PC & Mudah Alih

Apa Perbezaan Antara Life360 Dan Cari Rakan Saya?

Berkongsi lokasi anda dengan rakan dan keluarga boleh menjadi kaedah yang sangat berguna untuk mengetahui keberadaan orang tersayang. Ini bermaksud anda tidak perlu selalu menghantar "Di mana anda?" teks semasa mengatur perjumpaan. Dua pemain utama di pasaran adalah Life360 dan Find My Friends.

Apa Perbezaan Antara Life360 Dan Cari Rakan Saya?

Life360 diluncurkan pertama kali, pada Android pada tahun 2008, dan iOS pada tahun 2010. Apple memutuskan untuk mengambil tindakan ketika melepaskan Find My Friends pada tahun 2011. Mengingat betapa miripnya mereka dari segi fungsi dan lokasi yang dinyatakan, apa perbezaan sebenarnya antara kedua-dua?

Pelantar

Seperti disebutkan di atas, Life360 tersedia di Android dan iOS, sementara Find My Friends hanya tersedia di platform terakhir. Oleh itu, jika anda ingin berkongsi lokasi anda dengan orang yang tidak mempunyai iPhone atau iPad, maka anda tidak beruntung dalam hal Cari Teman Saya.

Lingkaran keluarga

Perkongsian Lokasi

Cari Rakan Saya membolehkan anda berhubung dengan mana-mana kenalan yang anda simpan di telefon anda, jika anda dan kenalan anda telah bersetuju untuk berkongsi lokasi. Tetapi anda boleh menukarnya bila-bila masa jika anda tidak mahu seseorang tahu di mana anda berada.

cari kawan saya

Life360 lebih cenderung kepada keluarga, dan menjadikannya sebagai rangkaian sosial peribadi untuk ahli keluarga anda. Rangkaian ini disebut Lingkaran, dan setelah setiap anggota mempunyai aplikasi di telefon mereka dan log masuk, ia akan mengesan lokasi mereka selama sehari. Sekiranya pada bila-bila masa telefon ahli dimatikan, atau kehilangan sambungan datanya, ini akan ditunjukkan pada peta aktiviti mereka, yang tersedia untuk dilihat oleh semua anggota Lingkaran yang lain.

Memandu

Kedua-dua aplikasi ini dapat mengatur peringatan lokasi untuk memberitahu anda apabila rakan atau ahli keluarga anda tiba atau meninggalkan lokasi tertentu. Walau bagaimanapun, Life360 hanya membolehkan anda menetapkan dua lokasi pada versi aplikasi percuma.

Harga dan Ciri

Kedua-dua aplikasi ini tersedia secara percuma di kedai masing-masing, tetapi Life360 juga mempunyai dua tahap perkhidmatan premium berbayar. Versi percuma membolehkan anda berkongsi lokasi anda, akan melaporkan ketika telefon anggota mempunyai bateri rendah, dapat memberikan ETA anggota di lokasi yang ditentukan, dapat mengirim makluman bantuan, memungkinkan anda menetapkan dua lokasi untuk Makluman Tempat, dan akan menyimpan dua hari 'bernilai sejarah.

Versi Life360 berbayar termurah, perkhidmatan Plus, adalah $ 2.99 sebulan, dan memungkinkan untuk Isyarat Tempat tanpa had, dan akan menunjukkan sejarah bernilai tiga puluh hari, serta memberitahu anda mengenai sebarang jenayah yang dilaporkan di peta.

Pakej Driver Protect yang lebih mahal berharga $ 7.99 sebulan, dan mempunyai sejumlah ciri yang sesuai untuk keluarga dengan pemandu baru. Ia menyediakan semua yang telah disebutkan, serta pengesanan kemalangan, tindak balas kecemasan, bantuan di tepi jalan, dan laporan pemandu harian yang mengesan jumlah perjalanan yang dibuat, kelajuan rata-rata, dan kebiasaan memandu yang tidak selamat.

Laporan pemandu

Cari Rakan Saya, walaupun percuma untuk semua pengguna, tidak menyediakan sebarang ciri yang berkaitan dengan pemanduan. Juga tidak memberikan sejarah kemas kini lokasi anda dan kenalan anda. Ini juga tidak melaporkan status bateri, atau menyediakan ETA, dan Anda tidak dapat menggunakan aplikasi untuk mengirim pesan atau bantuan peringatan ketika Anda berada dalam masalah.

Penggunaan Bateri

Kerana kemampuan GPS Android yang lebih tepat dan intensif bateri, dan keteraturan kemas kini lokasinya di kedua platform, Life360 akan menguras bateri anda sedikit lebih cepat daripada Find My Friends. Ini paling ketara ketika anda memandu, jadi mungkin ada baiknya anda memasangkan telefon anda ke dalam kereta anda jika anda menggunakan paket Driver Protect.

Secara ringkas

Pada dasarnya, Cari Rakan Saya hampir sama dengan apa yang dinyatakan - ia membantu anda mengetahui di mana kenalan anda dan cukup banyak.

Life360, sebaliknya, adalah perkhidmatan yang lebih komprehensif yang mempunyai lebih banyak pilihan yang tersedia untuk kedua-dua lokasi keluarga dan rakan anda. Ia juga mempunyai pelbagai fitur yang berkaitan dengan keselamatan untuk membantu memberikan ketenangan jiwa bagi ibu bapa yang ingin mengawasi orang yang mereka sayangi, terutama dalam situasi berbahaya.

Akhirnya, Life360 mengambil lebih banyak ruang di telefon anda daripada Cari Rakan Saya, walaupun masih sangat besar. Pada Android, Life360 menggunakan 34Mb, pada iOS, 176Mb. Cari Rakan Saya sementara itu adalah 1.2Mb yang agak kecil.

Ragam adalah Rempah Kehidupan

Cari Rakan Saya baik-baik saja jika anda tidak memerlukan banyak tambahan, dan hanya mahu melakukan perkara itu. Life360 mungkin akan lebih menarik minat ibu bapa yang melindungi. Tetapi ia juga dapat digunakan dalam situasi kerja, dan bahkan dapat membantu orang dewasa yang berisiko. Sekiranya anda menemui perbezaan ketara lain antara aplikasi yang kami lewatkan, beritahu kami di bahagian komen di bawah.