PC & Mudah Alih

Kamera Web Lenovo Tidak Berfungsi - Apa yang Boleh Anda Lakukan

Terdapat masalah yang diketahui di beberapa komputer riba Lenovo di mana kamera web tidak berfungsi. Kamera web itu sendiri tidak dikesan oleh Windows atau terdapat gangguan dengan pemacu peranti. Sudah tentu, ini boleh menjadi masalah yang sangat mengecewakan dan tidak hanya terhad pada produk Lenovo.

Kamera Web Lenovo Tidak Berfungsi - Apa yang Boleh Anda Lakukan

Punca masalah ini berpunca dari masalah dengan pengaturan di beberapa komputer riba Lenovo yang melumpuhkan kamera untuk privasi pengguna komputer riba.

Dalam kes ini, memperbaiki kamera web anda semestinya mudah dilakukan. Sekiranya anda tidak begitu bernasib baik, anda mungkin perlu melakukan pembaharuan atau penyesuaian untuk membuat kamera web anda berfungsi.

Tidak perlu risau. Kami akan menunjukkan apa yang perlu anda lakukan untuk menyelesaikan beberapa masalah biasa yang mungkin anda hadapi dengan kamera web Lenovo anda.

Kamera Web Lenovo Tidak Berfungsi: Cara Memperbaiki

Pembaikan pertama untuk kamera web Lenovo tidak berfungsi adalah dalam aplikasi Lenovo itu sendiri. Tekan kekunci F8 pada papan kekunci komputer riba anda, yang akan mengaktifkan atau mematikan Lenovo EasyCamera.

Sekiranya tidak berjaya, cuba ikuti langkah berikut untuk memperbaiki kamera web anda:

 1. Ketik 'Kamera' ke dalam kotak Carian Windows dan pilih Tetapan Kamera.
 2. Pilih Tetapan privasi kamera.
 3. Togol Hidupkan Mod Privasi ke Mati.
 4. Uji semula kamera anda.

Tetapan privasi ini dirancang untuk melindungi anda dari penggodam tetapi boleh menyusahkan apabila anda perlu menggunakan kamera web anda.

Lenovo Yoga C930

Penyelesaian Lain

Sekiranya penyelesaian di atas tidak berfungsi, kami mempunyai beberapa penyelesaian yang lebih mudah yang membolehkan kamera web anda berfungsi semula.

Pembaikan ini juga akan berfungsi pada komputer Windows yang menghadapi masalah dengan kamera webnya - bukan hanya Lenovos.

Periksa Pengurus Peranti

Adakah kamera web diaktifkan dalam Pengurus Peranti?

Ikuti langkah-langkah ini untuk memeriksa:

 1. Klik kanan butang Mula Windows dan pilih Pengurus peranti.
 2. Pilih Peranti Pengimejan kemudian Lenovo EasyCamera. Sekiranya terdapat segitiga amaran kuning di sebelah ikon, ada masalah dengannya. Sekiranya terdapat anak panah ke bawah yang kecil, kamera telah dilumpuhkan.
 3. Klik kanan pada Lenovo EasyCamera dan pastikan tidak ada pilihan untuk Aktifkan. Sekiranya kamera sudah diaktifkan, pilihannya ialah Nonaktifkan.

Sekiranya kamera sudah diaktifkan, anda juga boleh mengemas kini pemacu. Ikuti langkah berikut untuk melakukannya:

 1. Klik kanan pada Lenovo EasyCamera sekali lagi dan pilih Kemas kini Pemacu.
 2. Pilih automatik pilihan untuk melihat apakah Windows dapat mencari pemacu baru.
 3. Benarkan untuk memasang dan menguji semula.

Sekiranya Windows tidak dapat mencari pemacu, lawati halaman ini di laman Lenovo untuk pemacu Lenovo EasyCamera terkini.

Sekiranya kemas kini pemandu tidak berfungsi, mungkin perlu mencuba penyegaran sepenuhnya. Ini bermaksud menyahpasang pemacu, reboot komputer riba, dan memasang pemacu baru dari pautan di atas.

Tetapan lama masih boleh digunakan walaupun ditimpa oleh pemacu yang lebih baru.

Periksa Tetapan Program

Sekiranya kamera web anda berfungsi dalam beberapa program dan bukan pada yang lain, mungkin tetapan program dan bukan tetapan kamera yang menyebabkan masalah.

Cukup ikuti dua langkah ini untuk memeriksa:

 1. Buka program yang dimaksudkan dan cari Tetapan pilihan menu.
 2. Pastikan Lenovo EasyCamera ditetapkan sebagai lalai kamera dalam tetapan tersebut.

Ini mungkin penyelesaian yang jelas, tetapi perlu dicuba jika anda menghadapi masalah untuk menggunakan kamera web anda.

Keluarkan Aplikasi Tetapan Lenovo

Komputer riba Lenovo

Sekiranya tidak ada penyelesaian yang berfungsi, anda boleh membuang aplikasi Tetapan Lenovo sama sekali sekiranya mengganggu. Perkara ini tidak perlu, tetapi jika tidak ada yang lain, anda tidak akan rugi.

Sebilangan besar tetapan dalam aplikasi dapat dikendalikan dari dalam Windows pula, jadi Anda tidak akan merosakkan komputer riba dengan cara apa pun.

Untuk membuang aplikasi Tetapan Lenovo, ikuti empat langkah berikut:

 1. Navigasi ke Panel kawalan di Windows.
 2. Pilih Program dan Ciri dan Nyahpasang.
 3. Pilih Pakej Ketergantungan Tetapan Lenovo dari senarai dan pilih Nyahpasang.
 4. Nyalakan semula komputer riba dan uji semula.

Mudah-mudahan, setelah mengikuti langkah-langkah ini, kamera web anda akan berfungsi semula.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya membenarkan akses ke aplikasi tertentu sambil menolak akses ke aplikasi lain?

Ya. Sekiranya anda mempunyai satu aplikasi yang tidak dapat mengakses kamera, anda boleh mengikuti langkah-langkah untuk mengakses tetapan privasi kamera anda. Tatal ke bawah ke ‘Pilih aplikasi Microsoft Store mana yang dapat mengakses kamera anda.’ Togol atau matikan aplikasi yang anda lakukan atau tidak mahu menggunakan kamera.

Ini mungkin tidak berfungsi untuk aplikasi pihak ketiga yang dimuat turun dari sumber lain, tetapi ini dapat membantu anda agar kamera berfungsi atau melindungi privasi anda.

Kamera saya kabur, apa yang boleh saya lakukan untuk memperbaikinya?

Sekiranya gambar dari kamera anda kabur, tetapi masih berfungsi, bersihkan lensa terlebih dahulu. Habuk dan serpihan boleh menyebabkan masalah kualiti gambar. Seterusnya, periksa sebarang kemas kini sistem. Sekiranya komputer anda (khususnya kamera) tidak terkini, anda mungkin kehilangan pemandu selepas kemas kini yang lalu. Melakukan kemas kini baru semestinya membantu.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah kualiti dengan kamera anda, periksa apakah perisian AntiVirus anda tidak menghalang kamera agar tidak berfungsi dengan baik. Anda juga dapat mengimbas perubahan perkakasan anda. Cukup lawati pengurus peranti di komputer Lenovo anda dan klik pilihan kamera. Dari sini, gunakan menu Tindakan untuk memilih perubahan ‘Scan for Hardware’. Setelah imbasan selesai mulakan semula komputer anda dan uji kamera.

Pemikiran Akhir

Sekiranya Lenovo EasyCamera anda masih tidak berfungsi setelah semua langkah ini, saya cadangkan untuk membuat panggilan sokongan dengan sokongan teknikal. Mereka akan dapat membantu anda mencari penyelesaian untuk memperbaiki kamera pada peranti khusus anda.

Sekiranya menggantikan pemandu, menghidupkan kamera, dan membuang aplikasi Lenovo tidak memperbaikinya, ada sesuatu yang sangat salah, jadi jangan buang masa!

Adakah anda mengalami masalah dengan kamera web Lenovo anda? Bagaimana anda menyelesaikan masalah tersebut? Sila komen di bawah.