PC & Mudah Alih

Ulasan HP Compaq nx6110

£ 511 Harga semasa dikaji

Seperti Lenovo R50e, HP nx6110 lebih tertumpu pada pembeli perniagaan daripada notebook lain yang diuji. Ini kerana nx6110 adalah dari salah satu rangkaian perniagaan HP, dengan model ini (kod bahagian: PY499ET) mewakili tahap kemasukan.

Ulasan HP Compaq nx6110

Berita baiknya adalah bahawa casisnya sama dengan model yang lebih mahal, jadi kualiti binaannya kukuh, dan dilengkapi dengan Windows XP Professional dan bukan Home. Dengan berat 2.65kg, tidak lebih ringan daripada yang lain di sini, tetapi dimensi 328 x 268 x 38mm (WDH) cukup mudah alih.

Hayat bateri adalah kunci untuk mudah alih, dan nx6110 tidak mengecewakan. Unit 4,000mAh bertahan selama empat jam semasa penggunaan cahaya dan lebih dari dua jam ketika didorong keras. Hanya Lenovo yang bertahan lebih lama secara keseluruhan, tetapi R50e tidak mempunyai penyambung bateri perjalanan; nx6110 mempunyai port di pangkalan yang boleh anda pasangkan bateri kedua (sekitar £ 95) untuk jangka hayat yang lebih lama.

Kami juga menyukai Pengurus Keselamatan ProtectTools HP. Ini membolehkan anda mengubah tetapan BIOS dari dalam Windows dan juga menetapkan kata kunci Drive Lock, menambahkan lapisan perlindungan tambahan pada data anda.

Dengan Pentium M 740, prestasi adalah tarikan lain. Walaupun hanya berada sedikit di hadapan MD yang dilengkapi dengan AMD Sempron (dengan keseluruhan 0,70 hingga 0,68), HP bertahan hampir dua jam lebih lama dengan kuasa bateri dalam penggunaan cahaya.

Namun, agak memalukan bahawa anda tidak dapat menambahkan RAM PC1200 512MB tanpa membuangnya, ditambah hanya terdapat cakera keras 40GB dan tidak ada penulis DVD - sama seperti ThinkPad R50e. Terdapat hanya dua port USB 2 dan tidak ada pembaca kad, jadi beberapa komponen terasnya tidak sesuai dengan Elonex.

Namun, terdapat port mini-FireWire dan slot Kad PC Jenis II berkembar. Radio 802.11b / g disatukan dan boleh dihidupkan atau dimatikan dengan mudah dengan butang khusus. Selain itu, terdapat 10/100 Ethernet dan modem V.92.

Dalam BIOS, anda boleh mencentang pilihan untuk "Kipas selalu aktif semasa menggunakan kuasa AC", tetapi untungnya bukan kipas yang kuat. Dalam penggunaan yang berat, kami mengukur 31dBA dan itu bukan bunyi yang menjengkelkan.

Terdapat banyak perkara yang disukai mengenai nx6110. Hayat baterinya yang kuat sebagai pilihan standard, berat yang agak ringan dan bateri perjalanan menjadikannya pesaing yang jelas bagi mana-mana pelancong perniagaan. Semua pilihan keselamatannya adalah satu lagi kelebihan besar. Masalah untuk HP ialah Lenovo menawarkan jangka hayat bateri yang lebih baik 'di luar kotak' hanya dengan sedikit wang tunai.