PC & Mudah Alih

Ulasan Asus X200MA

£ 199 Harga semasa dikaji

Asus, salah satu penguasa komputer riba kos rendah, cuba menyerang lagi dengan Asus X200MA. Walaupun lebih mahal daripada stablematenya yang kami kaji baru-baru ini, EeeBook X205TA, tambahan £ 20 yang dibelanjakan untuk Asus X200MA nampaknya berbaloi. Ini memberi anda spesifikasi yang lebih kuat dan lebih banyak penyimpanan tempatan, walaupun dengan mudah dibawa dan hayat bateri.

Ulasan Asus X200MA

Ulasan Asus X200MA: reka bentuk

Sampel ulasan kami hadir dalam warna hitam seperti perniagaan, tetapi anda juga boleh menemui X200MA dalam kemasan merah, biru dan putih yang menarik. Terdapat sedikit corak tekstur yang berliku di sekeliling papan kekunci dan penutupnya, dan profil berbentuk baji yang melengkung meninggalkan tangan dalam kedudukan menaip yang baik. Anda dapat melihat tanda-tanda harga X200MA dalam plastik ringan, terutama di bawahnya, tetapi masih terasa lebih sukar daripada EeeBook.

asus-x200ma-depan

Pada sisi negatifnya, juga lebih besar: 16mm lebih lebar, 7mm lebih dalam dan lebih dari 25mm tebal di bahagian belakang mesin. Beratnya ialah 1.24kg - masih ringan, tetapi tidak terlalu ringan seperti X205TA.

Ulasan Asus X200MA: penyambungan dan paparan

Kesambungan juga lebih baik. Anda akan mendapat output video HDMI bersaiz VGA dan penuh di sebelah kiri, bersama dengan port USB 3, sementara dua port USB 2 dan slot kad SD berada di sebelah kanan. Asus juga menggunakan port Ethernet dengan pembukaan yang luas, walaupun hanya mendukung standard 10/100.

Paparannya adalah beg campuran. Di satu pihak, X200MA melakukan tugas yang lebih baik dalam menangani nada yang lebih gelap daripada EeeBook atau Acer Aspire ES1-111M, dan kontrasnya 492: 1 cukup bagus. Sebaliknya, tahap kecerahan maksimum melebihi 200cd / m2 yang agak redup. Dalam praktiknya, kami tidak menemui masalah ini di dalam rumah, di mana ia renyah, dengan warna yang hidup, tetapi dalam keadaan yang lebih cerah, skrin akan segera habis.

papan kekunci asus-x200ma-atas-bawah

Audio agak baik, dengan SonicMaster Speaker Asus mengeluarkan suara dengan nada yang lebih kaya, kejelasan yang lebih baik dan lebar stereo lebih banyak daripada persaingan. Ia terlalu kurang ajar, ringan bass dan jarak pertengahan untuk hiburan serius.

Asus memperoleh mata untuk pad sentuh, yang pada 104 x 60mm, besar untuk komputer riba 11.6 inci. Ia juga responsif. Asus kehilangan beberapa tanda untuk papan kekunci, yang merosakkan susun atur yang masuk akal dan kekunci bersaiz baik dengan tindakan yang sangat ringan dan cetek sehingga sukar untuk mengetahui sama ada anda menekan tombol atau tidak.

Ulasan Asus X200MA: prestasi dan hayat bateri

EeeBook mengagumkan kami dengan hayat baterinya, tetapi bateri lithium-ion 3,300mAh yang tidak boleh ditanggalkan, 3-300mAh X200MA tidak tahan. Kehilangan masa selama enam jam dalam ujian penggunaan cahaya kami, dan berlangsung kurang dari lima jam dalam ujian bateri penggunaan berat kami yang lebih menuntut.

Asus-x200ma-sisi

Walaupun EeeBook dikecewakan oleh pemproses Bay Trail-T Atom, X200MA menggunakan Celeron N2830 yang lebih pantas. Dari segi seni bina, keduanya berdasarkan seni bina mikro Silvermont Intel, tetapi Atom Z3735F quad-core EeeBook terhad kepada 1.33Ghz, mencecah 1.83Ghz dalam mod burst; dual-core Celeron N2830 bermula pada 2.16GHz dan boleh mencapai 2.41GHz.

Malangnya bagi Asus, pesaingnya menggunakan Celeron N2840 dwi-teras di komputer riba mereka, yang meningkatkan lagi pegun, hingga 2.58Ghz, dan mempunyai teras grafik yang lebih pantas. Hasilnya, X200MA masih berjuang untuk menyaingi pesaingnya dalam penanda aras kami. Ini bukan sesuatu yang anda perhatikan setiap hari, tetapi ia menjadikan X200MA sedikit kurang serba boleh.

Ulasan Asus X200MA: keputusan

asus-x200ma-depan-lurus-on

Ini adalah komputer riba yang baik untuk wang, dan, dengan penyimpanan tempatan 500GB, ini adalah PC yang lebih fleksibel daripada HP Stream 11. yang disekat penyimpanan. Sekiranya anda senang bekerja di cloud, HP adalah pilihan yang lebih baik.