PC & Mudah Alih

Apakah Hard Drive Terbesar yang Boleh Anda Beli? [Februari 2021]

Kami hidup di dunia yang terhubung, di mana foto, dokumen, dan fail anda dapat dihubungi dari mana saja dengan segera. Berjuta-juta orang menggunakan penyimpanan awan untuk membantu menjimatkan ruang pada telefon dan komputer mereka atau untuk memastikan data mereka disandarkan sekiranya berlaku kecemasan. Dengan pilihan penyimpanan awan dari syarikat seperti Google, Apple, Microsoft, dan Dropbox, mudah untuk mendapatkan banyak penyimpanan awan dengan hanya beberapa dolar setiap bulan.

Apakah Pemacu Keras Terbesar yang Boleh Anda Beli? [Februari 2021]

Sama seperti penyimpanan awan, ia bukan pengganti media fizikal tradisional. Cara lama untuk mengekalkan kenangan adalah dengan memasukkan foto fizikal ke dalam kotak kasut atau menyimpannya dalam album. Mereka tidak selalu tersedia tetapi mereka selamat dari penghapusan.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak ruang untuk permainan atau pengembangan perisian utama yang tinggi, awan boleh menyebabkan kelewatan dan, jika anda bimbangkan keselamatan, anda mungkin tidak mahu maklumat anda disimpan di mana penggodam yang giat dapat mencurinya.

Sama ada anda menggunakan HDD (cakera keras) lama atau akhirnya anda beralih ke SSD (pemacu keadaan pepejal), storan fizikal terus merosot dalam harga, menjadikannya masa yang tepat untuk meningkatkan komputer dengan pemacu yang lebih pantas dan lebih besar. Sebenarnya, jika anda ingin mencari pemacu terbesar yang anda dapat, anda telah sampai di tempat yang tepat.

Walaupun pemacu mendorong 100 terabyte memang ada, mereka sering kali mahal dan sukar dibeli — biasanya ada untuk syarikat besar, bukan untuk penggunaan pengguna. Oleh itu, mari kita lihat pemacu terbesar yang sebenarnya boleh anda beli untuk komputer anda dalam setiap format.

Pemacu Keras Terbesar yang Boleh Anda Beli

Kami akan melihat tiga jenis pemacu yang berbeza dalam senarai ini: pemacu cakera keras, pemacu keadaan pepejal dan storan kilat. Perlu diingat bahawa setiap tiga kategori pemacu ini mempunyai subkategori tersendiri yang boleh menjadikan pembelian satu lebih rumit.

Sebagai contoh, pemacu hibrid menggunakan ruang penyimpanan HDD dengan pemacu keadaan pepejal kecil yang kecil untuk mempercepat sistem operasi anda. Pemacu keadaan pepejal terdapat dalam pelbagai bentuk, menggunakan sambungan yang berbeza untuk memberikan kelajuan membaca dan menulis yang lebih cepat. Walaupun SSD akan sentiasa lebih pantas daripada pemacu berasaskan cakera, SSD SATA akan melihat kelajuan yang jauh lebih perlahan daripada pemacu NVMe M.2.

Penyimpanan kilat mungkin yang paling rumit kerana pada dasarnya ini adalah istilah yang sesuai untuk pelbagai jenis media. Sama ada anda melihat kad microSD atau pemacu denyar USB, mereka semua menggunakan storan flash untuk membantu mengembangkan keupayaan peranti anda.

Oleh itu, mengetepikan perbezaan antara pemacu di pasaran mari kita lihat yang terbesar dari ketiga-tiga satu demi satu. Kami akan menggunakan Amazon sebagai sumber masuk untuk harga dan ketersediaan. Walaupun ini mungkin bukan pemacu terbesar yang ada, anda sebenarnya boleh membeli pemacu ini untuk kegunaan peribadi anda sendiri di rumah. Lagipun, apakah kebaikan pemacu yang bahkan tidak tersedia untuk kebanyakan pengguna? Mari selami.

Pemacu Cakera Keras

Sehingga Februari 2021, HDD terbesar yang anda dapati di pasaran hari ini mempunyai 18 terabyte besar-besaran, dan walaupun anda akan menemui pemacu sebesar ini dari sebilangan pengeluar, kami mengesyorkan pemacu IronWolf 18TB Seagate untuk mendapatkan pekerjaan selesai. Sekiranya anda benar-benar memerlukan simpanan untuk menempatkan ratusan permainan atau rakaman video beribu-ribu jam, ini adalah pemacu yang sesuai untuk anda.

Sudah tentu, hanya kerana anda boleh membelinya tidak bermaksud anda seharusnya. Jenis pemacu ini dibina untuk perusahaan terlebih dahulu, yang bermaksud mereka lambat dan dibina untuk bertahan selama puluhan ribu jam pada satu masa.

Pemacu ini dibuat untuk storan yang disambungkan ke rangkaian atau NAS, dan hanya pada 7200 RPM, ia tidak dibuat untuk kelajuan dan prestasi. Jangan salah faham. Sekiranya anda mencari storan di atas semua yang lain — atau anda membina kandang NAS untuk rangkaian rumah anda — IronWolf akan menyelesaikan tugasnya. Dengan harga di bawah $ 600, anda membayar kurang dari empat sen per gigabait.

Awal tahun lalu, syarikat itu mengumumkan pemacu 20TB akan datang. Walaupun belum tersedia di Amazon atau laman web lain, HDD tidak lama lagi akan tersedia.

Pemacu Keadaan Pepejal

Inti penting untuk membeli pemacu berasaskan cakera pada tahun 2021 adalah untuk membantu memberikan banyak simpanan pada harga yang rendah, tetapi jika anda ingin mendapatkan banyak simpanan sambil mengekalkan kelajuan membaca dan menulis anda, anda pasti mempunyai untuk beralih ke SSD.

Dengan penurunan harga SSD lebih cepat daripada yang dapat ditingkatkan oleh syarikat, membeli pemacu baru tidak pernah menjadi idea yang lebih baik. Sehingga Februari 2021, SSD terbesar yang boleh anda beli untuk PC peribadi anda terdapat pada 8 TB, dan sementara itu mungkin merupakan penurunan besar dari pemacu 18TB yang kami nyatakan di atas, anda akan dapati pengalaman yang jauh lebih baik dengan SSD 8TB berkat kepantasannya meningkat.

Terdapat sebilangan SSD 4 TB di Amazon, tetapi anda tidak boleh salah dengan pemacu 860 EVO Samsung. Ini adalah pemacu SATA tradisional yang dibina untuk PC desktop dan pada masa ini akan menjana anda sekitar $ 600. Pemacu keadaan pepejal Samsung disarankan oleh hampir semua pakar di lapangan, berkat kebolehpercayaan dan kelajuan yang hebat.

Sekiranya anda menggunakan komputer riba, anda mungkin perlu menggunakan pemacu NVMe dan bukannya pemacu SATA 2.5 standard standard. Syukurlah, Samsung telah melindungi anda di bahagian depan juga. Walaupun mereka belum menawarkan pemacu NVMe 4TB, pemacu 970 EVO Plus M.2 NVMe Samsung adalah pilihan yang bagus untuk komputer riba anda. Ia pantas, nipis, dan menawarkan banyak simpanan dengan harga di bawah $ 500.

Perlu disebutkan bahawa pemacu 8TB baik untuk kebanyakan pengguna tetapi pastinya bukan SSD terbesar yang terdapat di pasaran sekarang. Terdapat banyak perbincangan sekarang mengenai pemacu 200TB dan bahkan pemacu 1,000TB, tetapi untuk tahun 2020 nampaknya Nimbus ExaDrive DC adalah yang terbesar yang masuk pada 100TB dengan harga $ 40,000. Bergantung pada berapa banyak penyimpanan yang anda perlukan, mungkin lebih baik menunggu sebentar lebih lama untuk pemacu kos lebih rendah dengan saiz ini.

Storan Kilat

Walaupun storan awan lebih banyak digunakan daripada storan flash, masih banyak alasan untuk masuk ke dalam storan flash. Yang pertama, ia semakin murah, yang bermaksud mempunyai pemacu kilat ganti yang terdapat di sekitar rumah anda sekiranya anda perlu memindahkan fail adalah tidak perlu.

Kedua, beberapa peranti, termasuk kamera dan konsol tertentu seperti Nintendo Switch, bergantung pada kad microSD untuk memperluas simpanannya. Sekiranya anda mencari pilihan terbesar untuk storan kilat, kami akan memberi perlindungan kepada anda.

Untuk pemacu USB, pertimbangkan pemacu kilat PNY ini yang menawarkan storan 256GB. Dengan harga hanya $ 35, ini adalah kaedah terbaik untuk membuat sandaran data anda, atau memindahkan fail dari satu komputer ke komputer lain.

Sementara itu, bagi sesiapa yang mencari kad SD atau kad microSD, anda mempunyai beberapa pilihan. Walaupun ia bukan yang terbesar yang dapat anda beli, kad microSD Samsung 512GB membawa anda di bawah $ 100, menjadikannya sempurna untuk memuat turun puluhan permainan ke Nintendo Switch anda.

Namun, jika anda menilai ukuran lebih daripada simpanan, anda perlu mengambil kad microSD terabyte ini dari Sandisk. Dengan harga $ 449, kad itu mahal, tetapi jika anda benar-benar memerlukan ruang, anda pasti gembira mengetahui ia ada.

Pemacu Cakera Besar yang lain

Mengikuti contoh Seagate, syarikat teknologi lain mula melancarkan cakera keras berkapasiti besar.

Toshiba MG08

Pada awal tahun 2019, Toshiba melancarkan cakera keras kapasiti penyimpanan 16 TB sendiri. Namun, ia masih belum dilepaskan. Masih belum diketahui apakah ia akan tersedia untuk pengguna biasa atau pengguna perniagaan sahaja.

Pemacu keras ini akan mempunyai 7.200 putaran seminit (RPM), penyangga 512MB, dan beban kerja 550TB per tahun. Ia akan menggunakan reka bentuk helium 9 cakera yang dapat membantu menjimatkan sejumlah besar tenaga.

Bintang Digital GHST Digital Barat

Pemacu terbaru dari siri Ultra Star adalah gergasi 20TB yang digunakan terutamanya dalam sistem pengawasan video dan penyimpanan awan. Walau bagaimanapun, versi 12TB sebelum ini kini tersedia di kedai, menjadikannya cakera keras kedua terbesar yang boleh anda beli.

Sama dengan MG08 Toshiba, ia mempunyai 7.200 RPM dan 512MB buffer. Teknologi helium sangat penting untuk kapasiti besar pemacu. Ini kerana gas yang mempunyai ketumpatan yang lebih rendah dapat mengurangkan daya aerodinamik dan meningkatkan putaran cakera pemacu. Oleh itu, lebih banyak pinggan mangkuk dapat dimasukkan ke dalam satu pemacu dan penggunaan kuasa dikurangkan.

MERAH Digital Barat

Ini adalah HDD khusus yang direka untuk sistem NAS. Ia hadir dalam versi 10TB dan 12TB dan mempunyai beberapa ciri khusus. Yang paling terkenal termasuk pengurangan haba dan kebisingan, penyesuaian lanjutan, dan jaminan jangka panjang. Versi 12TB serupa dengan dua sebelumnya dengan 7,200 RPM dan berfungsi dengan sistem storan yang dilampirkan rangkaian (NAS) hingga 24 teluk.

Adakah Kapasiti Penting?

Pakar percaya bahawa penyimpanan 16 TB akan menjadi kapasiti maksimum yang diperlukan untuk memenuhi keperluan pengguna komputer yang paling menuntut di masa depan. Sudah tentu, ada masa yang anda perlukan hanyalah 16Gb di telefon anda.

Dengan meningkatnya sistem penyimpanan awan, pemacu kilat mudah alih, dan perkhidmatan penstriman, permintaan untuk cakera keras peribadi semakin menurun. Juga, pemacu penyimpanan besar bermaksud kehilangan data yang besar sekiranya berlaku kegagalan, yang menjadikan penyimpanan awan sebagai pilihan yang lebih selamat.

Adakah anda fikir kapasiti pemacu penyimpanan akan menjadi kurang penting pada masa akan datang dan mengapa? Semasa membeli cakera keras, adakah anda memerlukan prestasi atau kapasiti? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.