PC & Mudah Alih

LG G3 vs Samsung Galaxy S5: apakah telefon pintar mewah terbaik?

galaxy-s5-vs-lg-g3-3

LG G3 vs Samsung Galaxy S5: apakah telefon pintar mewah terbaik?

LG G3 dan Samsung Galaxy S5 adalah dua telefon pintar terbesar dan terbaik setakat ini. Dengan runcit masing-masing dengan harga £ 550 dan £ 459, G3 dan S5 mempunyai tempat yang kukuh dalam senarai telefon terbaik kami pada tahun 2014 (bersama dengan banyak pilihan lain, sekiranya tidak ada yang menyukai anda). Namun, dengan dua pelancaran utama yang bersaing untuk mendapat tempat teratas telefon Android terbaik, kami telah meletakkannya secara langsung untuk melihat telefon pintar mana yang terbaik.

LG G3 vs Samsung Galaxy S5: Reka bentuk

Perbezaan yang paling jelas adalah reka bentuk. Dengan Galaxy S5, Samsung mempertahankan, dengan beberapa perubahan kecil, reka bentuk telefon pintar Galaxy sebelumnya, dengan sarung plastik semua, dan tepi berkalut kesan krom yang mengelilingi layar. Ia juga mempunyai butang rumah fizikal di bahagian bawah skrin (yang berfungsi sebagai pembaca sidik jari untuk membuka kunci telefon dan mengesahkan transaksi PayPal), dan panel belakang sentuhan lembut getah. Walaupun tidak menjadi telefon yang jelek, ia juga tidak terlalu cantik.

galaksi-s5

LG G3, sebaliknya, benar-benar berlaku. Daripada susun atur yang agak kotak pada kebanyakan telefon pintar, G3 disokong oleh sekeping plastik melengkung yang melengkung. Kemasan kesan aluminium yang disikat dan kualiti binaan yang sangat tinggi bermaksud sama sekali tidak terasa murah atau tipis, dan anda akan dimaafkan kerana berfikir pada pandangan pertama bahawa ia sebenarnya logam. Ini kelihatan dan terasa hebat, dan berjaya mencapai tempat yang indah untuk menampung paparan besar sambil berhenti hanya kerana tidak membebankan.

lg-g3-tekan-gambar-skrin

Dari segi dimensi, G3 lebih besar daripada S5, berukuran 75 x 8,9 x 146 mm (WDH) dibandingkan dengan 73 x 8 x 142 mm (WDH), namun hasilnya adalah layar 5.5innya 0.4in lebih besar daripada paparan 5.1in Samsung. Ini bukan jurang yang luas, tetapi mendorong G3 sedikit terkecil daripada ukuran satu tangan yang selesa.

Salah satu aspek yang paling menarik dalam reka bentuk Galaxy S5 adalah cara kamera menjulurkan sedikit dari bahagian badan yang lain, yang tidak mengingatkan apa-apa seperti zit berlapis krom. Ia sedikit merosakkan talian telefon, dan menghalangnya terbalik ketika berada di punggung, yang menyakitkan. Walau bagaimanapun, ini dapat dicapai dengan penilaian IP67, yang bermaksud tahan air hingga satu meter selama 30 minit dan tahan debu.

profil galaxy-s5

G3 juga bukan tanpa masalah. Butang kelantangan dan kuasa terletak di bahagian belakang telefon, di bawah kamera, penempatan yang tidak disengajakan yang tidak kami sukai. Ini bermakna terdapat banyak perselisihan yang tidak selesa ketika menggunakan telefon dengan satu tangan, dan bagi mereka yang tidak terbiasa dengan tata letak butang tanda tangan LG, mungkin ada sedikit bingung sebelum anda ranting di mana mereka sebenarnya berada.

Reka bentuk
LG G3Samsung Galaxy S5
Dimensi75 × 8.9x146mm73x8x142mm

Pemenang: LG G3

LG G3 vs Samsung Galaxy S5: Paparan

Skrin telefon pintar telah menjadi perlumbaan senjata dalam beberapa tahun terakhir, dengan syarikat berebut satu sama lain dalam ukuran dan kejelasan skrin. Ini membawa kepada beberapa paparan yang kelihatan mengagumkan, dan Galaxy S5 tidak terkecuali.

skrin galaxy-s5

Layar Super AMOLEDnya mempunyai resolusi 1.080 x 1.920, dan teknologi di belakangnya sangat menarik. Ia mempunyai kecerahan maksimum 364 cd / m2 - tinggi untuk paparan AMOLED - dan warna hitamnya yang sempurna tidak dapat disentuh. Satu-satunya pertengkaran kecil adalah sedikit saturasi dalam mod lalai telefon, tetapi ini adalah kentang kecil - paparan S5 sangat, sangat bagus.

G3's juga hebat. Sangat baik, sebenarnya: skrin telefon ini benar-benar menakjubkan. Ini mempunyai resolusi 1.440 x 2.560 (empat kali jumlah piksel yang digunakan dalam paparan 720p, oleh itu sebutan QuadHD), dan panel IPS 5.5in segera muncul dengan ketajaman tajam dan warna yang jelas. Kami mengukur kecerahan maksimum pada 457cd / m2, yang melebihi S5, walaupun tahap hitam tidak begitu baik. Warna cukup tepat, dan layar merangkumi 91.4% gamut warna sRGB yang mengagumkan.

lg_g3_ skrin

Paparan G3 tidak sebaik yang muncul pada mulanya. Pertama, resolusi tambahan tidak ada gunanya. Letakkan S5 di sebelah G3 dan lihat keduanya dari dekat dan anda juga tidak akan dapat melihat piksel. Dalam percubaan untuk menipu anda, layarnya lebih tajam, namun LG mengasah segalanya di layar: ini berfungsi dalam beberapa keadaan, terutamanya ketika melihat foto, tetapi tidak pada yang lain. Beberapa teks yang lebih kecil sebenarnya menjadi lebih sukar untuk dibaca kerana teknik mengasah LG.

Kedua, dan lebih serius lagi, paparan resolusi yang lebih tinggi menyebabkan masalah pengurusan kuasa. Semasa telefon memanas, kecerahan secara automatik berkurang untuk mengelakkan pemanasan berlebihan, pertama menjadi 310cd / m2 dan kemudian menjadi 269cd / m2.

Paparan
LG G3Samsung Galaxy S5
Resolusi1440 x 2560 piksel1080 x 1920px
Saiz skrin5.5in5.1in
Kecerahan457 cd / m2364 cd / m2

Pemenang: Samsung Galaxy S5

LG G3 vs Samsung Galaxy S5: Kamera

Sekiranya anda merakam gambar yang sama dengan G3 dan S5, anda boleh dimaafkan pada pandangan pertama kerana berfikir bahawa kamera LG mengambil mahkota dari segi kualiti gambar, tetapi jangan tertipu. Walaupun gambar akan kelihatan lebih tajam dan lebih terperinci pada G3, kamera Samsung sebenarnya lebih baik dari keduanya.

galaxy-s5_test_photo_1

Itu adalah kesan daripada penajaman skrin G3 yang disebutkan di atas. Namun, jika dilihat pada monitor beresolusi tinggi yang lebih besar, foto yang diambil oleh sensor 16mp Galaxy kelihatan lebih tajam daripada yang diambil oleh LG G3 13mp.

Spesifikasi menjelaskan perbezaan kualiti ini. Walaupun kamera LG mempunyai sensor 1 / 3.06in dan apertur f / 2.4, S5 mempunyai apertur f2.2 dan sensor 1 / 2.6 "yang lebih besar, yang bermaksud penyediaan kameranya memiliki kemampuan untuk menyerap lebih banyak cahaya.

lg_g3_test_photo

Seperti kebiasaan untuk telefon pintar unggulan pada masa kini, mereka juga menangkap video 4K pada 30fps, dan keduanya menggunakan fasa pantas mengesan autofokus, seperti DSLR yang lebih mahal dan kamera sistem padat.

Satu kawasan di mana G3 mengalahkan S5 adalah penstabilan gambar: ia mempunyai penstabilan imej optik di mana S5 digital, yang semestinya membantunya dalam keadaan cahaya rendah. Walau bagaimanapun, ia masih tidak dapat menandingi S5 dalam lingkungan yang redup.

Kamera
LG G3Samsung Galaxy S5
Megapixel13 Megapiksel16 Megapiksel
Rakaman Video4K pada 30FPS4K pada 30FPS
Saiz Sensor1 / 3.06in1 / 2.6in
Bukaanf / 2.4f / 2.2
Pemantapan ImejOptikDigital

Pemenang: Samsung Galaxy S5

LG G3 vs Samsung Galaxy S5: Prestasi dan bateri

Di bawah penutupnya, kedua-dua telefon ini memiliki CPU Qualcomm Snapdragon 801 2.5GHz dan kombo GPU Adreno 330 yang sama, walaupun G3 dimuat dengan RAM 3GB di mana S5 mempunyai 2GB. Walaupun begitu, S5 masih memiliki keunggulan pada model terbaru LG, dengan Galaxy mengungguli G3 dalam penanda aras biasa kami. Perbezaannya tidaklah besar. Yang paling ketara ialah framerate dalam ujian permainan 3D GFXBench T-Rex. Resolusi G3 yang sangat tinggi bermaksud hanya mampu mencapai 20fps, sedangkan Samsung mencapai 28fps, kerana layar resolusi yang lebih masuk akal dan lebih rendah.

Hayat bateri mengikuti corak yang serupa. Walaupun kedua-dua telefon bimbit dapat bertahan dengan selesa sehari dengan baki jus, dalam penanda aras kami, S5 adalah kelebihan. Dalam ujian penggabungan video kami, yang melibatkan memainkan video 720p dalam mod penerbangan, dengan layar ditetapkan pada kecerahan 120cd / m2, S5 menggunakan 5.2% kapasiti bateri per jam, sedangkan G3 menghisap hampir dua kali ganda pada 9.1% per jam.

penjimat-galaksi-s5-ultra-power

LG telah berusaha mengurangkan sebarang masalah yang berpotensi dengan jangka hayat bateri dengan menggunakan taktik seperti peredupan kecerahan automatik yang disebutkan di atas, tetapi dipukul oleh mod penjimatan Ultra Power S5. Ciri bagus ini mematikan data mudah alih, membataskan anda ke senarai aplikasi penting yang boleh disesuaikan, dan menukar paparan ke skema warna hitam-putih yang jauh lebih menarik, membolehkan anda mengeluarkan beberapa jam lagi jika anda tidak sengaja mensia-siakan caj anda semasa keluar dan berkira-kira.

Prestasi dan Perkakasan
LG G3Samsung Galaxy S5
CPU2.5GHz Qualcomm Snapdragon 8012.5GHz Qualcomm Snapdragon 801
GPUAdreno 330 Adreno 330
Ram3GB2GB
Skor Ujian Permainan20 FPS28 FPS
Skor Ujian Bateri9.1% Setiap Jam5.2% Setiap Jam

Pemenang: Samsung Galaxy S5

LG G3 vs Samsung Galaxy S5: Perisian

Seperti biasa bagi dua telefon bimbit yang merangkumi senarai telefon pintar Android terbaik kami pada tahun 2014, kedua-dua telefon ini menjalankan versi Android 4.4 KitKat, dengan pelbagai cara; Samsung telah melengkapkan antara muka TouchWiz khasnya di atasnya, sementara LG telah mengubah penampilan dan susun atur lapisannya dan menambahkan bateri widget. Animasi peralihan mewah LG lebih cantik di mata kita, tetapi tidak ada yang hebat antara mereka dari segi rupa dan nuansa perisian.

lg_g3_icons

Kami menyukai teknologi Download Booster Samsung, yang menggabungkan gaya Wi-Fi dan 4G isyarat Voltron anda untuk meningkatkan kelajuan muat turun anda, peningkatan pada skrin tetapan dan aplikasi S Health, yang kini dapat mengukur tahap nadi dan tekanan anda melalui jantung terbina S5 sensor kadar.

galaxy-s5-muat turun_booster

Mod tetamu LG G3 sangat baik (membolehkan anak-anak anda bermain dengan telefon anda tanpa akses ke aplikasi dan ciri tertentu), ia mempunyai laci pemberitahuan tersembunyi dan "Pemberitahuan Pintar" yang dapat memberikan kemas kini lalu lintas, mengingatkan anda untuk memanggil orang kembali dan memberi anda cadangan pakaian yang sesuai dengan cuaca. Kami tidak menganggapnya sangat berguna. Salah satu ciri yang sangat berguna adalah dulang klip; fungsi ini mengingati item yang anda salin baru-baru ini dan membolehkan anda memilihnya apabila anda memilih pilihan tampal - anugerah mutlak bagi mereka yang menggunakan telefon mereka sebagai alat profesional.

Perisian
LG G3Samsung Galaxy S5
PerisianAndroid v4.4.2 (KitKat)Android v4.4.2 (KitKat)

Pemenang: LG G3

LG G3 vs Samsung Galaxy S5: Keserasian yang boleh dipakai

Salah satu perkembangan terkini teknologi yang paling menarik ialah semakin banyaknya peranti yang boleh dipakai, dengan LG dan Samsung membuat barisan jam tangan mereka sendiri. Namun, tidak seperti Apple Watch yang hanya dapat digunakan bersama dengan iPhone anda, kedua-dua LG G Watch dan Samsung Galaxy Gear menggunakan OS Android Wear lintas-peranti.

gear samsung-galaksi

Ini bermaksud bahawa kedua-dua telefon akan serasi dengan jam tangan pintar yang menggunakan Android Wear, tanpa mengira pengeluar mana yang membuat telefon pintar; tidak ada yang menghalang anda membeli S5 dan memasangkannya dengan LG G Watch R, misalnya. Walau bagaimanapun, beberapa alat pemakai Samsung yang lain, seperti Gear 2, dibina di atas sistem operasi Tizen Samsung dan dengan itu hanya akan berfungsi dengan peranti tertentu seperti S5, S4, Zum S4, Galaxy Note 3 dan Galaxy Mega 6.3.

Sekiranya anda secara khusus mencari telefon pintar untuk digunakan dengan peranti yang boleh anda pakai, sekatan eksklusif Samsung menjadikan Galaxy S5 pilihan yang lebih baik ... kecuali jika anda mahukan jam tangan Samsung.

Pemenang: Samsung Galaxy S5

LG G3 vs Samsung Galaxy S5: Penyimpanan dan sambungan

Telefon lebih sukar dipisahkan ketika berkaitan dengan storan dan sambungan. Masing-masing mempunyai slot microSD untuk memperluas penyimpanan sehingga 128GB, dan keduanya dilengkapi NFC. Kedua-dua telefon bimbit hadir dalam citarasa 16GB dan 32GB, anda boleh mengganti bateri dengan mudah pada masing-masing dan terdapat Wi-Fi Cat4 4G dan 802.11ac.

lg_g3_konektiviti

Penyimpanan dan Kesambungan
LG G3Samsung Galaxy S5
Model16GB / 32GB16GBG / 32GB
Memori yang Boleh Diperluas128GB128GB
Wi-Fi802.11ac802.11ac
Bluetooth4.04.0
LTECAT4 4GCAT4 4G
NFC YaYa

Pemenang: seri

LG G3 vs Samsung Galaxy S5: Keputusan

Walaupun LG G3 adalah telefon yang sangat kukuh dan anda pasti boleh melakukan yang lebih buruk, Samsung Galaxy S5 sedikit lebih baik daripada kebanyakan aspek. Sendiri, perbezaan ini mungkin tidak banyak, tetapi menambahkannya bersama-sama dan terdapat udara yang jelas di antara telefon bimbit tersebut. Sekiranya anda mencari telefon pintar utama, dapatkan wang tunai tambahan dan dapatkan S5 yang lebih mahal; anda akan gembira anda melakukannya. 0

Pemenang keseluruhan: Samsung Galaxy S5