PC & Mudah Alih

Ulasan LG G3 - adakah pusat kuasa LG 2014 dapat dilihat pada tahun 2016?

Gambar 1 dari 17

Telefon terbaik LG G3

Ulasan LG G3: pandangan pertama
Ulasan LG G3: pandangan pertama
Ulasan LG G3: pandangan pertama
Ulasan LG G3: pandangan pertama
Ulasan LG G3: pandangan pertama
Ulasan LG G3: pandangan pertama
Ulasan LG G3: pandangan pertama
Ulasan LG G3: pandangan pertama
Ulasan LG G3: pandangan pertama
Ulasan LG G3: pandangan pertama
Ulasan LG G3: pandangan pertama
Ulasan LG G3: pandangan pertama
Ulasan LG G3: pandangan pertama
Kajian LG G3
Kajian LG G3
Kajian LG G3
£ 480 Harga semasa dikaji

18 bulan, adakah LG G3 layak dibeli pada tahun 2016? Sebagai telefon pintar, ia benar-benar bertahan dengan sangat baik, dan jangka hayat bateri yang mudah berubah dengan mudah dengan membeli alat ganti kerana LG mengambil keputusan yang mengagumkan untuk menjadikan ruang bateri mudah diakses.

Perkara terbaik yang berlaku sekarang adalah harganya. Pada masa penulisan, anda boleh membelinya dengan harga kurang dari £ 200 dari Amazon yang tidak buruk sama sekali untuk telefon pintar yang masih mengemas pada tahun 2016. Secara kontrak, ia dapat dimiliki dengan harga hanya £ 15 sebulan.

Kami tidak jauh dari LG G5, tentu saja, dan anda boleh bertahan dan berharap LG G4 melihat penurunan harga yang serupa - ia sudah berada di sekitar titik harga £ 300 dan cadangan yang menggoda. Di antara keduanya adalah OnePlus 2 - yang baru saja mengalami penurunan harga yang sangat menggoda, dengan harga £ 249. Anda dapat melihat secara langsung antara G4 dan OnePlus 2 di sini, dan inilah telefon pintar terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2016.

Ini ulasan semula, jadi anda boleh membuat keputusan.

Telefon utama LG, LG G3, mungkin bukan nama yang paling dikenali, tetapi spesifikasi utama meletakkannya tepat di samping pemukul besar tahun 2014. Dengan paparan 5.5 inci "Quad HD" yang besar dan pelbagai peningkatan berbanding pendahulunya, G2, G3 bersaing untuk pesaing teratas dari Samsung, HTC dan Apple.

Telefon terbaik LG G3

Berita besar adalah paparan. LG telah menyelesaikan panel Full HD 5.2in pada G2, dan menggantinya dengan panel IPS berkilauan, 5.5in, 2.560 x 1.440. Ia mempunyai empat kali jumlah piksel daripada layar 720p, di mana bit Quad HD berasal, dan kesan pertama adalah tahap terperinci dan warna tepu yang terang. Kali pertama kami mengambil gambar dengan kamera 13MP menghadap ke belakang, kami terpesona - ada kemungkinan untuk melihat hampir setiap titik perincian di layar tanpa memperbesar. Lawati: telefon Android terbaik 2014 juga.

Ulasan LG G3: reka bentuk

Terutama, G3 memasukkan paparan 5.5in ke dalam casis yang berukuran 74.5mm lebar - hanya 3.6mm lebih lebar daripada G2. Ini adalah telefon besar, tetapi sama sekali tidak berat.

LG jelas telah mengembangkan telefon bimbit barunya. Bahagian belakang kelihatan seperti dibuat dari logam yang disikat, tetapi sebenarnya plastik 100%. Ia tidak kelihatan atau terasa murah, bagaimanapun: busur belakang dari tepi ke tepi dalam lekukan tunggal yang lembut, dan dibingkai oleh sekerat logam rata yang berlari di tepi telefon bimbit. Digabungkan dengan bahagian belakang semi-gloss yang halus, G3 terasa hebat di tangan.

Ia tidak mempunyai kualiti telefon bimbit yang disokong dengan cap jari yang sama, seperti Xperia Z2 Sony.

Dan, lebih baik lagi, setelah sebulan digunakan, ia tidak menunjukkan banyak tanda atau calitan. LG G3 tidak dilengkapi dengan teknologi penyembuhan diri yang sama yang membolehkan sepupunya LG G Flex pulih secara ajaib dari calar yang cukup serius tanpa cela, tetapi semua bukti setakat ini menunjukkan bahawa dalam satu atau dua tahun, G3 akan tetap kelihatan cantik - selagi anda tidak terlalu menyalahgunakannya.

Ulasan LG G3: pandangan pertama

Malah, walaupun dibandingkan dengan flagship Android tercantik di luar sana - untuk wang kami, Sony Xperia Z2 dan HTC One (M8) adalah yang boleh dikalahkan - G3 dapat mengangkat kepalanya. Ia tidak memancarkan daya tarikan mewah yang sama seperti model-model itu, tetapi, hanya pada 149g, ia cukup ringan untuk telefon 5.5 inci.

Terdapat sedikit perkara yang mustahak. Terdapat 16GB storan onboard, ditambah slot microSD yang tersembunyi di belakang bateri yang boleh ditanggalkan. Sementara itu, gril perak di bahagian belakang G3 menyembunyikan pembesar suara 1W telefon; dengan senang hati, ini cukup tajam dan kuat untuk berguna untuk semua perkara, dari memainkan lagu hingga mengalihkan panggilan telefon bebas tangan.

Satu perkara yang tidak terlalu kita minati adalah tanda tangan LG, kunci kuasa dan kelantangan yang dipasang di belakang. Ini juga diberi sedikit reka bentuk semula - tetapi sayangnya tidak perlu dipikirkan semula. Setelah meluangkan masa dengan G3, kami sampai pada kesimpulan bahawa kunci yang dipasang di belakang ini tidak praktikal. Oleh kerana butang tidak dapat dilihat dari depan, pasti ada beberapa tahap meraba-raba untuk mencari mereka, dan kami sering mendapati bahawa kami harus menyesuaikan kedudukan tangan kami untuk mengoperasikan kekunci kelantangan.

Anda mungkin tidak menyangka ini akan menjadi masalah, tetapi ketika memegang telefon dengan satu tangan, penyesuaian cengkaman yang canggung membawa risiko penurunan dan kemungkinan terjadinya bencana. Bukan apa yang anda mahukan semasa anda menghabiskan banyak ini pada telefon pintar.

Ulasan LG G3: paparan

Secara teknikal, paparan LG pasti mempunyai apa yang diperlukan. Diuji dengan colorimeter X-Rite i1 Display Pro kami, G3 mencapai kecerahan maksimum 457cd / m [sup] 2 [/ sup] dan merangkumi 91.4% gamut warna sRGB. Bahkan cukup tepat warna, dengan Delta E 2.57 menunjukkan warna di layar cukup dekat dengan warna yang dimaksudkan. Satu-satunya kekecewaan adalah nisbah kontras yang agak rendah iaitu 788: 1; inilah tindak balas hitam kelabu LG yang harus dipersalahkan. Akibatnya, G3 tidak meningkatkan tahap perincian yang sama dalam gambar yang lebih gelap dan adegan filem sebagai saingan dengan nisbah kontras yang lebih tinggi dan tahap hitam yang lebih baik.

Ulasan LG G3: pandangan pertama

Namun, pada dasarnya, paparan G3 cukup baik untuk menyaingi hitter besar Android yang lain. Umumnya, warna kelihatan hangat dan semula jadi, jika sedikit tidak jenuh.

Namun, ada satu masalah: setelah telefon menjadi panas, kecerahan layar dikurangkan secara paksa untuk mengelakkan pemanasan berlebihan. Ini menurunkan kecerahan layar dari maksimum 457cd / m [sup] 2 [/ sup] ke 310cd / m [sup] 2 [/ sup], yang jauh lebih mudah dibaca dalam keadaan cerah dan cerah. Ini tidak akan menjadi masalah pada hari musim panas Britain yang kelabu, tetapi mereka yang menggunakannya mempunyai iklim yang lebih panas mungkin menghadapi kekecewaan.

Setelah beberapa minit, kecerahan semakin redup, menjadi 269cd / m [sup] 2 [/ sup], walaupun tahap peratusan kecerahan yang ditunjukkan tidak berubah. Ringkasnya, jelas bahawa LG harus menggunakan langkah-langkah penjimatan daya yang agresif untuk mengatasi tuntutan layar penuh piksel G3. Lihat juga perbandingan LG G2 vs LG G3 kami.

Ulasan LG G3: perisian

LG telah memberikan Android 4.4.2 penampilan baru dan pelbagai ciri baru untuk pelancaran G3, tetapi belum sampai ke tahap di mana ia hampir tidak dapat dikenali (kami sedang melihat anda, Huawei).

Sebaliknya, LG tetap menekankan untuk membuat tweak berguna ke antara muka Android. Antaramuka telah diubahsuai untuk menggunakan nuansa sederhana, berwarna pastel, ikon bulat dan pelbagai peralihan giliran halaman yang bagus, yang melihat skrin utama melipat satu sama lain dan aplikasi pirouette ke latar belakang.

Ulasan LG G3: pandangan pertama

Mungkin perkara pertama yang anda perhatikan adalah widget Smart Notice LG, yang berada di depan dan tengah di skrin utama G3. Ini menunjukkan masa dan ramalan cuaca tempatan melalui AccuWeather, tetapi juga berupaya memberikan maklumat yang berguna: ini mendorong anda untuk menyahpasang aplikasi yang tidak digunakan dan mengembalikan panggilan dari kenalan dan kadang-kadang menasihati anda untuk berpakaian dengan betul untuk keadaan cuaca yang akan datang.

LG juga telah menggabungkan berbagai aplikasi dan widget dengan G3. Leret ke kiri dari skrin utama dan aplikasi Petua Pintar memberikan petunjuk pantas mengenai ciri utama telefon, sementara LG Health mengesan tahap latihan harian anda; masukkan tinggi badan, berat badan dan umur anda dan G3 memberitahu anda sama ada anda berlebihan berat badan atau tidak dan mencadangkan sasaran harian secara berperingkat. Anda juga boleh melacak latihan berjalan kaki, berlari, atau berbasikal melalui GPS dan berkongsi hasilnya.

Perincian

Harga termurah dalam kontrakPercuma
Caj bulanan kontrak£32.00
Tempoh kontrak24 bulan

Fizikal

Dimensi74.6 x 8.9 x 146.3mm (WDH)
Berat149g
Skrin sentuhiya

Spesifikasi Teras

Kapasiti RAM3.00GB
Peringkat megapiksel kamera13.0mp
Kamera menghadap ke hadapan?iya
Rakaman video?iya

Paparan

Saiz skrin5.5in
Resolusi1440 x 2560
Mod lanskap?iya

Piawaian tanpa wayar lain

Sokongan Bluetoothiya
GPS bersepaduiya

Perisian

Keluarga OSAndroid