Alat

Ulasan HP Compaq 6820s

£ 676 Harga semasa dikaji

Komputer riba dan penampilan yang baik tidak sering bercampur, tetapi HP Compaq 6820s adalah pengecualian yang menarik untuk peraturan ini. Sebagai satu-satunya komputer riba di sini yang dilengkapi dengan skrin 17 inci, ia secara fizikalnya besar dan berat 3.06kgnya tidak boleh diendus, tetapi hanya lebih berat daripada komputer riba 15.4 inci.

Ulasan HP Compaq 6820s

Panel 17in HP mempunyai resolusi asli 1.440 x 900, sama dengan Dell Latitude D630 yang lebih kecil, tetapi saiz skrin yang lebih besar meningkatkan keterbacaan. Imej yang diberikannya terang dan bebas dari masalah seperti butiran atau semburan, tetapi tidak mempunyai kontras, yang menjadikan gambar kelihatan bersih.

Memandangkan harganya yang rendah, spesifikasi 6820-an sangat baik. Intel Core 2 Duo T7250 menggosok bahu dengan memori 2GB, sementara penyimpanan dijaga oleh cakera keras 160GB dan penulis DVD LG. Prestasi hanyalah sentuhan di sebalik komputer riba lain yang serupa, tetapi skor 1.07 cukup pantas untuk tugas pejabat setiap hari.

Dimensi besar 6820-an bermaksud HP telah dapat menyediakan papan kekunci dan papan kekunci berangka yang luas. Kekunci Shift di sebelah kanan telah mengecil untuk memberi ruang untuk kekunci kursor, tetapi kunci bersaiz penuh mempunyai tindakan positif, yang menjadikannya selesa untuk menaip. Papan kekunci sedikit tersembunyi di casis HP, yang menjadikan kedudukan mengetik sentuhan terlalu rata.

Walau bagaimanapun, penempatan penyambung kuasa disyaki. Memikat antara soket VGA dan port ethernet 10/100 di sepanjang tepi kiri, menjadikannya terlalu mudah untuk menariknya, atau kabel yang berdekatan, secara tidak sengaja.

Hayat bateri juga sedikit di sisi pendek. Di bawah penggunaan cahaya, 6820-an berlangsung satu minit kurang dari tiga setengah jam, turun menjadi 1 jam 10 minit di bawah penggunaan yang berat. Keselamatan adalah kelemahan lain: tidak ada pembaca cap jari, tidak ada cip TPM, bahkan pembaca kad pintar.

Sekiranya ini bukan ujian kumpulan komputer riba perniagaan, kita dapat melihat kekurangan keselamatan dan melihat HP sebagai komputer riba yang dibina dengan harga yang baik. Tetapi keselamatan adalah penting, dan HP Compaq 6820s mempunyai banyak kekurangan lain untuk memastikannya tetap berjalan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found