PC & Mudah Alih

Cara Menggunakan Komputer atau Laptop PC anda sebagai Penghala Tanpa Wayar

Bolehkah Saya Menggunakan Laptop Saya sebagai Penghala Tanpa Wayar?

Ya awak boleh! Untuk menyediakan komputer riba Mac atau Windows sebagai penghala tanpa wayar, anda boleh menggunakan aplikasi yang akan melakukan semuanya untuk anda atau menyiapkannya secara manual dalam sistem operasi. Untuk menjadikan komputer riba anda hotspot, ia perlu menggunakan penyesuai Wi-Fi anda. Oleh itu, anda tidak dapat mengakses Internet menggunakan peranti yang sama. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan penyesuai Wi-Fi USB sehingga anda memiliki dua (satu untuk hotspot dan satu untuk Internet.) Walau apa pun, ethernet adalah pilihan terbaik untuk digunakan jika anda boleh, terutamanya kerana lebih pantas dan lebih dipercayai sebagai sumber.

Menggunakan Laptop sebagai Penghala Berwayar pada Windows 10 dan Windows 8

Sekiranya anda menggunakan Windows 10, anda boleh mengubah komputer riba menjadi hotspot WiFi dengan mudah, berkat tetapan yang disertakan sebelumnya. Kemas kini Ulang Tahun menambah kemampuan untuk berkongsi sambungan rangkaian anda, yang merupakan tambahan yang dialu-alukan. Inilah yang anda buat.

 1. Buka menu Tetapan di Windows 10.

 2. Pilih Rangkaian & Internet> Hotspot mudah alih dari menu sebelah kiri.

 3. Togol Kongsi sambungan Internet saya dengan peranti lain untuk dihidupkan.

 4. Hidupkan Wi-Fi pada peranti lain dan cari rangkaian.
 5. Sertailah rangkaian yang dibuat oleh komputer riba anda. Nama rangkaian disenaraikan di tetingkap "Kongsi sambungan internet saya".
 6. Ketik kata laluan rangkaian pada peranti lain, yang juga tertera di tetingkap "Kongsi sambungan internet saya".

Anda kini seharusnya dapat mengakses internet menggunakan komputer riba sebagai tempat liputan Wi-Fi.

Sekiranya anda menggunakan Windows 8, anda masih boleh membuat hotspot Wi-Fi, tetapi memerlukan sedikit lebih banyak konfigurasi.

 1. Navigasi ke Panel kawalan >Jaringan rangkaian.

 2. Klik kanan penyesuai Wi-Fi anda dan pilih Hartanah.

 3. Pilih Berkongsi dan tandai kotak di sebelah "Benarkan pengguna rangkaian lain berhubung melalui sambungan Internet komputer ini."

 4. Buka arahan arahan sebagai Pentadbir. Menu Mula Windows
 5. Taipkan perkara berikut: netsh wlan set mode hostnetwork = izinkan ssid = "" key = "" dan, tekan Masukkan. ID ANDA adalah nama rangkaian dan PASSWORD adalah kata laluan rangkaian. Arahan prompt
 6. Sekarang, taip: netsh wlan mulakan hostnetwork dan tekan Masukkan. Arahan Perintah 2
 7. Kemudian, taip: netsh wlan tunjukkan hostnetwork untuk memeriksa bahawa semuanya berfungsi dengan betul. Arahan Perintah 3

Anda kini boleh bergabung dengan rangkaian Windows 8 pada peranti anda yang lain. Cari dan sambungkan, seperti biasa, memasukkan SSID dan kata laluan apabila diminta.

Hotspot Windows 8 atau Windows 10 Tidak Berfungsi?

Sekiranya anda mencuba langkah di atas untuk menggunakan komputer riba Windows 8 atau Windows 10 anda sebagai penghala tanpa wayar dan ia gagal berfungsi, mungkin ada beberapa sebab. Berikut adalah masalah hotspot windows yang paling biasa.

Masalah # 1: Sambungan Kabel Rangkaian Buruk

Kabel boleh melihat barang di luar tetapi rosak di bahagian dalam, terutamanya kerana wayar rapuh dan nipis, dan hujungnya boleh longgar atau usang.

Masalah # 2: Penghala Lama

Penghala lama yang hampir tidak serasi dengan perkakasan dan pemacu Wi-Fi komputer riba anda boleh memutuskan atau tidak menyambung sama sekali setiap kali anda menggunakan penyesuai Wi-Fi kedua untuk sumber internet anda.

Masalah # 3: Penambatan dari Telefon Pintar Anda

Apabila menggunakan telefon pintar Android atau Mac anda sebagai alat penambat pada windows 8 atau 10, ia tidak dikenali sebagai sumber internet di bawah aplikasi atau pemacu tertentu. Ya, ia berfungsi, tetapi beberapa aspek Windows tidak mengenali ethernet USB sebagai sambungan internet yang sah, walaupun pada tahap tertentu. Ini kerana aplikasi penambatan yang digunakan seperti pdaNet dan EasyTether tidak menawarkan pengalamatan IP automatik atau menguruskan beberapa IP seperti fungsi aplikasi hotspot Wi-Fi dan telefon. Jadi, Windows menjadi keliru kerana sekatan komunikasi dan pertukaran data antara keduanya. Bagaimanapun, penambatan benar-benar dirancang untuk menyambung ke satu peranti sahaja.

Penting untuk diperhatikan bahawa anda BOLEH berkongsi sambungan ethernet anda semasa menggunakan pilihan aplikasi pihak ketiga.Sebagai contoh, pdaNet menawarkan Wi-Fi langsung (hotspot sebenarnya menggunakan isyarat data telefon anda), Wi-Fi Share (Beta), yang secara automatik mengatur hotspot di komputer riba anda yang disambungkan menggunakan sambungan tether yang ada, dan fungsi internet Bluetooth.

Untuk perkongsian Wi-Fi dengan telefon pintar Samsung, lihat artikel tentang cara menggunakan Wifi-Hotspot pada Samsung Galaxy S9 atau S9 Plus.

Gunakan Laptop Apple sebagai Penghala Tanpa Wayar

Sekiranya anda ingin menggunakan MacBook atau MacBook Pro sebagai hotspot WiFi, anda boleh. Batasan yang terdapat pada Windows 8 dan 10 juga berlaku untuk komputer riba Apple, yang memerlukan sambungan ethernet untuk Internet dan penyesuai Wi-Fi anda untuk hotspot. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Pilih Logo Apple dan kemudian Keutamaan Sistem.
 2. Pilih Berkongsi dan kemudian perkataan "IPerkongsian nternet ” dari senarai di sebelah kiri. JANGAN klik kotak lagi. Klik perkataan sebagai gantinya.
 3. Pilih Ethernet sebagai sumber dan Wi-Fi dalam kotak "Ke komputer menggunakan".
 4. Pilih bagaimana peranti lain akan bersambung ke Mac anda di baris seterusnya.
 5. Kembali ke Berkongsi> Perkongsian Internet dan tandakan kotak.
 6. Klik Mulakan di tetingkap pop timbul yang muncul.
 7. Klik okey dalam semua arahan sekiranya ada.
 8. Imbas rangkaian yang tersedia pada peranti anda yang lain dan gunakan nama dan kata laluan rangkaian dari Langkah 4.

Kedua-dua sistem operasi Windows dan Mac menyokong pelbagai penyesuai Wi-Fi, tetapi anda mungkin mengalami masalah ketika menggunakan kaedah ini. Anda perlu mengkonfigurasi kedua-dua penyesuai Wi-Fi secara manual dengan alamat IP yang berbeza dan menggunakannya untuk akses tempatan sahaja. Ini memberitahu OS untuk memilih satu untuk lalu lintas internet dan satu untuk lalu lintas IP tempatan.

Sekiranya anda menggunakan Apple, anda juga perlu meletakkan penyesuai WiFi berkemampuan internet paling tinggi, jadi ia mengutamakannya.

Selain menggunakan aplikasi atau program pihak ketiga untuk membolehkan perutean hotspot tanpa wayar, ini adalah satu-satunya cara untuk menyelesaikan tugas.