Media Sosial

Cara Mengadakan Sembang Video LAN

Bolehkah anda melakukan sembang video LAN tanpa menggunakan internet? Adakah terdapat perisian sembang video yang hanya menggunakan rangkaian dalaman? Ini adalah soalan yang saya ditanya pada suatu hari di forum teknologi dan saya berjuang untuk mencari jawapannya. Oleh kerana saya menyukai cabaran, saya memutuskan untuk mengetahui.

Cara Mengadakan Sembang Video LAN

Aplikasi sembang video tradisional seperti Skype, WhatsApp, Facebook messenger dan sebagainya semuanya menggunakan internet kerana mudah alih atau bergantung kepada internet. Sekiranya anda ingin berbual di rangkaian dalaman tanpa keluar, pilihan anda menjadi terhad. Terdapat beberapa aplikasi di luar sana yang membolehkan anda melakukan sembang video LAN (Local Area Network - internal network) tanpa menggunakan internet tetapi tidak banyak.

Sembang video LAN

Mula-mula, marilah kita membuat liputan dengan cepat mengenai sebenarnya sembang video LAN. Sembang video biasa menggunakan WhatsApp akan berlaku di internet. Lalu lintas anda akan pergi ke pelayan WhatsApp dan diarahkan ke orang yang anda ajak berbual melalui internet menggunakan protokol VoIP. Perkara yang sama untuk Skype, Facebook Messenger, Facetime dan kebanyakan aplikasi sembang video lain.

Sembang LAN tetap berada dalam rangkaian. Ini bermaksud komputer di rumah, pejabat, kolej atau di mana sahaja anda bercakap antara satu sama lain tanpa meninggalkan rangkaian tempatan. Aplikasi ini mungkin masih menggunakan protokol VoIP tetapi akan diarahkan secara dalaman. Ini mungkin kerana syarikat itu mempunyai sambungan internet yang bermeter, adalah laman web yang selamat tanpa akses internet atau mungkin tidak mahu bersembang video melalui internet. Sebabnya kurang penting daripada caranya.

Saya menjumpai beberapa produk yang kelihatan seolah-olah dapat menjalankan tugas.

Portal SSuite FaceCom

SSuite FaceCom Portal adalah sebahagian daripada rangkaian perisian percuma yang jauh lebih besar yang merangkumi aplikasi pejabat, aplikasi sembang, program pangkalan data, alat keselamatan dan sekumpulan program lain. Saya mesti mengakui bahawa saya tidak pernah mendengar syarikat itu sebelum ini tetapi saya membaca beberapa perkara positif mengenai apa yang mereka buat dan buat. Salah satu keistimewaan mereka adalah perisian LAN.

Portal SSuite FaceCom adalah salah satunya. Ini adalah aplikasi sembang yang berfungsi sepenuhnya di LAN atau melalui internet seperti yang diperlukan. Ia tidak secanggih seperti Skype atau WhatsApp atau sebagai resolusi tinggi tetapi menyelesaikannya. Ini adalah aplikasi Windows tetapi mempunyai versi Mac dan Linux juga. Aplikasi ini kelihatan dan terasa sangat asas tetapi berfungsi dengan baik. Saya menjalani ujian pantas di pejabat dan berjaya mengambil kamera web saya dan membuat panggilan dalam beberapa saat.

OpenMeetings Apache

Apache OpenMeetings dicadangkan kepada saya ketika saya bertanya kepada orang ramai mengenai sembang video LAN. Ia adalah sebahagian daripada projek Apache yang lebih luas dan dapat mengendalikan video melalui LAN dan juga melalui internet. Projek ini adalah sumber terbuka dan dikendalikan oleh pasukan sukarelawan berbakat seperti projek pelayan web. Ia masih dikemas kini dan nampaknya berfungsi dengan baik.

Cabaran dengan Apache OpenMeetings adalah bahawa ia memerlukan sedikit konfigurasi dan persediaan. Dokumentasi di laman web Apache OpenMeetings bagus tetapi tidak kelihatan seperti yang boleh dilakukan oleh pengguna rumah biasa, atau akan disiapkan sendiri. Untuk perniagaan atau perusahaan yang lebih kecil dengan pentadbir IT, ini mungkin hanya yang anda cari.

Kawan

Friends adalah versi open source Slack yang dirancang untuk membiarkan pasukan kecil berkomunikasi. Ia berfungsi melalui internet atau LAN dan dirancang khusus untuk berfungsi walaupun tidak ada sambungan internet. Cabaran di sini adalah memerlukan sedikit konfigurasi untuk disiapkan. Faedahnya ialah sumber terbuka, percuma dan akan berfungsi melalui LAN.

Ia memerlukan Node.js, pengurus pakej JavaScript npm untuk dipasang dan log masuk GitHub untuk digunakan. Selain itu, Friends nampaknya mempunyai semua ciri program sembang LAN yang berfungsi pada kebanyakan sistem. Selagi anda boleh mengkonfigurasinya. Saya tidak dapat menguji program ini sendiri tetapi laman web mempunyai beberapa arahan yang baik dan GitHub adalah ahli tambang emas jadi jika anda terjebak biasanya ada orang di sekitar yang dapat membantu.

Roket.Chat

Rocket. Itu adalah cadangan terakhir saya untuk berbual video LAN. Ini adalah program sumber terbuka lain yang akan berfungsi dengan atau tanpa sambungan internet. Untuk sembang LAN sahaja, anda perlu mengkonfigurasi pelayan anda sendiri tetapi dokumentasinya cukup bagus dan laman web memandu anda melalui persediaan dengan cukup baik.

Rocket.Chat adalah aplikasi lain yang disiapkan untuk menjadi Slack versi sumber terbuka sehingga mempunyai banyak ciri serupa. Sekali lagi, saya tidak dapat mengaturnya sendiri tetapi ulasan dan komen sangat positif, jadi saya rasa patut dicadangkan di sini.