Media Sosial

Bagaimana Mengetahui jika Seseorang Membaca Mesej di WhatsApp

Menghantar mesej teks dan tidak mendapat balasan segera, atau bahkan dalam satu jam, boleh mengganggu. Sekiranya anda pernah mengalami ini, anda tahu itu bukan perasaan yang menyenangkan apabila seseorang memerlukan berjam-jam atau bahkan berhari-hari untuk menghubungi anda. Tetapi bagaimana anda tahu sama ada mereka membaca mesej anda?

Bagaimana Mengetahui jika Seseorang Membaca Mesej di WhatsApp

Nasib baik, WhatsApp adalah salah satu aplikasi dengan sistem yang hebat yang memudahkan untuk melihat apakah seseorang telah menerima dan membaca mesej anda. Dalam artikel ini, kami akan memberi anda panduan langkah demi langkah terperinci mengenai cara mengetahui jika seseorang membaca mesej anda di WhatsApp, jadi pastikan anda terus membaca.

Terdapat pelbagai cara yang dapat anda tentukan jika seseorang membaca mesej anda di WhatsApp. Anda boleh melihat tanda semak atau maklumat mesej. Lebih-lebih lagi, anda bahkan boleh memeriksa untuk mengetahui sama ada seseorang telah mendengar pesanan suara yang anda kirimkan kepada mereka.

Semak Tanda Semak Mesej Anda

Salah satu ciri WhatsApp yang hebat adalah sistem tanda semaknya. Selepas setiap mesej yang anda hantar, anda akan melihat tanda semak yang mempunyai makna yang berbeza.

Sekiranya anda melihat satu tanda semak berwarna kelabu di sebelah mesej anda, itu bermaksud mesej anda telah dihantar, tetapi tidak dihantar. Ini boleh berlaku sekiranya internet penerima dimatikan atau tidak ada isyarat.

Sekiranya anda melihat dua tanda semak berwarna kelabu di sebelah mesej anda, ini bermaksud mesej anda berjaya dihantar ke penerima.

Sekiranya anda melihat dua tanda semak biru di sebelah mesej anda, ini bermaksud penerima telah membacanya.

Sekiranya anda berada dalam sembang kumpulan, anda akan melihat dua tanda semak biru hanya apabila semua ahli telah membaca mesej tersebut. Sehingga itu, mereka akan kekal kelabu.

Maklumat Mesej

Cara lain untuk memeriksa sama ada seseorang membaca mesej anda adalah dengan melihat maklumat mesej. Inilah cara anda boleh melakukan ini:

 1. Pilih mesej.

 2. Ketik ikon tiga titik di sudut kanan atas.

 3. Ketik "Maklumat." Di sana, anda akan melihat apakah dan kapan mesej itu dihantar dan dibaca.

Menghantar Orang itu, Nota Suara

Salah satu pilihan yang ada di WhatsApp adalah menghantar mesej suara. Terdapat dua cara untuk memeriksa sama ada penerima telah memainkan mesej anda.

Semak Tanda Semak dan Ikon Mikrofon

Seperti mesej teks, lihat tanda semak untuk mengetahui apakah orang itu membaca mesej anda. Namun, hanya kerana seseorang membacanya, itu tidak bermaksud mereka mendengarkannya. Itulah sebabnya anda mempunyai ikon mikrofon di sebelah kiri mesej suara anda.

Sekiranya kedua-dua tanda semak berwarna biru dan ikon mikrofon berwarna kelabu, ini bermaksud penerima melihat bahawa anda telah menghantar mesej suara tetapi belum memainkannya.

Sekiranya dua tanda semak dan ikon mikrofon berwarna biru, ini bermaksud penerima melihat dan memainkan mesej anda.

Namun, ada muslihat yang dapat digunakan untuk memainkan mesej suara tanpa menunjukkan ikon mikrofon biru. Ini caranya:

 1. Apabila mesej suara diterima, jangan mainkannya.

 2. Pilih mesej dan ketuk ikon anak panah kanan di kanan atas.

 3. Pilih kenalan dan teruskan mesej kepada mereka.

 4. Buka mesej suara dari sembang itu.

Dengan meneruskan pesanan suara kepada orang lain, penerima pertama dapat memainkannya tanpa ikon mikrofon biru muncul ke pengirim. Namun, perhatikan bahawa pengirim masih dapat melihat mesej mereka dihantar.

Maklumat Mesej

Melihat maklumat mesej adalah cara lain untuk menentukan sama ada seseorang menerima, membaca dan memainkan mesej anda:

 1. Pilih mesej suara anda.

 2. Ketik ikon tiga titik di sudut kanan atas.

 3. Ketik "Maklumat."

 4. Anda akan melihat apakah dan kapan mesej anda dihantar, dilihat dan dimainkan. Sekiranya belum dimainkan, anda akan melihat kapan ia dibaca.

Menyelesaikan Masalah Dengan Menghantar dan Menerima Mesej

Sekiranya anda tidak dapat mengirim dan / atau menerima mesej di WhatsApp, kemungkinan besar masalah ini adalah sambungan internet yang buruk. Namun, ada beberapa kemungkinan sebab lain yang dapat anda selidiki jika anda yakin hubungan anda baik:

 • Anda perlu menghidupkan semula atau menghidupkan semula telefon anda.
 • Nombor yang anda cuba hantar mesej telah menyekat anda.
 • Anda tidak menyimpan kenalan dengan betul. Periksa nombor telefon kenalan.
 • Anda tidak menyelesaikan proses pengesahan dengan betul.

Menyelesaikan Proses Pengesahan

Sekiranya anda ingin menggunakan WhatsApp, memasangnya di telefon anda tidak mencukupi. Anda mesti mengesahkan nombor telefon anda sebelum dapat mengirim dan menerima mesej. Kami telah memberikan panduan langkah demi langkah mengenai cara menyelesaikan proses.

 1. Buka WhatsApp.

 2. Ikuti Dasar Privasi dan Syarat Perkhidmatan dan ketuk "Setuju dan teruskan."

 3. Masukkan kod negara dan nombor telefon anda dan ketuk "Seterusnya."

 4. Mesej akan muncul meminta anda menyemak nombor telefon. Sekiranya anda melakukan kesalahan, ketuk "Edit" untuk membetulkan nombor tersebut. Sekiranya anda memasukkan nombor yang tepat, ketuk "Ok."

 5. Anda akan menerima SMS dengan kod enam digit yang perlu anda masukkan. Sekiranya anda tidak mahu melakukan ini, anda boleh memilih pilihan "Panggil saya" untuk menerima panggilan telefon automatik dengan kod. Sekiranya anda cuba meneka kodnya, anda mungkin disekat sementara untuk meminta yang baru.

 6. Sekiranya anda ingin memulihkan sandaran sebelumnya, ketuk "Teruskan." Sekiranya tidak, ketuk "Tidak sekarang."

Sekiranya anda tidak menerima kod, anda boleh mencuba memeriksa sambungan internet anda, menghidupkan semula telefon anda atau memasang semula aplikasinya.

Masalah Sambungan

Sekiranya anda tidak dapat menghantar atau menerima mesej di WhatsApp, anda mungkin menghadapi masalah sambungan. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda periksa untuk memastikan semuanya berfungsi dengan betul:

 • Mulakan semula telefon anda.
 • Kemas kini WhatsApp.
 • Pastikan mod Pesawat dimatikan.
 • Pastikan Wi-Fi / data anda dihidupkan.
 • Cuba sambungkan ke tempat liputan Wi-Fi.
 • Nyalakan semula penghala Wi-Fi anda.
 • Kemas kini sistem anda.
 • Matikan perkhidmatan VPN jika anda memilikinya.
 • Sekiranya tidak ada yang berfungsi di atas, hubungi pembekal mudah alih anda dan periksa apakah tetapan APN anda dikonfigurasi dengan betul.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Mematikan Resit Baca?

WhatsApp menawarkan pilihan untuk mematikan resit baca:

1. Buka WhatsApp.

2. Ketik ikon tiga titik di sudut kanan atas.

3. Ketuk "Tetapan."

4. Ketik "Akaun."

5. Ketik "Privasi."

6. Matikan butang togol di sebelah "Baca resit."

Sekarang, setiap kali seseorang menghantar mesej kepada anda, mereka hanya dapat melihat bahawa mesej itu diterima. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa ia berfungsi dengan dua cara. Apabila anda menghantar mesej, dan penerima membacanya, anda tidak akan tahu. Anda akan mempunyai dua tanda semak berwarna kelabu di sebelah mesej anda yang hanya menunjukkan bahawa mesej telah dihantar, walaupun mungkin juga telah dibaca.

Lebih-lebih lagi, perlu disebutkan bahawa resit membaca untuk mesej kumpulan dan suara tidak dapat dilumpuhkan.

Bagaimana Saya Menyembunyikan Status Dalam Talian saya?

Sekiranya anda tidak mahu ada orang tahu ketika anda berada dalam talian tetapi anda tidak mahu membalas mesej, atau tidak mahu diganggu, anda boleh menyembunyikan status anda. Dengan cara itu, tidak ada yang akan tahu bila anda aktif.

1. Buka WhatsApp.

2. Ketik ikon tiga titik di sudut kanan atas.

3. Ketuk "Tetapan."

4. Ketik "Akaun."

5. Ketik "Privasi."

6. Ketik "Terakhir Dilihat." Di sini anda boleh memilih siapa yang dapat melihat status dalam talian anda: semua orang, kenalan anda atau tiada siapa. Sekiranya anda ingin melakukan penyamaran sepenuhnya di WhatsApp, ketuk "Tiada siapa."

Perkara penting yang perlu diingat ialah apabila anda mematikan status dalam talian anda, anda juga tidak akan dapat melihat orang lain.

Tetapan privasi tambahan membolehkan anda menetapkan tahap pendedahan yang anda selesa. Sebagai contoh, anda boleh memilih siapa yang dapat melihat foto profil, status, maklumat atau menambahkan anda ke sembang kumpulan.

Bagaimana Saya Menggunakan Lokasi Langsung WhatsApp?

WhatsApp membolehkan anda berkongsi lokasi anda dalam masa nyata dengan kenalan anda. Sekiranya anda berjumpa dengan rakan atau ahli keluarga atau berjalan pulang pada waktu malam, anda boleh menggunakan ciri ini untuk mengemas kini individu atau kumpulan. Inilah cara mengaktifkannya:

1. Buka sembang di mana anda ingin berkongsi lokasi anda.

2. Ketik ikon klip kertas.

3. Ketik "Lokasi."

4. Benarkan WhatsApp mengakses lokasi anda.

5. Ketik "Kongsi lokasi langsung." Anda boleh memilih berapa lama anda mahu berkongsi lokasi: 15 minit, 1 jam, atau 8 jam.

6. Ketuk anak panah di sudut kanan bawah untuk menghantarnya.

7. Jika anda ingin berhenti berbagi lokasi, ketuk "Berhenti berkongsi" dan "Hentikan."

Oleh kerana WhatsApp menggunakan enkripsi end-to-end, anda pasti tidak ada yang dapat melihat lokasi anda kecuali orang yang anda memutuskan untuk membaginya.

Bolehkah Saya Melihat Masa Tepat Mesej Saya Dibaca?

Anda dapat melihat waktu yang tepat ketika mesej anda dibaca dengan memeriksa maklumat mesej.

1. Pilih mesej.

2. Ketik ikon tiga titik di sudut kanan atas.

3. Ketik "Maklumat."

4. Anda akan melihat masa yang tepat seseorang membaca mesej anda. Sekiranya belum dibaca, tetapi sudah dihantar, anda akan melihat masa penghantaran dan baris di bawah "Baca". Setelah penerima membuka mesej, ini akan berubah menjadi masa yang tepat ketika ia dibuka.

Dan Itu Balutan di WhatsApp

Sekarang anda telah belajar bagaimana mengetahui jika seseorang membaca mesej anda di WhatsApp sambil juga mengetahui lebih banyak mengenai penyelesaian masalah dan pilihan privasi yang berbeza. Sekiranya anda ingin memeriksa sama ada seseorang melihat mesej anda, anda boleh melakukannya dengan pelbagai cara, berkat sistem tanda semak dan maklumat mesej WhatsApp.

Adakah anda sering memeriksa status mesej anda di WhatsApp? Beritahu kami lebih banyak di bahagian komen di bawah.