PC & Mudah Alih

Ulasan Asus EeeBook X205TA

£ 175 Harga semasa dikaji

Pasti ada sesuatu dari netbook dalam generasi baru Windows 8.1 dengan peranti Bing, jadi sangat sesuai bahawa Asus telah menghidupkan semula jenama EeeBook dengan contoh barunya. Pada kesan pertama, sangat mengagumkan, dengan kemasan sampanye matte yang diterapkan pada semua bar plastik papan kekunci dan bingkai di sekitar skrin. Untuk komputer riba bernilai £ 175, wajar untuk mengatakan bahawa Asus adalah sesuatu yang menarik. Lihat juga: Komputer riba terbaik tahun 2015

Ulasan Asus EeeBook X205TA

asus-x205ta-depan-lurus-on

Ulasan Asus EeeBook X205TA: kualiti binaan dan paparan

Rasa tidak begitu mewah. Walaupun pangkalannya tampak cukup padat, layarnya fleksibel dan tipis, bahkan dibandingkan dengan saingan anggaran. Namun, dengan berat kurang dari 18mm dan berat 980g, ini adalah Windows 8.1 paling nipis dan ringan dengan komputer riba Bing yang belum pernah kita lihat.

Paparan 11.6in, 1,366 x 768 merupakan langkah besar dari yang biasa kita lihat di netbook juga. Cerah, maksimum 288cd / m2, dan kontras 414: 1 tidak dapat dihirup. Malangnya, ia jatuh pada kedalaman dan kekayaan warnanya. Bukan sahaja mereka kelihatan rata, tetapi gamut paparan hanya merangkumi 55% dari standard sRGB. Pembesar suara sama buruknya: sangat terang, dua kali kurang ajar dan terus terang tidak selesa untuk didengarkan.

asus-x205ta-papan kekunci-atas-bawah

Ulasan Asus EeeBook X205TA: penyambungan dan prestasi

Sudut telah dipotong pada sambungan, tanpa port USB 3, dan hanya dua USB 2. Asus juga telah memilih slot microSD dan penyambung mikro-HDMI apabila sambungan bersaiz penuh boleh dikatakan lebih berguna. Tidak ada banyak ruang penyimpanan, dengan hanya ruang 16.9GB yang tersedia setelah Windows, aplikasi Asus dan partisi pemulihan mempunyai bahagiannya, walaupun ini bukan masalah dengan mesin yang berfokus pada awan. Langganan Office 365 Peribadi selama 1 tahun dengan storan 1TB disertakan.

sisi-asus-x205ta

Isu terbesar X205TA adalah prestasi. CPUnya adalah pemproses Bay Trail-T Atom Z3735F dengan empat teras berjalan pada 1.33GHz, yang tidak dapat mengikuti sistem Celeron yang lebih cepat yang telah kita lihat.

Anda akan dapati kelajuan yang mencukupi untuk melayari laman web atau mengerjakan dokumen Word, tetapi komputer riba ini tidak sekuat atau serba boleh seperti HP Stream 11 atau harga yang sama Acer Aspire ES1-111M. Di sisi positifnya, hayat bateri sangat hebat, bertahan lebih dari 14 jam dalam ujian penggunaan cahaya kami. Walaupun di sini, Acer tidak ketinggalan.

Ulasan Asus EeeBook X205TA: keputusan

Membangun cloudbook yang kompetitif adalah permintaan yang sukar dalam menghadapi persaingan yang begitu ketat, dan sementara Asus telah melakukan banyak hal, banyak kekurangan menjadikan X205TA sukar untuk dicadangkan. Sekiranya anda mencari komputer riba yang sangat berpatutan dan berpatutan, maka sayangnya EeeBook X205TA tidak cukup baik untuk ditandingi Aliran HP 11 - itulah yang kita beli.