Alat

Ulasan Lenovo IdeaPad Z570

Ulasan Lenovo IdeaPad Z570

Gambar 1 dari 6

Lenovo IdeaPad Z570

Lenovo IdeaPad Z570
Lenovo IdeaPad Z570
Lenovo IdeaPad Z570
Lenovo IdeaPad Z570
Lenovo IdeaPad Z570
£ 650 Harga semasa dikaji

Lenovo IdeaPad Z570 menyembunyikan warisan bajetnya dengan baik. Daripada plastik berkilat biasa, Lenovo telah menggunakan aluminium yang disikat di penutup dan pergelangan tangan untuk membuat komputer riba yang terasa lebih mewah daripada harga PPN 650 £ yang dicadangkan.

Pangkalannya tegap, dan penutupnya berfungsi dengan baik untuk melindungi paparan. Kami harus melakukan tindakan tegas dan sengaja sebelum ada tanda-tanda tayangan di panel itu sendiri. Kami tidak pasti ia akan berlangsung dalam perjalanan.

Pembinaan yang kukuh itu juga tidak mengorbankan perkakasan. Pemproses 2.3GHz Core i5-2410M Intel dan 6GB RAM menjadikan sistem sentiasa bersemangat, dan Lenovo berjaya mengumpulkan pembaca Blu-ray dan grafik Nvidia khusus untuk anggaran. Sama ada memainkan filem HD atau menembak melalui permainan terbaru, Lenovo memukul jauh lebih tinggi dari beratnya - seperti yang disaksikan oleh skor penanda aras keseluruhan 0.66.

Lenovo IdeaPad Z570

Menariknya, Lenovo belum memilih teknologi Optimus Nvidia, malah memilih untuk menggunakan suis fizikal di tepi komputer riba. Ini tidak semestinya perkara yang buruk: di mana Optimus beralih antara chipset Intel dan Nvidia secara automatik seperti yang difikirkan sesuai, Z570 meminta anda menukar chipset pada suis, yang boleh anda pertikaikan memberi anda lebih banyak kawalan. Dengan menggunakan HD Graphics 3000 bersepadu Intel, Z570 bertahan selama 5 jam 27 minit dalam ujian bateri penggunaan cahaya kami.

Lenovo juga menawarkan pelbagai ciri yang wajar dan mesra pengguna. Suis wayarles perkakasan adalah tambahan yang dialu-alukan, begitu juga dengan deretan butang sensitif sentuh di sepanjang bahagian atas papan kekunci; kunci pintasan kecil yang terletak di sebelah butang kuasa lampu latar melancarkan rangkaian sandaran dan pemulihan CyberLink.

Semuanya menjadikan komputer riba yang senang digunakan. Setitik jari yang pantas menyesuaikan kelantangan, mematikan pembesar suara atau kitaran melalui mod paparan Lenovo dan tetapan kelajuan kipas. Ciri-ciri ini berguna: menghidupkan mod filem paparan sedikit menggelapkan gambar - yang sebenarnya kami sukai daripada tetapan lalai - dan kawalan kipas memungkinkan untuk menurunkan kecepatan sehingga dalam mod senyap, atau memutarnya hingga penuh untuk permainan.

Kami dapat merintih dengan penuh suara bahawa menekan pada papan kekunci berangka meninggalkan kekunci Enter dan kanan-Shift di sisi yang sempit, tetapi kekunci papan ketik papan kekunci mempunyai nuansa tajam dan tepat seperti itu adalah kompromi kecil. Pad sentuh juga hebat: permukaannya yang lebar dan licin memberikan kawalan kursor yang tepat.

Lenovo IdeaPad Z570

Sebenarnya, hanya ada satu perkara yang kekurangan Lenovo, dan ia adalah USB 3. Salah satu daripada empat port USB 2 berfungsi sebagai sambungan eSATA, dan pembaca kad yang berguna dan kamera web 2 megapiksel datang sebagai balasan, tetapi mereka yang menginginkan pemacu luaran terkini mesti mencari di tempat lain.

Selain itu, IdeaPad Z570 Lenovo sukar dikritik kerana wang itu. Walaupun sekarang kami tidak menyangka USB 3 telah menembusi pasaran cukup untuk menjadikannya must-have, dan apabila anda menganggap bahawa anda mendapat serba boleh yang hebat dengan Blu-ray dan grafik yang boleh ditukar dengan hanya £ 650, sukar menjadi perkara lain selain terkesan.

(Harap maklum bahawa, walaupun model tinjauan kami mempunyai kod bahagian M555BUK, Lenovo telah menukar kod bahagian batch yang lebih baru menjadi M555GUK. Satu-satunya perbezaan adalah warna: model baru selesai dengan warna abu-abu logam-logam yang lebih gelap, daripada perak.)

Jaminan

Jaminan 1 thn kembali ke pangkalan

Spesifikasi fizikal

Dimensi 377 x 248 x 37mm (WDH)
Berat 2.630kg
Berat perjalanan 3.1kg

Pemproses dan ingatan

Pemproses Intel Core i5-2410M
Chipset papan induk Intel HM65
Kapasiti RAM 6.00GB
Jenis memori DDR3
Soket SODIMM percuma 0
Jumlah soket SODIMM 2

Skrin dan video

Saiz skrin 15.6in
Skrin resolusi melintang 1,366
Skrin resolusi menegak 768
Resolusi 1366 x 768
Chipset grafik Nvidia GeForce GT 520M / Intel HD Graphics 3000
RAM kad grafik 1,000MB
Keluaran VGA (D-SUB) 1
Keluaran HDMI 1
Keluaran S-Video 0
Keluaran DVI-I 0
Keluaran DVI-D 0
Keluaran DisplayPort 0

Pemacu

Kapasiti 640GB
Kelajuan gelendong 5,400 RPM
Cakera Keras Biru Scorpion Digital Barat
Teknologi cakera optik Kombo pembaca Blu-ray / penulis DVD
Kapasiti bateri 4,400mAh
Harga bateri ganti termasuk PPN £0

Rangkaian

Kelajuan penyesuai berwayar 100Mbit / saat
Sokongan 802.11a tidak
Sokongan 802.11b iya
802.11g sokongan iya
802.11 sokongan-n rancangan iya
Penyesuai 3G bersepadu tidak
Sokongan Bluetooth iya

Ciri-ciri lain

Suis hidup / mati perkakasan tanpa wayar iya
Modem tidak
Slot ExpressCard34 0
Slot ExpressCard54 0
Slot Kad PC 0
Port USB (hilir) 4
Pelabuhan FireWire 0
port eSATA 1
Port tetikus PS / 2 tidak
Port bersiri 9-pin 0
Pelabuhan selari 0
Port audio S / PDIF elektrik 0
Pembaca kad SD iya
Pembaca Memory Stick iya
Pembaca MMC (kad multimedia) iya
Pembaca Flash padat tidak
pembaca kad xD iya
Jenis peranti penunjuk Pad sentuh
Mikrofon bersepadu? iya
Kamera web bersepadu? iya
Peringkat megapiksel kamera 1.3mp
TPM tidak
Pembaca cap jari tidak
Pembaca kad pintar tidak
Carry case tidak

Ujian bateri dan prestasi

Hayat bateri, penggunaan ringan 5jam 27min
Hayat bateri, penggunaan berat 36min
Skor Penanda Aras Dunia Nyata keseluruhan 0.66
Skor respons 0.77
Skor media 0.69
Skor berbilang tugas 0.53

Sistem operasi dan perisian

Sistem operasi Windows 7 Home Premium 64-bit
Keluarga OS Windows 7
Kaedah pemulihan Partisi pemulihan
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found