PC & Mudah Alih

Ulasan Lenovo ThinkPad T500

Ulasan Lenovo ThinkPad T500

Gambar 1 dari 2

it_photo_6257

it_photo_6256
£ 1137 Harga semasa dikaji

Ultraportables yang langsing, ramping dan seksi semuanya sangat baik, tetapi ada kalanya anda memerlukan sedikit lebih banyak. Itulah sebabnya kami menyukai Sony VGN-Z21MN / B begitu banyak, dan mengapa ia berada dalam Senarai A kami. Ia mungkin tidak setipis MacBook Air atau Lenovo X300, tetapi ringan, menawarkan lebih banyak kuasa dan - berkat grafiknya yang boleh ditukar - mempunyai hayat bateri yang luar biasa juga.

Lenovo terbaru, T500, mungkin tidak dapat bersaing dengan ultraportables dalam hal stamina dan mudah alih, tetapi satu perkara yang pasti tidak kekurangan adalah kekuatan. Dan walaupun ia tidak cukup menonjolkan penampilan supermodel, dengan garis lurus seperti perniagaannya, sudut tajam, runcing, tepi miring dan jubah serba hitam, kepraktisannya yang murni menuju ke barisan hadapan.

Spesifikasi yang kuat

Ia mempunyai pemproses yang sama kuat - Intel Core 2 Duo P8600 2.4GHz - yang, ditambah 2GB RAM DDR2, cukup untuk mencapai skor 1.19 yang sangat dihormati dalam penanda aras berasaskan aplikasi kami. Itu cukup untuk tugas yang lebih intensif, dari penyuntingan video dan foto hingga pengembangan dan penyusunan perisian, yang dimaksudkan untuk.

Dan, tersembunyi di bawah bahagian luar yang berwarna hitam, ada persamaan lain. T500 dilengkapi dengan grafik berganti dua: ATI Radeon Mobililty HD 3650 menawarkan sedikit lebih banyak kuasa untuk ketika disambungkan ke sumber utama, dan GMA X4500MHD berkuasa rendah Intel untuk ketika anda berada di luar. Yang pertama tidak terlalu buruk ketika datang ke prestasi permainan, mencapai 61fps dalam ujian Crysis tetapan rendah kami dan 17fps dalam ujian tetapan sederhana.

Permainan bukan untuk komputer riba ini, tetapi skrin adalah perkara yang berbeza. Kedua-duanya lebih besar pada 15.4 inci daripada panel 13.1 inci Sony, dan juga resolusi yang lebih tinggi, dengan 1,680 x 1,050 besar yang menawarkan ruang desktop seluas. Lampu latar bukanlah lampu LED, jadi tidak begitu terang seperti yang kami mahukan, tetapi keseimbangan warna baik-baik saja, tidak ada pendarahan lampu latar dan juga bukti butiran.

Ergonomi dan tambahan

Sekiranya rupa-rupanya bukan apa-apa yang boleh ditulis di rumah, ergonomi T500 pasti. Dalam fesyen tradisional Lenovo, terdapat track point dan trackpad, dan keduanya sangat berguna. Pad jejak, khususnya, adalah peningkatan daripada masalah X300 yang agak tidak menentu, dan ia terletak sedikit di bawah tahap pergelangan tangan, mengurangkan risiko menyikatnya secara tidak sengaja.

Papan kekunci adalah harga Lenovo yang padat, walaupun tidak sesuai dengan standard yang kami harapkan. Walaupun masih lebih unggul daripada kebanyakan komputer riba yang kami tinjau, yang menghiasi T500 terasa lebih kasar dan lebih ringan daripada sentuhan stesen kerja sebelumnya yang telah kami uji.

Casis hitam itu sekuat yang ditunjukkan oleh garis agresifnya, dengan plastik tebal dan kokoh sepanjang dan skrin yang terasa cukup kuat untuk menahannya dilanggar oleh gajah. Kami pasti tidak dapat membuat kesan - memutarnya ke mana-mana dan mendorongnya dengan sekuat tenaga gagal menghasilkan riak atau pertunjukan di layar.

Dan sementara T500 jauh dari yang anda sebut kurus dengan berat 2.6kg, anda mendapat banyak barang untuk membenarkan peningkatan tambahan. Komputer riba ini dilengkapi dengan modem HSDPA dengan SIM Vodafone yang siap disambungkan di luar kotak, terdapat penulis DVD, output monitor luaran displayport (selain soket D-SUB standard), Bluetooth, modul TPM dan pembaca cap jari.

Hayat bateri

Jaminan

Jaminan 3 tahun kembali ke pangkal jalan

Spesifikasi fizikal

Dimensi 358 x 255 x 34mm (WDH)
Berat 2.600kg

Pemproses dan ingatan

Pemproses Intel Core 2 Duo P8600
Kapasiti RAM 2.00GB
Jenis memori DDR3

Skrin dan video

Saiz skrin 15.4in
Skrin resolusi melintang 1,680
Skrin resolusi menegak 1,050
Resolusi 1680 x 1050
Chipset grafik Intel GMA X4500MHD
Keluaran VGA (D-SUB) 1
Keluaran HDMI 0
Keluaran S-Video 0
Keluaran DVI-I 0
Keluaran DVI-D 0
Keluaran DisplayPort 1

Pemacu

Kapasiti 160GB
Teknologi cakera optik Penulis DVD
Harga bateri ganti termasuk PPN £0

Rangkaian

Kelajuan penyesuai berwayar 1,000Mbit / saat
Sokongan 802.11a iya
Sokongan 802.11b iya
802.11g sokongan iya
802.11 sokongan-n rancangan iya
Penyesuai 3G bersepadu iya

Ciri-ciri lain

Slot ExpressCard34 0
Slot ExpressCard54 1
Slot Kad PC 1
Port USB (hilir) 3
Pelabuhan FireWire 1
Port tetikus PS / 2 tidak
Port bersiri 9-pin 0
Pelabuhan selari 0
Port output audio S / PDIF optik 0
Port audio S / PDIF elektrik 0
Jenis peranti penunjuk Pad sentuh, landasan
Lokasi pembesar suara Di atas papan kekunci
Mikrofon bersepadu? iya
Kamera web bersepadu? iya
TPM iya
Pembaca cap jari iya

Ujian bateri dan prestasi

Hayat bateri, penggunaan ringan 340
Hayat bateri, penggunaan berat 82
Skor penanda aras aplikasi keseluruhan 1.19
Skor penanda aras aplikasi pejabat 1.27
Skor penanda aras aplikasi grafik 2D 1.28
Skor penanda aras aplikasi pengekodan 1.07
Skor penanda aras aplikasi pelbagai tugas 1.16
Tetapan rendah prestasi 3D (crysis) Gagal
Tetapan prestasi 3D N / A

Sistem operasi dan perisian

Sistem operasi Perniagaan Windows Vista
Keluarga OS Windows Vista