PC & Mudah Alih

Komputer riba Vaio akan kembali, tetapi Sony masih tidak terlibat

Sony pernah menjadi pemain yang kurang dinilai di ruang komputer riba ketika ia mempunyai rangkaian komputer riba Vaio di pasaran. Namun, pada tahun 2014, Sony mengembalikan jenama tersebut ke pantai Jepun dan menjualnya kepada Japan Industrial Partners. Kini, setelah empat tahun terkunci di pasar khas Jepun, jenama Vaio memperluas jangkauannya di luar perairan Jepun.

Komputer riba Vaio akan kembali, tetapi Sony masih tidak terlibat Lihat yang berkaitan Cara menghidupkan semula iPod Classic lama anda dengan tinjauan SSD Sony VAIO Pro 13

Komputer riba pertama yang menjauhkan diri dari keselamatan pasar Nippon adalah Vaio S11 dan S13, komputer riba kerja yang biasanya anggun dan bergaya. Dilancarkan di Computex di Taipei, Taiwan, kedua-dua komputer riba ini mempunyai beberapa spesifikasi yang menarik dan harga yang berpatutan.

Dirakam oleh penulis teknologi berpangkalan di Jerman, Roland Quandt, dan dikongsi di Twitter, Vaio S11 dan S13 akan menggunakan pemproses Intel Core i5 dan i7 generasi ke-8, dengan RAM 8GB atau 16GB dan storan SSD 128 GB atau 512GB. Kedua-dua peranti ini juga dilengkapi dengan pilihan modul 4G LTE untuk sambungan semasa dalam perjalanan dan, seperti apa, pembaca cap jari terbina dalam. Perbezaan utama antara S11 dan S13 adalah paparannya. S11 akan mempunyai skrin Full HD 11.6 inci, sementara S13 menawarkan versi 13.3 inci dari skrin IPS yang sama.

Penutup kedua-dua komputer riba juga berfungsi sebagai sokongan untuk papan kekunci, mengangkat peranti untuk meningkatkan sudut untuk menaip, ciri penulis CNET Aloysius Low agak dinikmati. Terdapat juga port LAN, tiga port USB 3.0, HDMI, bicu audio 3.5mm, pembaca kad SD dan - peliknya - port VGA. Sayang sekali tidak ada sokongan USB Type-C, tetapi jelas bahawa ini masih bertujuan terutamanya di pasaran Asia.

Yang paling menarik dari semua ini ialah keseluruhan bungkusan beratnya hanya 850g untuk S11 dan 1.07kg untuk S13 - menjadikan S11 lebih ringan daripada MacBook dan S13 hanya lebih berat.

BACA SETERUSNYA: Cara menghidupkan semula iPod Classic lama anda dengan SSD

Harga belum disahkan untuk mana-mana pasaran di luar Jepun, tetapi dengan harga untuk S11 bermula dari sekitar 103,000 ¥ yang menjadikannya hanya di bawah 700 £. Tidaklah teruk sangat.

Sayangnya, belum diketahui kapan kita akan melihat Vaio S11 menuju ke pantai Eropah. Walaupun syarikat mengatakan bahawa ia mencapai tahap lebih jauh ke depan, kerana tumpuan Computex di pasaran Asia, semua Vaio bersedia untuk mengatakan bahawa mereka membawanya ke Hong Kong dan Taiwan pada pertengahan bulan Julai dan kemudian ke Singapura dan Malaysia pada bulan Ogos . Melihat Vaio juga kadangkala menjual komputer riba ke pasaran AS, kemungkinan S11 dan S13 akan bergerak melintasi Pasifik dan - semoga - ke pantai Eropah juga.

Imej: Twitter