PC & Mudah Alih

Ulasan HP Compaq nc6220

£ 1540 Harga semasa dikaji

Tidak berpuas hati dengan memasukkan Sonoma ke dalam casis yang ada, HP telah hadir dengan reka bentuk yang sama sekali baru. Nc6220 boleh dikatakan model terpenting dari barisan baru, kerana ia mempunyai formula mudah alih perniagaan klasik: skrin 14in 1,024 x 768-piksel, grafik bersepadu, pembakar CD dan berat 2,4 kg sangat besar. Kami mendapat satu-satunya tangan di UK, dan penyudah dan penyisipan yang lembut dari batang penunjuk dan pad sentuh menjadikan niatnya keras dan jelas: nc6220 ingin mengambil ThinkPads IBM (lihat sebaliknya).

Ulasan HP Compaq nc6220

Papan kekunci yang sangat penting mempunyai rasa dan suara yang berbeza dengan ThinkPad - lebih keras dan sedikit bising - tetapi juga sangat selesa untuk menaip. Kekunci Kawalan berada di tempat yang sepatutnya - di paling kiri - dan kami menghargai pilihan BIOS untuk menukarnya dengan kekunci Fungsi mengikut pilihan peribadi. Kami tidak begitu berminat dengan butang tetikus dengan profil berbentuk L mereka, tetapi anda boleh mengetuk batang penunjuk untuk klik kiri. Butang pintasan di bawah kelantangan kawalan skrin dan LAN tanpa wayar 802.11b / g.

Seperti mana-mana susun atur moden, tiga port USB berada di sisi casing, tetapi aneh untuk melihat port bersiri di sana apabila output VGA D-SUB yang lebih berguna diturunkan ke belakang. Sekiranya anda ingin menukar pemacu optik (kita mempunyai pembakar CD), ini adalah perkara mudah. Tekan pintu dengan kuat dan keseluruhan pemasangan akan keluar, siap ditukar dengan pemacu yang berbeza. Terdapat juga slot Kad PC Jenis II, slot kad pintar, pembaca kad SD, gigabit Ethernet dan Bluetooth. Selain daripada pertukaran kunci Control / Function, juga bagus untuk melihat bahawa BIOS mempunyai banyak pilihan kata laluan, dengan tetapan untuk Administrator, Power-On dan DriveLock, yang mematikan cakera keras walaupun dipindahkan ke mesin lain.

Panel TFT unit pra-produksi kami mempunyai ruang untuk diperbaiki. Lampu latar tidak terlalu merata, terdapat julat kecerahan yang sempit dan keseluruhannya kelihatan suram. Tudung nipis bermaksud mudah terpusing, tetapi sistem pelekat terapung HP bermaksud tidak ada titik kontak jika penutupnya ditekan dari belakang. Kami ingin melihat bagaimana hal ini berjalan dengan sampel runcit (mereka akan dihantar pada bulan April), dan kami akan memberi anda kemas kini sebaik sahaja tiba.

Sampel nc6220 kami dilengkapi dengan Intel 1.73GHz Pentium M 740, cakera keras 40GB 5,400rpm dan 512MB 533MHz DDR2 SDRAM. Yang terakhir ini secara dinamis memberikan sebahagian kepada pilihan grafik bersepadu Sonoma, Graphics Media Accelerator 900.

Walaupun unit kami adalah unit kerja, tidak semua pemacu terakhir berada di tempatnya, jadi kami terus membuat penanda aras penuh. Spesifikasi menunjukkan bahawa ia akan menyelesaikan tugas-tugas produktiviti pejabat dengan mudah, tetapi walaupun bateri bertahan satu jam, 43 minit dalam penggunaan intensif, waktu penggunaan cahaya adalah sedikit dua jam, 53 minit. Kami menjangkakan ia akan meningkat dengan serius dalam model pengeluaran.

HP mempunyai beberapa aksesori untuk disertakan dengan casis nc6220, termasuk bateri booster luaran berbentuk kasut kuda yang terpasang di bawahnya. Buku nota juga sesuai dengan modul dok yang menambahkan sebilangan besar ciri tambahan, seperti DVI, pemacu optik lain, slot Kad Ekspres, enam port USB dan banyak lagi. Anehnya, walaupun tidak ada di komputer riba, tidak ada FireWire. Dok boleh dipasang ke meja, dan komputer riba kemudian mengangkat skrinnya seperti monitor desktop (anda memerlukan papan kekunci dan tetikus luaran untuk ini). Walau bagaimanapun, pendirian meja canggung untuk digunakan, dan sukar untuk memasang komputer riba dengan selamat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found