PC & Mudah Alih

Samsung Galaxy S6 vs LG G4: Adakah telefon bimbit ini layak dibeli pada tahun 2016?

Samsung Galaxy S6 dan LG G4 adalah dua telefon bimbit terbaik pada tahun 2015. Tetapi kami berada di tahun 2016, dan kedua-dua telefon bimbit telah berjaya diikuti, dan kedua-duanya dianugerahkan lima bintang oleh Alphr. Oleh itu, adakah bernilai membeli sekarang?

Samsung Galaxy S6 vs LG G4: Adakah telefon bimbit ini layak dibeli pada tahun 2016?

Mungkin, tetapi ia semestinya bergantung pada perjanjian yang anda dapat. Kedua-duanya adalah rumah kuasa, jadi seharusnya cukup cepat dalam jangka pendek, tetapi pada akhir kontrak dua tahun, anda akan melihat teknologi berusia tiga tahun, dan kemungkinan Samsung Galaxy S9s dan LG G7s untuk dilihat. Selain itu, perlu diingat dengan Samsung Galaxy S6 bahawa ia tidak mengandungi slot microSD - dan ini diperbaiki dengan tindak lanjutnya. Sekiranya anda membeli Samsung Galaxy S6 32GB hari ini, itulah kapasiti yang selalu anda miliki.

Ingat juga bahawa jika anda berbelanja di sekitar anda boleh mendapatkan edisi terbaru dengan syarat yang cukup baik, pada masa kini. Tindak lanjut LG G4, G5, dapat diperoleh dengan harga hanya £ 429.95 dari Argos dengan modul kamera percuma (tindak lanjut memungkinkan anda menambahkan bahagian tambahan ke telefon anda) bernilai £ 80. Secara kontrak, anda boleh mendapatkannya dengan harga £ 25 sebulan dengan data 4GB, tanpa kos pendahuluan dan unit audio dan fon telinga B&O DA percuma. S7 mengekalkan harganya sedikit lebih baik, tetapi masih dapat diperoleh dengan harga £ 28 sebulan tanpa biaya awal dan data 3GB.

Namun, jika anda ingin menjimatkan wang dan bersungguh-sungguh untuk menjadi perdana LG dan Samsung tahun lalu, inilah cara mereka terus menerus ketika kami mengujinya tahun lalu.

LG G4 atau Samsung Galaxy S6? Ini adalah pilihan yang sukar; kedua-dua telefon bimbit adalah antara telefon pintar terbaik 2015, dan Alphr's Jonathan Bray memberikan kedua-dua ulasan lima bintang itu setelah mengikutinya dengan teliti.

Lihat ulasan Samsung Galaxy S6 Edge + yang berkaitan: Telefon ini benar-benar baik LG G4 ulasan: Telefon pintar besar dengan bateri yang boleh ditanggalkan DAN slot kad microSD Telefon pintar terbaik tahun 2016: 25 telefon bimbit terbaik yang boleh anda beli hari ini

Walau bagaimanapun, walaupun mereka masih telefon bimbit yang hebat untuk dimiliki, dan masih merupakan yang terbaik di pasaran, kedua-dua telefon ini mula dilancarkan pada Q1 tahun 2015. Sekiranya anda mesti memiliki telefon pintar mutlak terkini, mungkin ada baiknya menahan dan mengawasi anda. pada rundingan telefon pintar 2016 kami yang akan datang.

Namun, jika anda terkoyak di antara dua telefon pintar yang cemerlang ini, kami sedia membantu.

Samsung Galaxy S6 vs LG G4: Paparan

Kedua-dua Samsung dan LG membina skrin hebat, jadi tidak mengejutkan bahawa kedua-dua telefon adalah kegembiraan untuk dilihat, menampar wajah anda dengan resolusi, kecerahan dan ketepatan warna mereka.

Samsung Galaxy S6 vs LG G4 - Paparan Samsung Galaxy S6

Paparan 5.16 Quad HD Super AMOLED S6 mempunyai resolusi 1.440 x 2.560 dan kepadatan piksel 576ppi. Paparan LCD IPS 5.5in yang melengkung LG mempunyai resolusi 1.440 x 2.560 yang sama tetapi dengan kepadatan piksel 538ppi yang lebih rendah. Walaupun pada resolusi tinggi, anda akan sukar melihat perbezaan defisit 38ppi itu.

Sebenarnya, ketepatan warna, kecerahan dan kontras jauh lebih penting. S6 dapat mencapai kecerahan 560cd / m2 dalam mod kecerahan auto, atau 347cd / m2 dalam mod kecerahan manual. Skrin LG G4 tidak begitu terang - kecerahan teratasnya adalah 476cd / m2 yang lebih rendah - tetapi cukup terang untuk hampir semua keadaan yang anda hadapi.

Perbezaan terbesar muncul apabila anda mempertimbangkan kualiti warna. Paparan Super AMOLED Samsung menghasilkan 98.5% gamut warna sRGB yang luar biasa dalam mod Basic (sRGB), dan bahkan memberikan warna yang tepat di ruang warna Adobe RGB. Menukarnya ke mod Foto AMOLED, ia merangkumi 98.7% gamut warna. Seperti yang ditunjukkan oleh editor ulasan kami Jonathan Bray, ini adalah skor yang anda harapkan untuk dilihat pada monitor profesional, bukan telefon pintar.

Samsung Galaxy S6 vs LG G4 - LG G4 Display

LG mendakwa skrinnya mampu menghasilkan warna yang lebih luas, berkat kesesuaian dengan standard inisiatif pawagam digital (DCI). Dalam praktiknya, ini bermaksud merangkumi 97.9% gamut sRGB yang mengagumkan. Namun, ada satu masalah besar: intensiti lampu latar LG G4 menyesuaikan secara automatik bergantung pada apa yang dipaparkan di layar, dan tidak ada cara untuk mematikannya, yang bermaksud mustahil untuk dinilai dari perspektif ketepatan warna.

Telefon mana yang mempunyai paparan terbaik? Sekali lagi, perbezaannya kecil. Warna muncul, gambar yang dipaparkan di layar bersih dan tajam di kedua-dua telefon, dan kecerahan cukup baik untuk memastikan kebolehbacaan di semua kecuali persekitaran yang paling ekstrem. Tetapi semua perbezaan kecil memihak kepada Samsung Galaxy S6, yang memberikannya kemenangan di bahagian ini.

Pemenang: Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 vs LG G4: Reka bentuk

Kedua-dua Samsung Galaxy S6 dan LG G4 merupakan pilihan dari reka bentuk sebelumnya, tetapi kedua-duanya kelihatan lebih baik.

samsung_galaxy_s6_vs_lg_g4 _-_ design

Samsung membuang casis plastiknya dan memilih rangka aluminium yang digiling dengan kaca berkilau di belakang. Walaupun lebih licin di tangan daripada S5, telefon Samsung kini terasa seperti produk premium yang tepat, sesuatu yang anda harapkan dari telefon utama yang direka untuk berjalan kaki dengan yang terbaik yang ditawarkan Apple. Ia juga sangat ringkas untuk peranti 5.1in.

Untuk G4, LG belum sepenuhnya membuang reka bentuk plastik telefon sebelumnya. Anda masih boleh membelinya, jika anda ingin menjimatkan sedikit wang di G4 anda. Namun, untuk edisi premium telefon, LG memberikan pilihan kepada pelanggan kulit mewah yang dijahit tangan, tersedia dalam pelbagai warna.

"Kulit mungkin kelihatan seperti pilihan yang ganjil untuk telefon pintar, tetapi kelihatannya sangat cantik."

Kulit mungkin kelihatan seperti pilihan yang ganjil untuk telefon pintar, tetapi ia kelihatan sangat cantik, terasa luar biasa dan semestinya semakin tua dari masa ke masa berbanding kebanyakan telefon pintar lain. Satu-satunya negatif dengan LG G4 adalah bukan telefon paling tipis di sekitarnya, berukuran 8.9mm kerana badan dan layarnya yang melengkung halus. Ini bermakna ia duduk dengan baik di dalam poket anda walaupun layarnya berukuran 5.5 inci yang besar, dan memeluk lekuk wajah anda ketika anda menggunakannya sebagai telefon.

Kedua-dua telefon bimbit sangat menarik, jadi ia menjadi pilihan peribadi. Samsung Galaxy S6 lebih langsing, lebih ringan dan lebih mewah; LG G4 sama menarik dan menarik, tetapi sedikit lebih menarik.

Pemenang: Cabutan

Samsung Galaxy S6 vs LG G4: Spesifikasi dan prestasi

Dari segi kuasa mentah, S6 memiliki kelebihan berbanding G4, walaupun tidak mungkin kebanyakannya akan menyedarinya.

Untuk S6, Samsung telah memutuskan untuk menggunakan pemproses Exynos 7420 octa-core sendiri, yang dibina menggunakan proses pembuatan 14nm. Terdiri dari dua CPU quad-core (satu pada 1.5GHz, satu pada 2.1GHz), dan GPU Mali-T760, S6 memiliki lebih dari cukup oomph untuk mendorong piksel di layar Quad HD-nya.

LG G4 menggunakan Qualcomm Snapdragon 808 20-nm enam-teras dengan spesifikasi rendah. Perbezaannya di sini ialah 808 adalah pemproses enam-teras, yang membelah pemprosesannya dengan prestasi tinggi, CPU dwi-teras 1.8GHz, dan lebih efisien CPU quad-core 1.4GHz. Ini disertakan dengan GPU Adreno 418, dan kedua-dua telefon mempunyai RAM 3GB.

Samsung Galaxy S6 vs LG G4 - Spesifikasi Exynos vs Snapdragon

Pada hakikatnya, anda tidak akan melihat perbezaannya, tetapi tanda aras menunjukkan bahawa Samsung Galaxy S6 memang mempunyai kelebihan - jadi jika anda benar-benar mesti mempunyai yang terbaik, itulah telefon yang boleh anda pilih.

Untuk penyimpanan, S6 hadir dalam varieti 32GB, 64GB atau 128GB, sementara G4 hanya terdapat dalam pilihan 32GB. Perbezaannya di sini ialah LG G4 menawarkan pengembangan melalui sokongan kad microSD, yang bermaksud anda boleh menambahkan hingga 128GB tambahan.

Seperti yang anda jangkakan dari telefon utama pada tahun 2015, kedua-dua telefon ini menyokong 4G, mempunyai Bluetooth 4 dan dual-band 802.11ac, tetapi Samsung Galaxy S6 menghadap ke depan LG G4 dengan pembaca sidik jarinya, yang mungkin anda dapat segera untuk digunakan untuk pembayaran tanpa sentuh mudah alih melalui Samsung Pay. Ia juga mempunyai sensor denyut jantung, barometer dan - dalam bonus utama untuk kebugaran - sokongan untuk peranti ANT +.

Pemenang: Samsung Galaxy S6