapat dua cara untuk berkongsi Dokumen Google dengan pengguna dalam talian yang lain; jemputan e-mel atau pautan terus. Cara seseorang dijemput adalah penting bagi cara anda membawanya daripadanya.

Berhenti berkongsi dengan pengguna yang dijemput:

  1. Buka sama ada Dokumen Google atau Google Drive di penyemak imbas internet anda. Google Chrome lebih disukai kerana alasan yang jelas tetapi mana-mana penyemak imbas harus melakukannya.

  2. Pilih dan sorot fail atau folder di Google Drive yang anda kongsi. Untuk Dokumen Google, anda perlu membuka fail yang dikongsi secara langsung.

  3. The Berkongsi ikon akan berbeza bergantung pada bagaimana anda memutuskan untuk memilih fail atau folder.
    • Di Google Drive, Berkongsi ikon kelihatan seperti siluet manusia dengan tanda + di sebelahnya dan terletak di paling kanan menu lungsur "Pemacu Saya" di bahagian atas.

    • Dengan Dokumen Google terbuka, anda boleh menemui warna biru Berkongsi butang di sebelah kanan atas skrin.

  4. Dari tetingkap timbul "Kongsi dengan orang dan kumpulan", cari pengguna yang ingin anda hapus kebenaran berkongsi.

  5. Di sebelah orang yang ingin anda kecualikan dari dokumen, kursor dan klik Keluarkan.

  6. Selesaikan proses dengan mengklik Jimat.

Berhenti berkongsi pautan:

  1. Sekali lagi, buka dan log masuk ke Google Drive atau Google Docs di penyemak imbas web pilihan anda.
  2. Pilih atau buka fail atau folder yang sedang dikongsi.
  3. Buka tetingkap "Kongsi dengan orang dan kumpulan" dengan mengklik salah satu Berkongsi ikon atau butang Kongsi biru.
  4. Klik "Ubah" di bahagian Dapatkan pautan.

  5. Sekiranya anda ingin menolak akses melalui pautan ke semua orang selain yang anda pilih secara khusus, pilih "Terhad" dan kemudian klik Selesai.

    • Sekiranya anda baru-baru ini meletakkan pautan di web untuk penggunaan awam, ini bermaksud bahawa pautan tersebut dapat ditemui melalui carian Google. Di tetingkap ini, anda boleh mengubahnya agar hanya mereka yang mempunyai pautan atau yang dibenarkan secara khusus menjadi satu-satunya pengguna yang dapat mengakses dokumen tersebut.
    • Untuk menghadkan akses kepada mereka yang mempunyai pautan, pilih "Sesiapa sahaja yang mempunyai pautan". Anda kemudian dapat mengubah izin akses ke "Viewer", "Commenter", atau "Editor".

    • Untuk menghadkan akses kepada mereka yang telah dijemput, pilih "Terhad".
    • Klik Selesai apabila selesai.

Mengurangkan pautan anda menjadikannya hanya anda dan mereka yang emailnya telah dikongsi oleh Google Doc, dapat melihat dokumen tersebut.

Cegah Fail Yang Dikongsi Anda Dikongsi Dengan Orang Lain

Sesiapa yang mempunyai Edit akses boleh memilih untuk berkongsi fail dengan sesiapa sahaja yang mereka mahukan. Sekiranya anda memilih satu-satunya yang boleh berkongsi fail (sebagai pemilik):

  1. Dari tetingkap "Kongsi dengan orang dan kumpulan", klik Ikon Cog di sudut kanan atas.

  2. Di bawah bahagian "Kongsi dengan tetapan orang", anda akan menemui kotak centang bertanda "Editor dapat mengubah izin dan berkongsi".

  3. Nyahtanda kotak dan tekan anak panah belakang.
  4. Klik Selesai.

Sekiranya anda berusaha mencegah hal ini terjadi pada folder, folder tersebut hanya akan berlaku pada folder dan bukan pada isi. Anda perlu menerapkan perubahan ini pada setiap fail yang anda inginkan agar tetapan ini diterapkan.

Melarang Memuat turun & Mencetak Fail Yang Dikongsi

Anda boleh membuatnya supaya tidak ada orang di luar mereka yang mempunyai Edit izin, boleh memuat turun atau mencetak fail bersama anda. Google membolehkan pengguna yang memiliki akses ke fail bersama anda dapat membagikannya kepada orang lain, menambah atau membuang pengguna lain, dan menyalin, mencetak, atau memuat turun fail tersebut. Ini adalah tetapan lalai.

Untuk mengelakkan perkara ini berlaku:

  1. Dari tetingkap "Kongsi dengan orang dan kumpulan", klik Ikon Cog di sudut kanan atas.
  2. Di bawah bahagian "Kongsi dengan tetapan orang", Anda akan melihat kotak centang bertanda "Penonton dan pengulas dapat melihat pilihan untuk memuat turun, mencetak, dan menyalin".

  3. Nyahtanda kotak dan tekan anak panah belakang.
  4. Klik Selesai.

Ini tidak akan menghalang pengulas dan penonton menggunakan program tangkapan skrin untuk menyalin apa yang kelihatan pada dokumen. Satu-satunya cara untuk melakukannya adalah dengan membuang ketersediaan dokumen kepada pengguna tersebut.

Memadam Fail Yang Dikongsi Semasa Anda Pemilik (Atau Tidak)

Mungkin ada kemungkinan anda tidak lagi ingin mengendalikan Google Doc dan ingin mencuci tangan anda dari semuanya. Ketahuilah bahawa jika anda bukan pemiliknya, semua pengguna yang saat ini memiliki akses ke file akan tetap dapat mengaksesnya setelah anda pergi. Sekiranya anda pemiliknya, semua pengguna yang saat ini memiliki akses ke fail masih dapat membukanya selagi belum dihapus secara kekal.

Untuk menendang diri anda dari Dokumen Google:

  1. Buka Google Docs atau Google Drive di penyemak imbas web anda.
  2. Sekiranya di Google Drive, anda boleh menghapus folder atau fail dengan menyorotnya dan mengklik pada Tong sampah ikon ke kanan atas skrin. Anda juga boleh mengklik kanan fail atau folder dan memilih Keluarkan dari menu.

  3. Sekiranya di Google Docs, klik kiri Lebih banyak lagi ikon (titik tiga) terletak di sebelah kanan dokumen yang ingin anda alih keluar. Dari menu, pilih Keluarkan.

Ini akan meletakkan fail atau folder ke dalam tong sampah anda. Fail atau folder masih tidak dihapus secara kekal, walaupun sampah anda akan dibersihkan secara automatik setiap 30 hari. Walaupun Dokumen dihapus secara kekal, anda mempunyai 25 hari untuk menuntut semula jika perlu.

Sekiranya anda merancang untuk menghapus Dokumen Google secara kekal, lebih baik memberikan hak milik kepada rakan kongsi yang lain. Itu melainkan jika anda mahu ia hilang selamanya.