PC & Mudah Alih

Ulasan Dell Inspiron 9300

£ 1226 Harga semasa dikaji

Bulan lalu, kami melihat bahawa jika anda mahukan PC yang paling hebat, anda perlu membelanjakan lebih dari £ 1,500. Siapa sangka bahawa daya komputer riba kelas atas akan tersedia dengan lebih murah? Penjelmaan terbaru dari siri Inspiron 9000 layar lebar 17in ini mungkin tidak begitu menyerlah dalam ciri-ciri seperti pesaing lain bulan ini, tetapi ia memberikan tahap yang penting.

Ulasan Dell Inspiron 9300

Sebelum anda menghidupkannya, ergonomi hebat melanda anda. Kualiti binaannya luar biasa dan gaya logam Arctic Silver dengan trim putih menjadikannya pengubah kepala yang sebenar. Tudung memberikan perlindungan yang layak ke layar, yang hanya sedikit lentur walaupun dipusing secara paksa. Tidak terlalu berat; dengan berat 3.6kg, lebih ringan daripada 2kg berbanding mesin lain yang serupa pada bulan ini. Bahkan bekalan elektriknya sangat kecil, yang menjadikannya lebih mudah untuk disembunyikan ketika digunakan, dan lebih mudah dimasukkan ke dalam beg anda ketika anda sedang dalam perjalanan.

Pengalaman Media Dell menawarkan pilihan seketika yang membolehkan anda menunjukkan foto dan video atau DVD tanpa melihat Desktop Windows - semuanya dalam antara muka yang serupa dengan Media Center 2005. Butang panel depan juga membolehkan anda memainkan muzik tanpa membuka 9300 , dan pembesar suara juga hebat. Walaupun tweeter dan ‘subwoofer’ tidak begitu tajam dan jelas seperti persembahan Harman Kardon di mesin HP dan Toshiba, mereka kuat, menawarkan julat frekuensi yang besar dan tidak memutarbelitkan. Satu-satunya barang yang hilang adalah alat kawalan jauh, yang ditawarkan oleh Toshiba dan Watford. Ini adalah satu keluhan kecil.

Ketika akhirnya kami boot ke Windows, kami terkejut dengan kekurangan suara. Walaupun sebahagian daripada komputer riba bulan ini terdengar seperti pembersih vakum, walaupun pemproses Dell masih dalam keadaan tidak aktif, Inspiron terdiam. Semasa peminat mula berjalan, rata-rata hanya 31.9dBA - salah satu yang paling tenang dalam ujian.

Malah skrin Windows Desktop kelihatan mengagumkan. Hanya VAIO Sony yang dapat menyamai paparan Dell 17in 1,920 x 1,200. Sudut pandang sangat baik dan tahap perincian yang baik. Sebenarnya, anda akan sukar mencari monitor mandiri yang setanding dengan harga di bawah £ 1,000. Lapisan berkilat menjadikan warna filem dan grafik kelihatan lebih jelas. Sudah tentu, terdapat kelemahan bahawa kawasan gelap di skrin lebih reflektif - seperti semua skrin berkilau lain yang diuji - tetapi kebanyakan pasukan Makmal lebih suka contoh berkilau untuk aplikasi hiburan. Untuk kerja pejabat umum di Word atau Excel, pantulan boleh menyebabkan ketegangan mata setelah sekian lama jika anda tidak dapat mengarahkan skrin dari sumber cahaya yang terang.

Melengkapkan ergonomi adalah papan kekunci dan tetikus. Pad jejaknya sama baiknya, dan kami gembira kerana butang-butang itu terasa sesuai dengan mereka. Papan kekunci adalah baik, jika tidak hebat. Tidak ada banyak perjalanan penting, menjadikannya agak kaku, tetapi tidak terlalu banyak untuk mengeluarkan jari. Kekunci lengkap ditawarkan dengan susun atur yang masuk akal, walaupun tidak ada pad nombor yang kelihatan seperti di tempat lain.

9300 tidak mempunyai banyak sambungan seperti buku nota lain, tetapi masih banyak menawarkannya. Terdapat enam port USB 2 - dua lagi daripada mesin lain. Terdapat juga port mini-FireWire dan antara muka VGA dan DVI, yang berguna jika anda ingin memperluas Desktop ke panel rata digital atau projektor. Berguna, output S-Video membolehkan anda melihat foto atau video di TV.

Penyambung proprietari adalah untuk kabel output S / PDIF pilihan. Di luar ini, terdapat satu slot Kad PC Jenis II tunggal, pembaca kad SD / MMC, fon kepala dan bicu pembesar suara. Satu-satunya kritikan sebenar kami ialah pemacu optik: walaupun sangat baik untuk mempunyai penulis DVD, had kelajuan lapisan tunggal dan 4x nampaknya agak tua jika dibandingkan dengan pemacu lapisan dua yang lebih pantas yang dilihat di tempat lain.