PC & Mudah Alih

Ulasan HP Compaq nc6120

£ 740 Harga semasa dikaji

Walaupun Lenovo mengambil anugerah Labs Winner bulan ini, tidak ada satu pun notebook yang sesuai untuk setiap perniagaan. HP nc6120 menawarkan jaminan yang lebih baik dan jangka hayat bateri yang lebih lama, yang dapat membuat perjanjian untuk beberapa orang.

Ulasan HP Compaq nc6120

Dengan skor penanda aras 2D keseluruhan 0.80, nc6120 adalah salah satu yang terbaik dari segi prestasi. Ini disebabkan oleh Pentium M 750 1.86GHz, dan ada soket ganti untuk menambah memori 512MB. Cakera keras 80GB murah hati, dan sandaran dapat dibuat menggunakan penulis DVD dua lapisan.

Nc6120 berkongsi casis yang serupa dengan nx6125 pemenang Makmal HP, tetapi dengan penghapusan pembaca cap jari yang ketara. Utiliti ProtectTools HP masih disertakan untuk memberi akses ke tetapan dan kata laluan BIOS melalui Windows.

Kekuatan lain ialah papan kekunci yang sangat baik, yang mempunyai kekunci lengkap yang disusun dengan baik. Butang jalan pintas untuk mengaktifkan output VGA dengan cepat sangat berguna, sementara kawalan kelantangan dan butang kuasa Wi-Fi juga berguna. Tambahan lagi, tiada ujian lain yang hampir dengan pembesar suara yang kuat.

Casisnya dibina dengan kuat dan TFT XGA 15in mempunyai perlindungan yang cukup dari penutupnya. Skrin itu sendiri sedikit redup ke arah tepi atas, yang bermaksud warna tidak begitu terang dan terang seperti pada Toshiba atau Sony.

Komunikasi dikendalikan oleh radio Intel 802.11b / g. Tetapi semasa terdapat inframerah, perhatikan ketiadaan Bluetooth. Di bahagian depan terdapat pembaca kad untuk kebanyakan jenis media utama, termasuk kad xD-Picture. Nc6120 juga boleh menerima dua Kad PC Jenis II atau satu kad Jenis III.

Hayat bateri hebat, mendahului kelas dengan jangka hayat penggunaan cahaya hampir lima jam. Ia hanya berlangsung satu setengah jam dalam keadaan intensif, tetapi penggunaan umum akan melihat masa yang lebih lama daripada ini.

HP adalah satu-satunya pengeluar yang menawarkan jaminan di lokasi sebagai standard, walaupun hanya selama satu tahun. Sokongan kembali ke pangkalan selama dua tahun lagi melengkapkan penutupnya, tetapi perlu diperhatikan bahawa bahagian notebook HP mendapat anugerah yang Sangat Dipuji dalam Kajian Kebolehpercayaan & Perkhidmatan kami baru-baru ini, jadi anda boleh yakin dengan pembelian anda.

Oleh kerana HP tidak menjual langsung, tidak ada banyak perkhidmatan yang ditawarkan berbanding dengan sistem pesanan-pesanan Dell. Tetapi, jika anda tidak memerlukan imej cakera yang dipesan lebih awal dan senang menggunakan Bluetooth, HP adalah nilai wang yang hebat.