PC & Mudah Alih

Ulasan K-Meleon

Ulasan K-Meleon

Gambar 1 dari 4

Halaman utama K-Meleon PC Pro

Halaman utama BBC K-Meleon
Dokumen Google K-Meleon
Pencarian K-Meleon

K-Meleon mungkin mempunyai ikon haiwan yang comel, tetapi pastinya bukan penyemak imbas paling mesra pengguna yang pernah kita temui. Dari awal, penyemak imbas kuno ini akan membuat pengguna berpengalaman malah bingung - apalagi pemula komputer yang mungkin tersandung di K-Meleon dalam undi penyemak imbas EU.

Halaman utama K-Meleon PC Pro

Tidak ada cara mudah untuk mengimport penanda halaman anda dari penyemak imbas lain, misalnya: anda boleh mengarahkan K-Meleon secara manual di folder penanda buku Firefox, tetapi ada amaran buruk mengenai kerosakan data jika anda kebetulan membuka Firefox pada masa yang sama, yang sukar memberi inspirasi keyakinan. Hanya untuk menambah kekeliruan, K-Meleon menyertakan pautan ke Bookmark Add-ons, tetapi ini hanya mengarahkan ke halaman utama Firefox Add-Ons, yang meminta anda memuat turun Firefox jika anda mencuba dan memasangnya.

Itu jauh dari satu-satunya masalah dengan penyemak imbas sumber terbuka ini. Ia menawarkan penyemakan imbas tab, tetapi tab tersembunyi secara tersembunyi kecuali anda mengaktifkan semula bar alat secara manual. Dan kerana K-Meleon menjalankan enjin rendering Gecko 1.8 - yang dibakar oleh Firefox pada bulan Jun 2008 dengan pelepasan Firefox 3 - laman web seperti Google Docs memberi amaran bahawa sokongan untuk penyemak imbas anda telah berakhir kerana terlalu lama. Versi baru K-Meleon dengan enjin Gecko 1.9 yang dikemas kini sedang dalam proses.

Enjin rendering yang semakin tua mungkin menjelaskan mengapa penyemak imbas berasa sedikit lembap dalam penggunaan sehari-hari. Prestasi JavaScriptnya juga dapat ditingkatkan: sekurang-kurangnya dua kali lebih lambat daripada penyemak imbas lain yang menggunakan penanda aras SunSpider, dan bukannya merugikan tuntutannya sebagai penyemak imbas web "sangat pantas". Di sisi positifnya, skor ujian ACID 3 53 adalah terhormat, ini adalah salah satu penyemak imbas paling berkesan dalam ujian, dan pemasang 5.7MB tidak akan menyusahkan pengguna yang menggunakan sambungan dailan, menjadikannya pilihan yang baik untuk mereka pada perkakasan lama atau terhad.

Sekiranya anda menjalankan K-Meleon pada komputer yang sudah reput, anda akan merasa seperti di rumah sendiri, kerana antara muka berwarna kelabu dan ikon kuno mengingatkan kita pada penyemak imbas yang lahir pada era Windows XP.

Penyemak imbas mempunyai beberapa sentuhan yang bagus. Gerakan tetikus - yang membolehkan anda melakukan tindakan seperti Kembali dan Maju dengan menekan butang klik kanan dan mengacak tetikus - berfungsi dengan baik. Dan pilihan satu klik untuk menyekat iklan, kuki dan Flash akan menyenangkan orang yang tidak mahu terganggu semasa mereka menyemak imbas. Memang, dengan iklan dimatikan, K-Meleon tiba-tiba berubah menjadi gazelle yang sedang melayari.

Tetapi K-Meleon kekurangan ciri sengaja dan sangat. Bahkan beberapa inovasi yang membuatnya masuk ke dalam penyemak imbas adalah aneh. Ambil butang carian, misalnya, yang memunculkan kotak pop-up untuk memasuki carian Google anda. Mengapa tidak hanya memaut terus ke laman utama Google, di mana ciri seperti carian yang dicadangkan dan carian lanjutan dapat digunakan? Benar, anda boleh memasukkan istilah carian ke dalam bar alamat dan kemudian menekan butang carian untuk memunculkan hasil Google, tetapi kemudian Chrome membolehkan anda mengetik pertanyaan carian terus ke bar alamat.

Sekiranya anda mahukan penyemak imbas ringan yang dapat berjalan dengan senang hati pada hampir semua PC, anda boleh melakukan lebih buruk daripada K-Meleon. Tetapi dalam dunia penyemakan imbas moden, anda juga boleh melakukan jauh lebih baik.

Perincian

Subkategori perisian pelayar web

Sokongan sistem operasi

Sistem operasi Windows Vista disokong? iya
Sistem operasi Windows XP disokong? iya
Sistem operasi Linux disokong? tidak
Sistem operasi yang disokong oleh Mac OS X? tidak
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found