Hiburan

Ulasan Asus VivoBook Pro N552VW: Kuasa besar, harga rendah

Ulasan Asus VivoBook Pro N552VW: Kuasa besar, harga rendah

Gambar 1 dari 17

asus-vivobook-pro-n552vw-penghargaan-leat

asus_vivobook_pro_n552vw_2
asus_vivobook_pro_n552vw_4
asus_vivobook_pro_n552vw_1
asus_vivobook_pro_n552vw_8
asus_vivobook_pro_n552vw_6
asus_vivobook_pro_n552vw_5
asus_vivobook_pro_n552vw_10
asus_vivobook_pro_n552vw_7
asus_vivobook_pro_n552vw_9
asus_vivobook_pro_n552vw_11
asus_vivobook_pro_n552vw_12
asus_vivobook_pro_n552vw_13
asus_vivobook_pro_n552vw_14
asus_vivobook_pro_n552vw_15
asus_vivobook_pro_n552vw_16
asus_vivobook_pro_n552vw_17
£ 900 Harga semasa dikaji

Komputer riba berkuasa tinggi cenderung jatuh ke dalam dua kem yang berbeza pada masa ini. Anda mempunyai komputer riba permainan hebat yang kurang hebat, yang menggunakan kuasa dan spesifikasi sepenuhnya, dan tidak memberikan kemudahan untuk dibawa. Dan kemudian anda mempunyai pilihan mesin yang elegan dan lebih praktikal. Ini adalah kategori di mana Asus VivoBook Pro N552VW termasuk dalam, dan walaupun spesifikasi utamanya lebih banyak persamaan dengan komputer riba permainan (ia sama, sebenarnya, seperti Republic of Gamers GL552VW milik Asus), ia memotong lebih banyak sosok yang halus dan elegan.

Di bahagian luar, terdapat tanda bulat logam sepusat logam tanda dagangan Asus, menyerupai alur rekod vinil, sementara di dalamnya terdapat dulang papan kekunci perak yang berkelas. Diakui, saya melihat sedikit kelonggaran di dasar papan kekunci, tetapi itu tidak terlalu membimbangkan, dan sisa binaan dan reka bentuknya, sementara tidak sesuai dengan standard tinggi yang ditetapkan oleh rangkaian XPS Dell atau MacBook Pro Apple dan komputer riba Air, cukup baik.

Untuk semua penampilannya yang berkelas, N552VW masih cukup tinggi, berukuran 29.9mm tebal dan berat 2.5kg, jadi ini bukan komputer riba terbaik untuk dibawa sepanjang hari. Sebilangan besarnya dapat dikaitkan dengan pemacu DVD bawaannya, tetapi bezel hitam tebal di sekitar paparan juga menurunkan daya tarikan keseluruhannya.

Namun, ini jelas dirancang sebagai komputer riba pengganti desktop dan bukannya mudah alih yang nipis dan ramping, yang menjadikan sentuhan lebih mudah untuk memaafkan dimensinya yang agak berat.

[galeri: 4]

Asus VivoBook Pro N552VW: Papan kekunci, pad sentuh dan sambungan

Dan ada banyak lagi di sini untuk mengesyorkan VivoBook. Papan kekunci, khususnya, sangat selesa untuk ditaip. Kunci mempunyai banyak perjalanan dengan tindakan perasaan positif untuk setiap penekanan tombol, dan mereka semua duduk tepat di mana jari anda mengharapkannya, yang bermaksud saya tidak mempunyai tempoh aklimatisasi dan hanya melakukan kesalahan yang sangat jarang terjadi. Satu-satunya kekecewaan adalah bahawa model UK VivoBook Pro tidak mempunyai lampu latar.

Pad sentuh yang besar juga selesa digunakan, dan permukaannya yang licin dan licin membolehkan jari anda meluncur melintang tanpa banyak rintangan. Rasanya indah dan responsif semasa ujian, dengan butang tetikus bersepadu yang berfungsi dengan baik.

Ukuran komputer riba yang cukup besar bermaksud terdapat banyak ruang untuk port dan soket. Untuk data, anda mendapat tiga port USB 3 dan satu USB 3.1 Type-C. Terdapat juga output HDMI bersaiz penuh dan DisplayPort mini untuk menyambungkan paparan luaran. Pemacu DVD-RW tersebut di sebelah kanan dan terdapat juga ruang untuk pembaca kad SD dan Gigabit Ethernet. Tanpa wayar, sementara itu, dilindungi oleh Wi-Fi 802.11ac dan Bluetooth 4.0. [Galeri: 5]

Paparan dan Penceramah

Perbezaan besar lain yang memisahkan VivoBook dari rakannya dari Republic of Gamers - selain dari reka bentuk - adalah paparannya. Di mana banyak komputer riba permainan menggunakan panel resolusi 15.6in 1.920 x 1.080 standard, VivoBook Pro menggunakan skrin IPS 3,840 x 2.160 yang sangat unggul.

Ini bukan hanya memiliki level hitam yang lebih rendah dari 0.49cd / m2 (dengan kecerahan yang ditetapkan ke maksimum) daripada ROG, tetapi juga lebih cerah, mencapai 288cd / m2. Itu masih belum sesuai untuk paparan terbaik dalam perniagaan, tetapi sekurang-kurangnya ia merangkumi 81% gamut warna sRGB yang layak, yang merupakan langkah yang pasti dari peningkatan 61% ROG.

Sudah tentu terdapat paparan yang lebih baik di luar sana - terutama di Dell XPS 15 - tetapi untuk mendapatkan spesifikasi yang sama dengan VivoBook, anda juga ingin membayar sekitar 700 £ lebih.

[galeri: 8]

Begitu juga, resolusi 4K VivoBook sangat bagus untuk mereka yang suka melakukan pelbagai tugas dan mengerjakan banyak dokumen secara serentak, dan ia juga sesuai untuk kreatif digital seperti jurutera audio.

Bagi pembesar suara, mereka rata-rata jelas, tetapi kerana mereka menggerakkan ke atas, mereka tidak terdengar meredam seperti komputer riba lain dengan pembesar suara yang menghadap ke bawah. Video ini sangat sesuai untuk menonton filem di Netflix dan video YouTube yang ganjil, tetapi untuk pengalaman audio yang lebih menyeronokkan, anda perlu memasang beberapa fon kepala atau pembesar suara luaran.

Asus VivoBook Pro N552VW: Prestasi

Sekiranya reka bentuk dan ergonomi adalah beg campuran, spesifikasi teras lebih daripada menebusnya. Untuk wang anda, anda mendapat pemproses Intel Core i7-6700HQ quad-core generasi keenam yang berjalan pada 2.6GHz. Ini dapat Turbo Boost hingga 3.5GHz apabila keadaan terma memungkinkannya, dan ia juga mempunyai 16GB RAM. Terdapat banyak storan, dengan 128GB PCI-E SSD dan 1TB cakera keras. Sayang sekali kerana ia tidak mempunyai cakera keras 256GB ROG dan 1TB ROG, tetapi ini masih harus memberi ruang lebih dari cukup untuk semua fail media dan aplikasi anda.

Dalam penanda aras berasaskan 4K kami yang sukar, VivoBook Pro berjaya memperoleh skor 114, yang berada di atasnya dengan Dell XPS 15. yang dinyatakan sama. Ini menjadikan VivoBook Pro pilihan terbaik untuk pelbagai tugas desktop, sama ada video penyuntingan atau pengeluaran muzik, terutamanya apabila anda mengambil kira paparan 4K yang tajam.

Kemudian ada kad grafik. Ia adalah unit Nvidia GeForce 960M kelas pertengahan, jadi bukan satu untuk pemain tegar, tetapi ada cukup banyak untuk permainan ringan, dan ia akan dapat membantu sedikit tugas desktop di mana percepatan GPU disokong.

[galeri: 2]

Dalam kami Metro: Last Light Redux penanda aras ia tidak dapat menangani resolusi 1.920 x 1.080, Grafik Sangat Tinggi dan SSAA dihidupkan, menghasilkan hanya 18.5fps, tetapi mematikan SSAA menghasilkan 32.8fps lebih lancar. Menjatuhkan kualiti ke gergaji Tinggi sehingga mencapai 43.8fps yang dapat dimainkan sepenuhnya, hasil yang menunjukkan bahawa anda seharusnya dapat memainkan kebanyakan permainan selagi anda menyesuaikan tetapan grafik.

Kawasan di mana VivoBook Pro ketinggalan adalah hayat bateri, kemungkinan besar disebabkan oleh skrin beresolusi tinggi. Ini hanya berlangsung selama 3 jam 34 minit yang sangat mengecewakan dalam ujian main balik video kami, kurang dari satu jam ROG. Namun, dengan komputer riba yang besar dan besar ini, anda tidak akan mahu menggunakannya dengan kerap.

Asus VivoBook Pro N552VW: Keputusan

Terdapat banyak perkara yang disukai mengenai Asus VivoBook Pro N552VW. Ini adalah nilai yang baik dengan mempertimbangkan spesifikasi yang ditawarkan, dan ini adalah komputer riba permainan yang layak, walaupun itu bukan tujuan utamanya dalam hidup. Ia juga secepat Dell XPS 15 yang jauh lebih mahal, walaupun reka bentuknya tidak sesuai dengan jangkaan yang sama.

Namun, dengan harga sekitar £ 900, anda mendapat paparan 4K, prestasi terbaik, dan kad grafik khusus yang dihormati, menjadikannya serba boleh bagi semua orang yang mencari pengganti desktop yang pantas. Dengan syarat anda berpuas hati dengan hayat baterinya yang sedikit dan mengecewakan, itu adalah pilihan yang bagus.

BACA SETERUSNYA: Komputer riba terbaik tahun 2016 - ini adalah portabel kegemaran kami

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found